X
autostrada aici ar fi trebuit sa fie spatii de parcare si servicii (1)

Ritmul autostrăzilor. Parcările autostrăzii Sibiu – Orăștie vor fi executate la cinci ani de la deschiderea circulației

La cinci ani de la deschiderea circulației pe lotul 3 al autostrăzii dintre Sibiu și Orăștie, autoritățile centrale anunță demararea procedurilor de amenajare a celor două parcări aferente acestui lot. Parcările vor fi executate în regie proprie, utilajele necesare urmând a fi închiriate prin licitație, cu tot cu operatori.

În tăvălugul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014, lotul 3 al autostrăzii Orăștie – Sibiu (cel cuprins între Cunța și Săliște, de 21 de km) a fost deschis circulației fără a mai fi amenajate și spațiile de parcare prevăzute în proiect. Au urmat episoadele cu fisurile apărute la zece zile de la deschiderea circulației, apoi închiderea tronsonului și rezilierea contractului de execuție, iar lotul de autostradă tot fără parcări a rămas.
Abia în acest an, Compania de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) a decis că e vremea ca autostrada devenită celebră pentru problemele de stabilitate să aibă și parcările proiectate inițial. Acestea sunt prevăzute la km 47 al autostrăzii (în zona Miercurea Băi – vezi foto principală), câte una pentru fiecare sens de mers.

Vor să lucreze 24 din 24

Amenajarea celor două parcări va fi realizată în regie proprie de către CNAIR, după “modelul“ patentat pe același lot de autostradă în 2016. În acel an, CNAIR a închiriat utilajele necesare refacerii celor 200 de metri de terasament demolat de către Salini Impregilo, constructorii al căror contract a fost reziliat înainte de refacere. Iar lucrările de refacere a celor 200 de metri de autostradă s-au derulat în perioada aprilie – octombrie 2016, sub supravegherea și decizia reprezentanților CNAIR, cu utilaje închiriate cu tot cu operatori.

Acum, pentru a amenaja și cele două parcări lipsă, CNAIR a lansat o procedură de achiziție publică pentru închirierea altor utilaje: două buldozere, două repartizatoare de așternere a asfaltului, două cilindre compactoare, două excavatoare, un încărcător frontal și un autogreder. Aceste utilaje ar urma închiriate pe perioada februarie – decembrie 2019, perioadă în care CNAIR speră să execute cele două parcări.
“Prestatorul are obligația de a închiria utilajele cu deservent, conform specificațiilor, pe spațiile de parcare tip S2 pe autostrada Orăștie – Sibiu. Utilajele care fac obiectul închirierii vor fi puse la dispoziția autorității contractante de către prestator, la cerere în baza unei comenzi, în termen de 24 de ore de la emiterea acesteia. Prestatorul are obligația de a asigura schimburi de personal necesar pentru asigurarea regimului de lucru în ture pe perioada a 24 de ore, programul de lucru fiind de 24 din 24 de ore pe zi“, se arată în caietul de sarcini al procedurii de închiriere a autostrăzilor.

Pentru contractul de închiriere a utilajelor, CNAIR a alocat un buget de 2,14 milioane de lei, fără TVA. Licitația demarată în acest sens are termen de depunere a ofertelor ziua de 18 februarie 2019.

De la deschiderea circulației pe lotul de autostradă în discuție și până la momentul lansări actualei proceduri de licitație, la conducerea Ministerului Transporturilor s-au perindat opt miniștri.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact