Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Matei Damian, antrenorul HC Sibiu: „Se vede un interes al comunității tot mai mare pentru performanță”

Matei Damian, antrenorul HC Sibiu: „Se vede un interes al comunității tot mai mare pentru performanță”

HC Sibiu a reușit aseară un nou meci bun. Tinerii sportivi din Sibiu au urcat o poziție în clasament, după ce au învins-o pe ocupanta locului II. Reporterul Turnul Sfatului a discutat cu antrenorul Matei Damian despre starea sportului sibian la momentul actual, cât de popular este handbalul la noi în oraș, dar și despre noul sportiv cooptat de echipă.

HC Sibiu a învins aseară, în Sala Transilvania, ocupanta locului doi, HC Szejke Odorhei, cu scorul de 28-27. „Urșii” sunt astfel pe locul 5 în clasamentul Seriei D, cu 13 puncte și urmează să joace sâmbătă, 23 februarie, în deplasare cu CS Minaur Baia Mare.

Matei Damian, antrenorul tinerelor speranțe de la HC Sibiu, vorbește cu mândrie și pasiune de echipa sibiană, precum și despre cât este de importantă existența unei comunități unite în jurul sportivilor.

matei damian interviu hc sibiu (2)

Care e rețeta succesului pentru a atrage suporterii la sală? Care e media de spectatori la un meci de handbal jucat acasă?

Eu cred că toate sporturile, atât cele individuale, cât mai ales cele de echipă, au numărul lor de fani, mai mare sau mai mic, și asta depinde de multe. De ceea ce oferi publicului, de nivelul de performanță, de spectacolul oferit, de investiția făcută în departamentul de marketing, însă toate au în comun, la un moment dat, fondurile de care dispui și apoi priceperea de a le utiliza eficient. Cel mai important este să ai o comunitate în jurul unui proiect sportiv pe care să reușești să o faci să crească. Pentru asta, cum am zis și mai sus, e important să ai un produs bun, să fii corect, să pui pasiune, să ai pricepere și suport financiar. Cu atât mai mult la jocurile sportive ai nevoie de o finanțare consistentă pentru a crește nivelul de performanță. Noi asta încercăm și cred că reușim în limita posibilităților de acum să creștem constant ca și comunitate în handbal, aici sunt incluși clar și spectatorii de la copii și juniori, dar mai ales de la jocurile echipei de seniori, unde avem o medie de câteva sute de spectatori/joc.

Cum stați din punct de vedere al banilor? Care e media salariilor pe care le plătiți jucătorilor?

Jucătorii noștri primesc doar o indemnizație sportivă și prime de joc. Nu sunt salariați. E mult poate sub ce venituri au alți sportivi de la alte echipe de același nivel, cei care aparțin de primării, de exemplu, dar noi, atât cât putem, încercăm să compensăm cu pricepere și pasiune.

Se poate face performanță în felul acesta?

Performanța sportivă depinde enorm de nivelul fondurilor pe care le ai la dispoziție pentru activitate. Noi depășim nivelul de performanță pe care-l facem, față de fondurile pe care le avem.

Cât de popular e handbalul în Sibiu? Vin copii, adolescenți să învețe?

Copiii din Sibiu sunt foarte dornici să facă mișcare, să facă sport, nu doar handbal. Și asta e important, să reușim să atragem cât mai mulți copii către sport. Că e handbal, atletism, fotbal, baschet sau orice alt sport, important e să-i aducem spre mișcare. Dacă e să ne referim strict la handbal, aici vorbim de un sport cu mare tradiție în comunitatea noastră, pentru că în România s-a jucat prima dată aici, la noi, în Sibiu, acum 98 de ani. Facem Centenarul peste 2 ani și pot spune că DA, handbalul sibian e foarte popular. Avem mulți copii, băieți și fete, și juniori de toate categoriile cu rezultate bune și sportivi cu o perspectivă de a face pasul spre loturile naționale și apoi spre echipe de seniori.

matei damian interviu hc sibiu (1)

Sunteți mulțumiți de condițiile pe care le aveți, sală, spațiu pentru antrenamente, vestiare etc.? Cât de mare e nevoia Sibiului de o sală polivalentă?

Dacă ne referim la Sala Transilvania, suntem foarte mulțumiți de condițiile oferite, e un sprijin foarte mare pentru noi. Din păcate, Sala Transilvania este insuficientă pentru a acoperi cererea foarte mare de infrastructură sportivă. E clar că Sibiul are nevoie pentru jocurile sportive de o sală polivalentă nouă, modernă, așa cum cred că e o nevoie foarte mare de construcția de infrastructură sportivă "mică" – săli noi de sport lângă școli și aduse la standardele actuale cele existente la momentul actual în școli – aici e o cerere enormă legată de copiii comunității care fac sport organizat și care trebuie să aibă acces și condiții bune de a practica sportul de sală și nu numai.

HC Sibiu (1)

Cum ai caracteriza starea generală a sportului sibian?

Sportul sibian e într-o creștere de câțiva ani, se vede un interes al comunității tot mai mare atât pentru performanță cât și pentru „sportul pentru toți”. Crește, normal, și susținerea activității de către administrația locală pentru domeniul sportiv, însă mai este mult până departe. Ar trebui să existe o strategie, o analiză clară, niște priorități ale administrației locale vizavi de sport, infrastructură, sport de performanță, sport pentru toți, unde suntem acum, unde vrem să ajungem etc.

Spune-mi câteva cuvinte despre Paul Giurgiu. De ce această decizie de a-l coopta în echipa „urșilor”?

Paul Giurgiu e împrumutat la echipa noastră de la CSM Făgăraș, echipă care activează în Liga Națională. El a mai fost în turul sezonului trecut la noi, a evoluat bine, a crescut, apoi a suferit o accidentare care l-a ținut restul sezonului pe bancă. În turul campionatului din acest sezon, cei de la Făgăraș l-au vrut în lot, dar pentru că acolo prindea foarte puține minute a ales să vină pentru restul campionatului la noi, mai ales că e și student la  Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Poate juca pe extremă și inter stânga și sperăm să fie un plus pentru echipa noastră.

matei damian interviu hc sibiu (3)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus