X
spital judetean-arsi

Doctorul de la Spitalul Județean Sibiu cu salariul mai mare decât al prim-ministrului

Decizia Guvernului de la începutul anului trecut de a majora salariile medicilor și a sporurilor pentru condiții periculoase a făcut ca unii angajați să primească mai mulți bani decât managerii spitalelor sau, ca fapt divers, decât al premierului și oricărui angajat din aparatul Executivului.

La ultima ședință a Consiliului Județean Sibiu a fost adoptată o hotărâre prin care salariul brut a trei directori de la Spitalul Județean să fie majorat până la 10.000 de lei. Decizia se baza pe o scrisoare semnată de managerul spitalului, care solicita acest lucru, argumentând că „venitul brut mediu al unei asistente medicale șefe este cu peste 2.000 de lei mai mare decât venitul brut al directorului de îngrijiri”. În scrisoare erau menționate veniturile pe care le primesc cei care fac parte din comitetul director al spitalului.

Astfel, Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, menționa următoarele venituri lunare brute: 18.406 lei pentru manager, 16.733 lei pentru director medical, 8.798 lei pentru directorul financiar contabil, 7.779 lei pentru directorul de îngrijiri, 8.337 lei pentru directorul administrativ și 25.466 lei pentru reprezentant SPIAAM. Ultima sumă ne-a atras atenția.

SPIAAM înseamnă Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Medicul șef al acestui serviciu face parte din comitetul director al spitalelor județene din anul 2016, conform unui ordin al Ministerului Sănătății. Precizăm că membrul în comitetul director nu este remunerat pentru această calitate.

Am solicitat conducerii SCJU Sibiu un comentariu cu privire la venitul pe care îl acumulează reprezentantul SPIAAM. Din răspunsul pe care l-am primit, semnat de managerul spitalului, Cornel Benchea, și purtătorul de cuvânt, Decebal Todăriță, înțelegem că e strict vorba despre „aplicarea legii”. Astfel, dacă în anul 2017 venitul brut al medicului șef SPIAAM era de aproximativ 6.700 de lei (dintre care 5.500 lei salariul de bază, 385 lei spor pentru condiții periculoase și aproape 800 de lei pentru titlul științific de doctor) sau 4.600 de lei net, atunci din martie 2018, veniturile s-au triplat.

Salariul de bază este de 16.344 lei, sporul pentru condiții periculoase este de 8.172 lei (adică 50% din salariul de încadrare), iar pentru titlul științific de doctor se mai adaugă 950 de lei (adică jumătate din salariul minim brut pe economie). În total rezultă un venit brut de 25.782 lei sau 15.082 lei net, conform informațiilor transmise de SCJU Sibiu.

„Începând cu luna iulie a anului 2017 salariile au fost stabilite conform prevederilor legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, au mai precizat reprezentanții instituției.

SPIAAM din cadrul Spitalului Județean Sibiu este condus de doctorul Dana Rusu. Contactată de Turnul Sfatului, doamna doctor ne-a spus doar că totul este legal și că nu dorește să discute despre veniturile sale.

O cercetare elementară ne arată că în prezent și la Mureș, Brașov sau Timișoara medicii care conduc acest serviciu au aproximativ aceleași salarii, veniturile totale oscilând în funcție de gradație, experiență.

Ca fapt divers, spre exemplu, acum venitul brut al premierului este de 21.850 lei, iar al unui viceprim-ministru este de 20.330 lei.

Precizăm că după decizia Guvernului de a majora salariile angajaților din sistemul sanitar din martie 2018, veniturile medicilor au crescut în unele cazuri și de trei ori. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța că unii doctori ar putea ridica și 4.000 de euro lunar. Totuși, anul care a trecut a fost marcat de proteste în întreaga țară, întrucât veniturile unor doctori chiar au scăzut după noua Lege a salarizării. În această săptămână și federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că medicii vor organiza proteste masive dacă nu se va reveni la negocieri. Medicii cer, alături de revendicările anterioare, mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază și scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%.

De asemenea, și Sindicatul TESA care reprezintă personalul tehnic, economic și socio-administrativ cer majorarea salariilor. Reprezentanul dinSibiu a sindicatului a prezentat un memoriu, la ultima ședință a Comisiei pentru Dialog Social, prin care personalul TESA și muncitorii din spitale solicită acordarea unor sporuri și „majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acordă deja pentru medici și asistenții medicali”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

14 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  Asa, și? Miniștrii sunt cei mai inutili membri ai guvernului (vezi cazul “doamna Pescaru”). Dacă-i mai comparam cu niște doctori, sunt chiar zero. Au responsabilitate cu semnătura? Ma lași… Doctorii n-or avea?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Oare actul medical s.a îmbunătățit prin mărirea salariului? Discrepanta între salariile suportate de la bugetul de stat este prea mare… Vreau o tara ca afara… În tot… Calitatea serviciilor inclusiv…

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Manele publice

  Daca si-ar face bine treaba acesti directori n-ar fi neaparat o problema suma mare cu care sunt platiti, La cum arata majoritatea sectiilor spitalului judetean, zici ca sunt administrate de primari alcoolici din satele sarace ale moldovei..

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionut

  Lasa ca vin la guvernare PNL si premier Orban si taie din salarii si pensii ca asa a facut si Emil Boc!Sa se bucure domnii doctori si pensionarii cat mai stau astia la guvernare ca sunt mai darnici decat liberalii!

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Rokko

  Cine le-a marit salariile asa mult medicilor si cadrelor medii din sanatate nu are habar de medicina, nu cunoaste aproape nimic din “marile”probleme ale sistemului sanitar, complet nefunctional in RO.Lipsa de intelegere,de empatie,de iubire fata de aproapele din partea acestor angajati (95%)sunt MARILE probleme ale sistemului care nu se rezolva cu salarii mai mari…Aici trebuie sa activeze doar oameni cu vocatie,cu un orizont cultural deosebit,cu educatie aleasa,…persoane greu de gasit in ziua de azi.Majoritatea sunt niste diplomati analfabeti cu diverse diplome dar cu lacune mari in instruirea de specialitate(fie ei medici sau asistenti)De la acestia nu se pot obtine rezultate,ei sug bolnavul de ultimul banut (spaga a crescut si ea la aceste specimene odata cu salarul)iar rezultatele se vad…Faceti o statisica si vedeti cati bolnavi intra in spitale pe picioarele lor si cati ies pe la morga…Atunci se poate vedea ce eficienta prezinta actul medical romanesc si daca situatia s-a imbunatatit dupa cresterea nesabuita a salariilor acestor “specialist”!!

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cetateanul de Sibiu

  Cred ca medicii, merita aceste salarii , (sunt putin cam exagerate), insa consider ca un Director, este compatibil cu acest salariu, doar in cazul in care , Spitalul Judetean ofera si conditii pe masura. Din pacate oamenii uita de unde au plecat! Dar nu stiu unde se vor intoarce! Iar daca un Director accepta aceasta discrepanta de salarii intre departamentele administrate in “ograda sa”, cred ca nu se mai numeste Director….elegant spus ” caine credincios”

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Un însoțitor al pacientului cu infectie din spitalul vostru

  Deci se ocupa de prevenirea infectiilor in spital? Nu cred. E cinica, daca zice ca face asta.Faptul că primește si peste 20.000 lei/luna pentru asta, e chiar culmea. Vorba aia:
  Cu omul prost, needucat
  Te lupți putin, si-ai terminat.
  Dar lupta este colosală
  Cu omul care are școală!
  Se pare că si lăcomia….
  Să vă ajute Dumnezeu sa_i cheltuiți prin spitale, doamnă…și domnilor doctori!

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ovidiu

  Observ citind comentariile de mai sus ca boala asta veche cu “sa moara si capra vecinului” este adanc inradacinata in mentalitatea populatiei.
  Invidia si rautatea parca nu ne mai lasa sa traim linistiti. Ala de ce are mai mult? Mereu trebuie sa existe cineva care nu are somn noaptea de grija vecinului. Dar in ograda voastra v-ati mai uitat in ultimul timp?
  Vorbiti de toate mizeriile care se intampla, dar voi, unde sunteti, faceti la fel. Schimbarea mentalitatii se face cel mai greu si daca nu o pornim de la NOI nu o vom schimba niciodata. Toata lumea vrea servicii de 5 stele dar la locul lor de munca ofera acelasi sictir.
  Mecanicul auto cand merge la doctor are pretentii, dar el cand ii vine clientul isi bate joc de el si ii schimba 10 piese bune pe langa aia rea.
  Orice mic sefut de 2 bani isi balacareste subalternii, ii injoseste si se poarta ca un satrap, dar desigur are pretentii nemarginite cand vine vorba de el. Ca merita!
  Vanzatoarea cu mutra acra de la magazin iti raspunde in doi peri sa scape de tine, dar doctorul trebuie sa fie mereu cu zambetul pe buze cand i se adreseaza, nu?

  Ce usor este sa ii judecam pe altii si sa avem pretentii. Dar cat de greu este sa ne uitam putin in oglinda si sa incercam sa ne indreptam comportamentul.
  Avem un deficit urias de personal medical, care inca prefera sa plece din tara si voi va strambati ca sunt salariile mari? Sistemul sanitar a fost distrus de clasa politica nu de doctori. Ce vina au doctorii ca nu au echipamente si medicamente si spatiu si conditii adecvate? Cate spitale au fost inchise doar in judetul Sibiu? Stiti?

  Nu-i nimic, poate ajungem sa mergem la mecanic sa ne puna piciorul in ghips si la vanzatoarea de la raionul de papetarie sa ne puna o plomba. Sau altii pot merge linistiti in Germania daca le face copilul febra in mijlocul noptii, ca sigur medicii de acolo le zambesc frumos si le rezolva problema. Cu servicii de 5 stele.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Medic

  Pt. Rokko : “specimene”=medici ?….
  Restul sunteti “oameni” ?
  Ai vazut ce “ specimene” vin la consultatii ? Cei pe care îi intalnesti peste tot pe strada ?Ca sa ajungi medic e o munca lunga si grea. Incearca si tu daca poti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact