X

Fix zero!

Bogdan Brylynski

Când vine vorba de Sibiu și restul țării ne-am obișnuit să fim la coadă. Întotdeauna suntem printre ultimii la alocările bugetare, ultimii la programe guvernamentale, suntem buni de muls și cam atât. În 30 de ani, din Sibiu au plecat la București doi miniștri și un secretar de stat. Atât. În 30 de ani, 3 oameni în aparatul guvernamental.

N-am sărit în sus de bucurie când Bogdan Trif a ajuns ministru al Turismului dar un capăt de speranță tot mi-am făcut. Că fiecare ministru și-a văzut un pic și de propria casă când a ajuns la București și a mai dat o mână de ajutor județului din care provine. De mimat, Trif a mimat foarte bine sprijinul pentru județul Sibiu încă de la înscăunare. Marele lui proiect, domeniul schiabil de la Bâlea, a înfierbântat o grămadă de oameni, din păcate exact pe cei care n-au habar cu ce se mânâncă subiectul. Drept dovadă, s-a făcut anul și, concret, nu s-a întâmplat absolut nimic. Și pariez că Trif își va încheia mandatul fără să se bată un cui la Bâlea. Iar cât visează el la porți stelare instalate pe crestele Făgărașilor turiștii își depășesc cu brio norma de rugăciuni urcând cu telecabina ce-a prins revoluția și probabil și ultimele două războaie mondiale.

Trecând peste megalomania domeniului schiabil de la Bâlea, bună numai de prostit poporul, să aruncăm un ochi spre Păltiniș, o altă stațiune ce-ar fi avut nevoie de atenția unui ministru al Turismului și care e o altă bijuterie scăldată în nămol. Marele noroc al Păltinișului e complexul de la Arena Platoș, singurul motor real de turism în stațiune. Un complex ce-ar fi meritat un pic de sprijin în dezvoltare, în deschidere de noi pârtii, ar fi meritat măcar o parcare. Pentru că în ciuda zecilor de mii de euro investiți de proprietari în crearea de locuri de parcare, spațiul nu e suficient. Iar în zilele aglomerate Păltinișul se transformă într-o Vale a Prahovei în miniatură. Cu poliție, cu mașini parcate pe marginea drumului, cu înghesuială, nervi, coloane de mașini. Toate ingredientele turismului din România, nervi, draci și suduieli. Și la pârtia veche de la Oncești lucrurile au început să se schimbe în ultimii ani. Pârtia arată bine, zăpada e întreținută constant, cele două restaurante arată foarte bine… și atât. În preajmă de abia dacă găsești 30-40 de locuri de parcare. Și exact atâți schiori găsești pe pârtie. Planuri de la marele minister al Turismului condus de omul locului? Fix zero! Domnul ministru e prea ocupat cu politica, e prea prins în războiul comandat de șeful de partid împotriva lui Iohannis ca să îl mai preocupe bunăstarea turiștilor sau eforturile investitorilor din Păltiniș. Mai aruncați un ochi spre minunățiile din Valea Jiului, spre complexul superb de la Voineasa și-o să vedeți cât se poate de clar expertiza ministrului în turism. E exact cât planurile lui megalomane, fix zero.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Costin Radu

  Păi aia nu e soluția, să faci sute sau mii de locuri de parcare și să betonezi/asfaltezi munții. Soluția e, de exemplu, să adaptezi transportul în comun către stațiune nevoilor reale din sezon și prețul biletului să fie unul modic, pentru ca marea masă să nu mai vină cu mașina. Ar putea fi chiar un Park&Ride, adică să-ți lași mașina în parcarea de la gară și acolo să urci cu familionul în busul spre Păltiniș.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  biciclist

  La câtă cerere există în România, e curios că încă nu avem un minister al parcărilor. Parcarea a devenit parcă una dintre nevoile de bază ale românilor ( pe lângă mâncare și TV).

  „Marele lui proiect, domeniul schiabil de la Bâlea”
  Te înșeli. Trif doar a moștenit acest proiect de la înaintașul lui, un alt ilustru anonim, care era însă mult mai ambițios. Acela spunea că marea lui dorință e să termine domeniul de la Bâlea până la sfârșitul mandatului său. Sfârșit care a venit însă foarte foarte repede…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Calin

  Sibiul a dat in ultimii 30 de ani mai multe persoane in Guverne decat cei doi ministri si un secretar de stat… Sa numaram Dejeu, Ariton, Trif… deja sunt 3 ministri. Daca numaram sefii de Regii Autonome, Firme de Stat nationale si secretarii de stat ies mai multi.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionel

  Adevărat! Articolul nu este suficient documentat. Au existat mult mai multi sibieni in posturi cheie prin ministere, care ar (nu ce-ar) fi putut să sprijine judetul. Și ăștia erau de toate culorile politice. Au fost interesați însă pe sprijinirea propriilor “afaceri”. Din șpăgi s-au creat domenii turistice. Că din alte surse… Dar lor nu le pasă de noi, nici nouă de ei!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact