Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

VIDEO Elevii de la Goga premiați de NASA au ajuns acasă. „A fost o experiență soră cu extazul”

VIDEO Elevii de la Goga premiați de NASA au ajuns acasă. „A fost o experiență soră cu extazul”

Echipa Valak, formată din opt elevi de la Colegiul Național „Octavian Goga”, tocmai s-a întors din SUA. Tinerii inventatori au fost premiați de NASA pentru proiectul cu care s-au prezentat la concursul Zero Robotics High School Tournament.

Sursa video: facebook/Aeroportul Internațional Sibiu

„O experiență soră cu extazul” este modul în care elevii de la Goga au descris excursia făcută la NASA. Tinerii sunt fericiții câștigători ai locului I din trei alianțe, în faza virtuală a finalei concursului organizat în fiecare an de NASA și MIT  (n.r. Massachusetts Institute of Technology) pentru elevii de liceu din întreaga lume.

Echipa Valak este alcătuită din opt elevi de clasa a XII-a, de la profilul Matematică – Informatică, respectiv Eric Avram (18 ani), Radu Cataramă (18 ani), Radu Căpriță (18 ani), Mihai Ghișe (19 ani), Sabin Mareș (18 ani), Gabriel Mihăilă (18 ani), Victor Palagniuc (18 ani), Rareș Păltineanu (18 ani).

Concursul la care au participat tinerii sibieni se numește Zero Robotics High School Tournament și este o competiție internațională de programare pentru robotică. Roboții sunt sincronizați și orientați din interiorul Stației Spațiale Internaționale.

Reporterul Turnul Sfatului a vorbit cu cei opt elevi câștigători despre întreaga experiență și modul în care le-a folosit această reușită pentru a realiza că ar putea face carieră din asta, dar și despre cele mai memorabile momente de la NASA.

goga nasa sua (9)

În ce a constat mai exact proiectul vostru?

În faza finală, sateliții aveau câte un cârlig atașat (acesta a fost primul obiect printat în spațiu cu ajutorul imprimantei 3D), iar satelitul programat de noi trebuia să se agațe de satelitul-țintă. În etapele de calificare am avut încă două sarcini: parcurgerea unui teren cu obstacole și plasarea aliniată a celor doi sateliți înainte de a se întâlni.

Ce v-a determinat să vă înscrieți la acest concurs?

Faptul că, anul trecut, șase elevi din clasa noastră s-au calificat și au fost la MIT. Am fost profund impresionați când am văzut codul scris de ei trimis în spațiu, rulând pe sateliți reali, supravegheați de astronauți. Anul acesta s-au înscris din nou. Pentru că nu au primit membri noi în echipă (cu o singură excepție), s-au format încă trei echipe în liceu, dintre care încă două la noi în clasă.

goga nasa sua (3)

V-ați fi așteptat să ajungeți atât de departe?

La început nu aveam nici cea mai vagă urmă de idee despre cum am putea controla sateliții, dar eram, pur și simplu, optimiști. Chiar și când situația era descurajantă, am avut un dram de încredere și multă motivație și am reușit să trecem printre obstacole, la propriu și la figurat.

Cum a fost întreaga experiență?

Captivantă, plină de emoții, de insuccese și, la final, plină de bucurie - soră cu extazul. Întrucât am făcut parte din aceeași alianță cu două echipe din Australia, ne-am făcut foarte mulți prieteni - 39, mai exact - cu care am comunicat, pe parcursul competiției. Am învățat că, oricât de importantă e munca în echipă, e și mai important să știi matematică.

goga nasa sua (8)

Este o experiență pe care ați repeta-o? De ce?

Da, pentru valoarea și intensitatea ei. Este o experiență pe care nu o poți trăi decât la intensitate maximă. În legătură cu aceasta, unul dintre colegii de alianță, australian, ne-a ținut, în dimineața calificării, rupt de somn, un discurs amuzant de motivațional: "Codul nostru nu va fi testat în orașul acesta, în statul acesta, nici măcar în țara sau în lumea aceasta! Codul nostru va părăsi planeta noastră!"

Care a fost cel mai memorabil moment din realizarea proiectului?

În fiecare zi, se testa codul fiecărei echipe și se făcea câte un clasament, acesta fiind doar orientativ - deoarece singurul clasament care conta era cel din ultima zi. Se apropia termenul limită și noi ne aflam departe de vârful acestuia. În una din zile, am făcut modificări majore la cod și am spus: „În clasamentul de mâine, vom fi primii la ambele probe"; în clasamentul de a doua zi dimineața, eram primii la ambele probe!

Dar din excursia în SUA?

A fost extraordinar faptul că am fost în cea mai prestigioasă universitate tehnică din lume. Am constatat că în America proiectele de cercetare sunt foarte importante și se investesc foarte multe resurse în educație.

goga nasa sua (1)

Ce ați făcut mai exact la NASA?

Concursul s-a desfășurat la MIT și a fost organizat în colaborare cu NASA și ESA. În preziua concursului, am vizitat campusul MIT, am asistat la o demonstrație, realizată în laborator, a modului în care sunt controlați efectiv roboții SPHERES, pe care i-am programat, iar seara am participat la sărbătorirea a 10 ani de desfășurare a competiției.

În ziua cea mare, am asistat la transmisia live, de pe Stația Spațială Internațională, a evoluției satelitului, aflat sub controlul programului scris de noi. De asemenea, am avut marea bucurie de a ne afla alături de astronauții Jeffrey Hoffman și Cady Coleman, care ne-au răspuns la întrebări.

Ați avea în vedere o posibilă carieră? V-ați vedea la NASA?

Da. Înainte de competiție, n-aș fi visat. Dar acum iau în considerare o posibilă carieră în acest domeniu. Am câștigat încredere. Organizatorii concursului ne-au felicitat, remarcând că am reușit performanța de a depăși echipa de specialiști ai MIT și NASA, conectând sateliții fără ajutor uman.

goga nasa sua (10) goga nasa sua (7) goga nasa sua (11) goga nasa sua (6) goga nasa sua (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Bzz

Acum 5 ani

Bravoooo!!!! 1000 de bravooo!!!! Voi sunteti adevaratii romani care ar trebui sa duca mai deparate numele nostru , nu hotii si curvele care ne defaimeaza imeginea. Bravo inca o data!!!!!!!
Raspunde

eu

Acum 5 ani

FELICITĂRI ELEVILOR ȘI PROFESORILOR !!! În rest un articol scris din redacție, cu informații cunoscute, n-ați catadicsit să trimite-ți un reporter la aeroport.
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

am zis si de cei de la lazar si o sa zic de orice succes sibian!NE POLITIC felicitari lor si dascalilor!
Raspunde

PUIE MSD

Acum 5 ani

Pascu si cu Racz cei mai Tzatza de matza prodi din ULBS! Cinste lor. Semnat: un fost student ajuns mare pe melaguri straine
Raspunde

Sighiii

Acum 5 ani

uraaaa hipsterii viitorii #rezistenti au revenit in bastionul democratiei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus