Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Analiză imobiliară: În 2019 cererea rămâne ridicată la Sibiu și prețurile nu scad

Analiză imobiliară: În 2019 cererea rămâne ridicată la Sibiu și prețurile nu scad

O analiză realizată de firma de consultanţă Frames arată că piața imobiliară din zona Sibiului rămâne un atractivă, iar prețurile nu vor scădea prea curând.

Piaţa imobiliară rezidenţială din România va funcţiona cu două viteze în acest an, pe fondul accentuării discrepanţelor între mediul urban şi cel rural, iar cererea de locuinţe în marile oraşe va rămâne la un nivel ridicat, astfel că dezvoltatorii vor continua investiţiile în construcţia de blocuri, preţurile urmând tendinţa de creştere temperată marcată şi în 2018.

În Bucureşti şi în marile oraşe, cererea în creştere de spaţii de locuit va continua să pună presiune pe ofertă, în timp ce în zonele rurale mare parte din investiţii ar putea fi îngheţate, mai ales în domeniul locuinţelor unifamiliale, arată analiza.

Piaţa imobiliară rezidenţială românească este caracterizată, în continuare, de decalajul major dintre cerere şi ofertă, asta în condiţiile în care deficitul de locuinţe la nivel naţional depăşeşte un milion de unităţi locative. Preţurile relativ mici ale locuinţelor în comparaţie cu alte ţări din regiune şi apetitul românilor pentru proprietăţi imobiliare vin să accentueze dezechilibrul dintre cerere şi ofertă.

Potrivit analizei realizate de firma de consultanţă Frames, în 2019, cererea de locuinţe în marile oraşe, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu sau Constanţa, va rămâne la un nivel ridicat, astfel că dezvoltatorii vor continua investiţiile în construcţia de blocuri, iar preţurile vor urma aceeaşi tendinţă de creştere temperată marcată şi în 2018.

"România se polarizează tot mai mult din punct de vedere economic. Migraţia forţei de muncă din mediul rural în cel urban a crescut semnificativ cererea de spaţii de locuit, în condiţiile în care autorităţile întârzie să ia măsurile necesare pentru a atenua discrepanţele dintre regiuni. Lipsa investiţiilor în judeţele sărace, salariile mici comparativ cu cele din mediul urban şi infrastructura deficitară vor continua să determine românii să se mute la oraş, mai ales că migraţia către ţările occidentale nu mai reprezintă o perspectivă atât de favorabilă precum în anii trecuţi", afirmă analiştii.
Conform acestora, pe fondul cererii substanţiale, este puţin probabil ca dezvoltatorii să reducă preţurile.
"În piaţa imobiliară din România, concurenţa nu se remarcă în primul rând prin preţ, cât mai ales prin locaţie (oraş, cartier, accesul la mijloacele de transport în comun etc.) Asta pentru că programul 'Prima Casă' a nivelat oferta (suprafaţă, dotări, preţuri), mai ales în cazul apartamentelor noi, iar dezvoltatorii şi-au aliniat ofertele. În 2019 este puţin probabil ca preţurile să scadă, având în vedere că mare parte din investiţii au fost demarate în anii trecuţi, la randamente stabilite în funcţie de constrângerile fiecărei firme în parte - costurile terenurilor şi materialelor, finanţării şi ratei de profitabilitate asumate în business plan", spun aceştia.
Pe fondul creşterii cursului euro, a scumpirii finanţării, a creşterii costurilor cu materialele de construcţii şi angajaţii, cel mai probabil preţurile vor continua să urce cu câteva procente, însă într-un ritm mult mai temperat faţă de anii trecuţi.
"Dezvoltatorii vor include în preţul locuinţelor toate constrângerile financiare ce vor apărea pe parcursul anului. Unii dintre ei, în principal cei care dispun de un capital de lucru propriu, este posibil să îşi reducă din marja de profit, însă, în general, cei mai mulţi vor opera creşteri marginale, de câteva procente, pentru a-şi acoperi costurile operaţionale şi asta în condiţiile în care mare parte dintre investitorii în construcţii imobiliare nu au forţa financiară care să le permită să îşi reducă din câştig", arată analiza Frames.
Conform analizei, modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut au adus şi o veste bună, atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru clienţi. Potrivit analiştilor de la Frames, extinderea marjei reduse de TVA de 5% la toate locuinţele de sub 120 mp şi de maximum 250 mp pentru teren va influenţa în sens pozitiv piaţa.

"Pentru mulţi clienţi, mai ales cei care văd în imobiliare o afacere, în special pe segmentul chiriilor, reducerea TVA va însemna un stimul de câteva mii de euro/apartament, semnificativ pentru a influenţa intenţia de achiziţie. Pentru dezvoltatori, extinderea plajei de posibili clienţi dincolo de Prima Casă va reprezenta un stimul important pentru continuarea lucrărilor şi, posibil, dezvoltarea unor noi unităţi locative în zona marilor oraşe", estimează Adrian Negrescu, managerul Frames.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Costelus Salcudean

Acum 5 ani

Foarte bine! Sa fie locuinte scumpe si preturi in oras exorbitante! Sibiul este pentru cei alesi, nu pentru oricine!
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

agentii imobiliari din oras zic ca preturile sint in USOARA scadere,
Raspunde

daniela

Acum 5 ani

alesi de cine?
Raspunde

City Zen

Acum 5 ani

Cererea rămâne ridicată...sperăm că și calitatea construcțiilor tot ridicată rămâne.
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Sa speram ca va creste calitatea constructiilor si mai ales calitatea urbanismului, care trebuie sa creasca de la zero unde a ajuns prin anii '90 si de atunci nu mai da semne de revenire. Totul se face inghesuit fara marje de siguranta, fara comfort pentru rezidenti si cateodata chiar fara conditii decente de reactie in caz de dezastre. Preturi mari pentru conditii de ghetou.
Raspunde

Ion Veres

Acum 5 ani

Agentii imobiliari zic.. cumparati odata ca murim de foame. Sunt mii de apartamente goale si inca se ridica - astea la constructii noi. Constructii vechi sa nu mai pomenim. De unde cerere? Mai sus scrie ca Telekom da afara zeci de angajati la Sibiu. Cum o sa plateasca Prima Casa dupa?
Raspunde

miu

Acum 4 ani

ati incercat sa dati o cautare pe site-uri de profil? unde sunt miile de apartamente de vanazare? daca vrei sa cumperi un apartament de la o persoana fizica ai mare noroc daca gasesti 10 disponibile in tot orasul. cat despre apartamentele noi, se vand cu mult inainte sa fie construite, sa gasesti un apartament intr-un bloc deja construit/finisat este un chin, si doar intr-o zona periferica sau out of city gen Cisnadie, Selimbar.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus