X
micile afaceri rulota cafea frati

Micile afaceri: Doi frați vând ”probabil cea mai bună cafea din Sibiu”

Doi frați sibieni, cu o pasiune pentru cafeaua de calitate, au investit aproape 10.000 de Euro într-o mică rulotă amplasată lângă Centrul de Afaceri. Mică, dar care le oferă cea mai mare satisfacție – aceea de a vinde, spun ei, „probabil cea mai bună cafea din oraș”.

Alex și Sergiu Haidau au deschis o afacere împreună acum aproape doi ani, o rulotă de cafea de specialitate „to go”, deschisă pe tot timpul anului. Totul a pornit de fapt de la dorința lui Alexandru, atunci când s-a întors din Columbia, să le ofere apropiaților un cadou de neuitat. Așa că a ales ceva specific zonei, o cafea originală, cu un gust pe măsura numelui – „Amor Perfecto”. A fost atât de impresionat de cafeaua pe care a găsit-o încât nu a putut să plece doar cu câteva pungi.

„Este o mică afacere, de familie. Noi suntem sibieni, născuți și crescuți aici. Eu am lucrat mai mult pe dincolo. La 20 de ani am plecat în America și la finalul călătoriilor mele am ajuns în Columbia. Practic așa a început totul. Când mă pregăteam să vin acasă am zis să iau ceva specific locului pentru familie și prieteni. Evident, m-am gândit la cafea. Columbia e a treia țară producătoare de cafea din lume. Aveam ceva bani puși deoparte și am vrut să iau cât mai multă cafea, ca să îmi ajungă pentru toată lumea. Prietena mea a fost cea care mi-a zis de „Amor perfecto”, un brand Columbian, cel mai mare prăjitor de cafea de specialitate din Columbia. M-am întâlnit cu fondatorul și i-am spus că vreau să-i duc cafeaua în România”, povestește Alexandru.

micile afaceri rulota cafea (1)

Întors acasă, tânărul antreprenor a început demersurile pentru a deschide o firmă prin intermediul căreia să poată importa cafea din Columbia. Întâi a adus pachete pentru consum redus: pentru el însuși, prieteni, familie… apoi însă a decis că și comunitatea din care face parte trebuie să guste cafeaua aceasta.

„Am decis să fac eu ceva mic, cu bugetul pe care îl aveam, pentru că voiam să ofer lumii această cafea, să înțeleagă ce înseamnă cafeaua de specialitate în primul rând”, povestește sibianul.

Cafea servită într-un stil cât mai tradițional. Fără siropuri

Cu ajutorul lui Sergiu, fratele său, care l-a susținut logistic dar și financiar, Alex a reușit să pună în câteva luni afacerea pe picioare. „Am început cu un buget de aproximativ 10.000 de Euro, în care am inclus primul transport din Columbia, rulota, amenajările… apoi am avut de furcă și cu autorizațiile. Asta pentru că noi ne încadrăm practic la street food, street drinks să zicem așa, o parte care în România nu e reglementată neapărat separat. Timp de câteva luni am avut de furcă cu birocrația, dar am reușit să găsim soluții ca să putem deschide”, spune acesta.

Rulota nu este una sezonieră. Amor Perfecto este deschis pe tot parcursul anului, duminicile fiind singurele zile în care clienții nu pot să vină să își ia cafeaua „to go”.

„Vara dăm geamul jos, iarna stăm la căldură. Având în vedere că numai eu vând, duminica rulota e închisă, iar pe timpul iernii am un program mai scurt, dar în rest sunt mereu aici. Particip și la evenimentele outdoor atunci când am ocazia”, spune Alex.

Speră să deschidă și o cafenea în viitor

După aproape doi ani, cei doi frați sunt mulțumiți de clientela pe care și-au format-o și spun că majoritatea oamenilor care vin regulat pentru cafeaua lor, vin cu mașinile din toate părțile orașului.

„Este extraordinar și ne măgulește faptul că majoritatea clienților nu vin de aici din zonă, ci vin special pentru cafeaua noastră din toate părțile orașului”, spune tânărul.

micile afaceri rulota cafea (2)

Pentru cei care le apreciază cafeaua, își doresc în viitorul apropiat să deschidă și o cafenea, unde să își invite prietenii făcuți de la deschiderea afacerii, să îi servească cu o cafea în căni de porțelan, într-un mediu primitor și cald.

„Am clienți care îmi spun că nu mai pot să bea cafea din altă parte, pentru că s-au învățat cu a mea și imediat simt diferența. Ne gândim și noi să deschidem o cafenea, să avem locul nostru în care oamenii să bea o cafea din ceașcă și nu din pahare „to go”, mai ales pentru clienții care ne-au susținut în acești doi ani și le suntem recunoscători”, explică Alex.

Cel mai des întâlnite greșeli în prepararea cafelei

În ceea ce privește modul de servire a cafelei, tânărul insistă mereu ca cei care aleg ceva de pe meniul lui să evite în primul rând zahărul.

„Încerc să merg pe o cafea cât mai simplă, cu sau fără lapte. Încerc să țin cât mai clasică lista cu produse, nefiind adeptul zahărului și al toppingurilor sau aromelor în cafea. Am undeva la 7-8 produse în total. Desigur, pentru că e greu să reziști doar din cafea, am și câte un fresh, încerc să mai introduc și un cookie, o brioșă, un croissant, care să îmi asigure vânzările. Dar, repet, cafeaua este baza, este simplă și așa trebuie să rămână. Avem și cafea la cutie, pe care o și livrăm la domiciliu, în Sibiu transportul fiind gratuit”, explică tânărul antreprenor.

micile afaceri rulota cafea (3)

Alexandru explică faptul că o cafea simplă nu trebuie să fie și amară. Iar cei care au dat de cafele amare, au băut de fapt ceva de slabă calitate sau care nu a fost preparat corect.

„Printre cele mai des întâlnite greșeli atunci când este preparată cafeaua este faptul că nu au grijă de măcinătură, nu au grijă de temperatura apei, extrag cafeaua cu apă fiartă. Ce simt eu iarăși destul de des este faptul că echipamentele nu sunt curățate cum trebuie înainte să fie preparată cafeaua. Dacă nu se respectă toate aceste reguli, o să ai o cafea amară”, arată sibianul.

Pentru cei care doresc o cafea la pachet, rulota Amor Perfecto poate fi găsită lângă Centrul de Afaceri. Informații despre afacere și cafeaua adusă din Columbia se găsesc și pe pagina de facebook realizată de cei doi sibieni.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ion Veres

    Tare afacerea foarte original conceptul! Un concept nou mare realizare tinerilor antreprenori bravo! Aratati-le la Starbucks si cele 900 de cafenele cine e in top.

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact