X
organe operatie judetean spital

Cazul falsului medic italian. Reacția Spitalului Clinic Județean Sibiu

Un caz similar cu cel al italianului care s-a folosit de diplome fașse pentru a opera într-un spital privat din București nu ar putea fi posibil în Sibiu, la un spital public, susține purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Sibiu, Decebal Toderiță. Față de un spital privat, în Spitalul Judeţean Sibiu, medicii care vor să se angajeze trebuie să depună un dosar prin care să ateste calificările, studiile, vechimea. „Există nişte condiţii de studii, de vechime, există un dosar pentru fiecare solicitant prin care se arată pregătirea, experienţa, calificările. Un medic care vrea să se angajeze după ce a fost scos un post depune o cerere, se cer documente şi sunt verificate de o comisie, după care urmează examenul, au o bibliografie. Nu cred că în spitalele publice se poate întâmpla ce s-a întâmplat la privat“, a spus pentru Ziarul Financiar Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu.

Aceleași reguli

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a reacţionat ieri, după ce jurnaliştii de la Libertatea au scris că un italian a ajuns să opereze fără studii de medicină sub numele Matthew Mode la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group. „Sistemul public şi sistemul privat trebuie să aibă aceleaşi reguli de funcţionare, de organizare, de raportare mai ales pentru că a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă. Dar parafa nu este suficientă să te poţi angaja într-un spital. Modalitatea de concurs diferă pentru că la privat nu este nevoie să dai acel concurs, dar documentele pe care trebuie să le prezinţi la angajare sunt identice”, a spus Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Parcagiul ajuns doctor

Jurnaliştii de la Libertatea au scris că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group. Potrivit sursei citate, Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian care se ocupa de parcarea mașinilor, era din Veneția și avea doar 8 clase absolvite. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact