X

Cei 75.000

Traian Deleanu

Din acest an, Statul Român prin Guvernul țării ”și-a luat de pe cap” grija pentru 75.000 dintre locuitorii săi. Dintr-o mișcare de pix dictată de unii precum Dragnea sau Vâlcov, personaje ale căror probleme penale sunt recunoscute chiar și de către instanțe judecătorești, cei 75.000 de copii cu nevoi speciale din țara asta și familiile lor sunt lăsate la îndemâna autorităților locale. Adică primăriile să facă rost de bani pentru a le plăti indemnizațiile celor mici și salariile asistenților acestora.

Au fost câteva proteste din partea asociațiilor părinților, dar care au trecut nebăgate în seamă. O dată că mulți dintre părinții de copii cu nevoi speciale pur și simplu se ascund considerând că al lor copil ”este o problemă” care trebuie ținută cât mai discret. A doua la mână, România a devenit o țară în care doar Justiția și infrastructura rutieră mai sunt subiecte care generează reacții publice.

Prin urmare, bugetul a fost aprobat așa cum a fost propus, primăriile să fie cele care ”se descurcă de făcut rost de bani” pentru indemnizații și salariile asistenților, care în majoritatea cazurilor sunt, de fapt, unul dintre părinții copiilor cu nevoie speciale. Speriați de faptul că nu vor mai avea fonduri, unii dintre primari au început să negocieze cu unii dintre acești părinți angajați drept asistenți, pentru a-i convinge să renunțe la salariu și să accepte doar plata unei noi indemnizații. Motivul: prin faptul că plătesc părinților doar indemnizația, primarii scapă de plata contribuțiilor sociale. Ce contează că acei părinți nu vor mai avea, la pensie, un capăt de ață? Acum, pe moment, să ”se rezolve treburile”!

În paralel, același Stat Român prin actualul Guvern decide tot printr-o singură mișcare de pix și, probabil, tot la cererea unora precum alde Dragnea și Vâlcov, că formularul 230 (acela prin care fiecare contribuabil al acestei țări își poate redirecționa o parte din impozite către o organizației non-guvernamentală) mai poate fi depus doar până în data de 15 martie. Până anul trecut, această dată era finalul lunii mai.

Iarăși, decizia lovește în cei 75.000 de copii cu nevoi speciale din țara asta și părinții lor. Căci, în țara asta minunată, terapiile de care au nevoie copiii cu nevoi speciale nu sunt decontate din bugetul asigurărilor sociale. Prin urmare, banii – care nu sunt deloc puțini – sunt strânși de către părinți și prin formularul 230. Iar ”colecta asta” însemna să îți tipărești formularul cu datele tale de părinte de copil cu nevoi speciale și să îl împarți cât mai multor cunoscuți sau necunoscuți, în speranța că aceștia vor trece mai apoi pe la ANAF pentru a-l depune și pentru a redirecționa, astfel, o parte din impozit către un cont din care plătești facturile pentru terapii. Din acest an, timpul acesta de împărțit formulare scade automat cu o lună și jumătate.

Peste toate acestea, apare zilele trecute Abramburica, adică cea care a fost de prea multe ori ministru al Educației în țara noastră. Ecaterina Andronescu, pe numele ei din cartea de identitate, propune nici mai mult, nici mai puțin, ca pentru acești copii cu nevoi speciale să fie înființate clase separate în școli. O segregare la vedere, asumată prin declarații și decizii, pe care acum ministrul Educației încearcă să o dreagă, spunând că intențiile ei sunt de fapt altele, câr-mâr. Mai mult, cei mai mulți dintre dascăli au tăcut, fericiți că cineva ”le ia de pe cap” problema celor 75.000.

Asta deși în toată lumea asta la care noi privim ca la ”civilizație” copii cu nevoi speciale sunt integrați în societate încă din grădinițe.

La noi, însă, nu. La noi, la români, dacă s-ar putea ca cei 75.000 să dispară brusc, pur și simplu, majoritatea acestei țări ar fi fie indiferentă, fie chiar fericită. Indiferentă pentru că țara asta, prin majoritatea ei, n-are ea vreme să se preocupe de cei care au nevoi speciale. Țara asta e cotropită de un război pentru justiție, de războaie pentru infrastructură ori de caznă pentru mântuirea neamului. N-are ea vreme, prin majoritatea ei, să se preocupe de cei care nu se pot ajuta singuri.

Cei 75.000 și modul în care trăiesc în țara asta vor fi etalonul civilizației noastre.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact