Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Protestul angajaților Telekom. Zeci de sibieni riscă să fie dați afară

Protestul angajaților Telekom. Zeci de sibieni riscă să fie dați afară

Zeci de angajați ai Telekom care activează în magazinele din Sibiu riscă să fie dați afară în contextul reorganizărilor din ultimul timp, a precizat pentru Turnul Sfatului Florin Bica, preşedinte al Sindicatului Naţional de Telcomunicaţii Mobile (SNTM) şi vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical. Tema a fost discutată și la Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii Sibiu. Șeful Telekom spune, în schimb, că reformele din companie vor continua.

Amintim că ieri, 14 februarie, sindicaliştilor din SNTM au organizat un protest în faţa Ministerului Comunicaţiilor, reclamând „miile de concedieri abuzive, mascate obscur si petrecute în ultimii ani”, volumul mare de muncă şi „salarii mizere” la nivelul societăţilor Telekom. Reprezentanţii sindicaliştilor susţin că au semnalat instituţiilor de control situaţia, dar acestea nu au făcut nimic.

„Telekom activează pe tot teritoriul României, preponderent în București, unde sunt 60%; 40% sunt în țară dintr-un total de salariați de circa 6.000. În județul Sibiu, în afară de magazinele Germanos, Telekom, fostele Romtelecom sunt și echipe de operatori, tehnicieni, în total, aproximativ 100-150 de persoane. Din cei 150 probabil că 20 dintre ei vor fi afectați de conceieri, în sensul în care anterior au fost cu mult mai mulți afectați și au fost concediați obscur, la limita legii prin intimidare, diverse metode care de fapt să-l facă pe salariat să semneze un acord al părților. Semnarea unui acord al părților, din punct de vedere legal al Codului muncii, presupune că acel salariat de mâine nu mai are asigurări medicale, chiar dacă el a plătit zeci de ani la Șomaj, nu mai are șomaj. Propriu-zis, iese din sistem, nerecunoscut nici măcar de stat că ar fi undeva, dacă el nu-și găsește un loc de muncă. Ceea ce mi se pare o ascundere a realității românești unde pe prognoze ni se spune că avem un șomaj de 7%, dar probabil ei sunt mult mai mulți”, a declarat Florin Bica, preşedinte al SNTM.
Întrebat ce reclamă cel mai des angajații din Sibiu, Bica a menționat că, în general, aeștia „solicită ajutorul oarecum cu teamă”. „Sindicatul, dacă face niște demersuri, omul acela intră în colimatoriu și este și mai bine supravegheat de companie. De altfel, ieri la miting, unii dintre angajații din Sibiu, Deva, Timișoara care doreau să vină la protest au fost ținuți, supravegheați să nu plece la miting. În București, mai că s-a pus lanțul la ușă ca să nu se plece la miting. Cei care au venit au fost mai liber de program. Ne-am numărat câteva zeci de persoane”, a preciat liderul sindical.

Reprezentanții Blocului Național Sindical au adus la cunoștința Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Sibiu motivele protestului organizat de Sindicatul Național Telecomunicații Mobile: „mii de concedieri abuzive, obligarea salariaților la prestarea de muncă forțată și neplătită, aplicarea discreționară a prevederilor OUG 79/2017,limitarea sindicatului să intervină în misiunea legală de apărare a intereselor lucrătorilor, prin care gigantul TELEKOM a creat un mecanism de manipulare a propriilor salariați, dar și o îmbogățire fără justă cauză”.

Potrivit ui Bica, protestatarii au discutat ieri cu ministrul Comunicațiilor, cele două părți urmând să mai aibă ulterior și alte discuții.

Ce spune șeful Telekom

Miroslav Majoros, șeful grupului de firme Telekom România, spune că transformarea radicală a activității va continua, deoarece, în lipsa unor măsuri de adaptare la exigențele pieței, "business-ul va pieri", așa cum s-a întâmplat cu Nokia și Kodak, conform unui răspuns trimis redacției Profit.ro. „Ce este cel mai important de reținut este că transformarea radicală a companiei, de la A la Z, trebuie să continue. După mai bine de trei ani aici, știu cât de dificil este să schimbi și că există rezistență la schimbare. Iar rezistența este cu atât mai mare atunci cand schimbarea te afectează”, se menționează în mesajul lui Majoros.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Ion Veres

Acum 5 ani

Putem sa fim solidari sa folosim alte firme ..
Raspunde

cititor 13

Acum 5 ani

este privat ......nu mai e de stat....aloooo
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

firma privata face ce vrea!da contract de munca nu e?
Raspunde

lebrand

Acum 5 ani

Nu e chiar privat... statul psd are 45,99% din compania romaneasca, de unde si problemele.
Raspunde

Zexe

Acum 5 ani

De când au luat germanii firma de la greci totul merge prost la Telecom.
Raspunde

lebrand

Acum 5 ani

Statul romanesc are 45,99% din companie. Probabil PSD-ul incearca sa-si "angajeze" caracatita in companie, de unde si problemele de management, mai putine investitii etc. Pe modelul protectie copilului din teleorman. E posibil ca Telekom Teleorman, Olt sau Vaslui sa aiba mai multi angajati decat Telekom Berlin :D
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus