X
3Dh0IWUWSrWeUe4uB8w7UQ

Braai, perla tristului Habermann

În tristețea sublimă de la Habermann s-a deschis de curând un nou restaurant. Se numește Braai iar joi la amiază, în jur de ora 2, toți cei trei angajați se luptau din greu cu vântul care bătea prin restaurant. Barem de-ar fi avut niște cărți să dea o șeptică sau o masă de ping-pong ascunsă sub tejghea, să își mai dezmorțească oasele. Restaurantul e amenajat foarte mișto, e foarte luminos, pereți de sticlă, mobilier elegant, una peste alta arată foarte primitor și îmbietor pentru o masă cinstită. Meniul e la purtător, în sensul că e imprimat pe „ștergarul” de hârtie ce servește de față de masă și nu sună rău deloc. Frigărui de porc și de berbecuț, antricot, mușchi și pulpă de vită, cotlet sau pastramă de berbecuț, piept de pui sau de rață, somon sau ton, toate pregătite pe grill Zernike. Probabil că ăsta e șmenul preparatelor din moment ce grill-ul e bolduit. Ca să aflu ce înseamnă un grill Zernike m-am dus pe sfântul Emag, unde am aflat și cât costă un asemenea grill. Irelevant, că din poze nu pare să gătească singur, deci tot îndemânarea bucătarului ar trebui să facă diferența, altfel ne-am face toți acasă cina pe grill Zernike. Din câte spun specificațiile, grill-ul ăsta gătește preparatele la o temperatură stabilă, mai mică decât punctul de fum al grăsimilor saturate și îi menține astfel sucurile și caracteristicile naturale. Adică n-ai cum să îl arzi decât dacă ești bătut în cap. Și mai spun că preparatele macre nici nu pierd cine știe ce din greutate, prin urmare ai mari șanse să ai și în farfurie cele 250-300 de grame promise în meniu.

Mai mult decât cărneturile din uvertura meniului mi-au atras atenția garniturile și felicit bucătarul că a reușit să facă pierduți clasicii cartofi prăjiți pe care îi găsești la toate colțurile. În locul lor și-au făcut loc cartofi copți cu lămâie și oregano, legume proaspete la grătar, fasole verde cu usturoi și roșii, salată mixtă sau, alesul meu, ardei copt în unt și camembert. Am pus pe lângă ardei niște păstrămioară de berbecuț Angst și un piept de puiuț că nu m-aș fi săturat doar din berbecuț. Din cele cinci sosuri disponibile am luat un sos de gorgonzola aromatizat cu ulei de trufe și un sos lemon butter și capere.

Grill-ul Zernike lucrează precum minerul la final de schimbul trei, repede-repejor. Nu cred că a durat mai mult de 10 minute până m-am trezit în față cu farfuria burdușită de mâncare și cele două sosulețuri în față. Am început cu împerecherea cărnii cu sosurile, am încercat toate combinațiile. Sosul de lemon butter a fost mult prea acru pentru gustul meu. Cu pui mai mergea cum mai mergea dar cu pastrama nici vorbă. Așa că l-am lăsat deoparte și am înghesuit cărneturile în cel de gorgonzolla, care dispărea văzând cu ochii. Sosul ăsta, nota 9,95, a fost de departe ceea ce a făcut diferența dintre o masă banală și una acceptabilă, urmat îndeaproape de ardeii copți cu camembert. Carnea n-a prezentat absolut nimic ieșit din comun. Pe măsură ce trecea timpul, pastrama de berbecuț devenea tot mai puțin comestibilă. Prima bucată a fost bunicică, a doua a prezentat ceva dificultăți, din a treia am încercat să mânânc două bucăți dar nu am reușit. Era și o bucată mai cu zgârciuri, se și răcise un pic, era ca și cum încercam să-mi devorez bocancul. Având în vedere că sunt în mijlocul operațiunii de a-mi remedia dantura am decis să mă opresc acolo și să nu testez calitățile dentistului chiar în asemenea condiții vitrege. Am continuat să iau la mestecat puiul care a fost bun, fraged, dar – din nou – n-a avut nimic special. Aș putea pregăti în propria tigaie o bucată identică fără prea mare bătaie de cap și fără să dau +20.000 de lei pe un grill Zernike.

Prețurile sunt absolut decente, mușchiul de vită fiind cel mai fancy preparat, la 56 de lei 250 de grame. Pentru ce-am comandat plus o cola sănătoasă am plătit 68 de lei. Aș fi fost la 50 dacă rămâneam la un singur fel deci decent pentru restaurantele din oraș. Din păcate, nu mă face să revin dar le țin pumnii la cât mai mulți clienți acolo la ei în deșert.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    2cents

    Parerea mea e ca piata Habermann este intentionat tinuta in starea asta. Banuiala mea e ca peste nu mult timp cineva o sa vina cineva sa ne spuna ca din pacate acest obiectiv nu este fezabil si ca s-au hotarat sa faca acolo altceva, ceva mai profitabil pentru vreun baron local. Sper sa fie doar paranoia mea si sper ca Primaria sa indrepte mai multe evenimente spre aceasta locatie. Daca nu, fluxul de turisti si cetateni vor ocoli locatia si asta va duce la falimentul sigur al celor care au indraznit sa deschida ceva business acolo. E chiar trist ca nu se incearca ceva in directia revigorarii activitatilor atractive acolo.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Ioan G

      cine o administreaza e un idiot. In loc sa o inchirieze cu 10 euro mp si sa faca bani prefera sa o tina goala si sa nu faca nici un ban.

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    binema

    Habarn’am market este o investitie privata ….2 centi, lasa conspiratiile. A fost gandit prost, conceput prost de la bun inceput, fara un studiu de piata. Primaria nu are nici o legatura. Eu in locul lor faceam o parcare privata acolo care putea aduce un profit multumitor avand in vedere lipsa locurilor de parcare in zona centrala si bineinteles cu o investitie minima.

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns către binema Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Cronică de restaurant
  • Contact