X
52033727_2235208846699506_6517223992456118272_n

Gusturile iernii. Porcul cu perucă și slănina cu ciocolată

Târgul de țară de la Sala Transilvania s-a mutat la sfârșitul acestei săptămâni la Redal. Producătorii obișnuiți din centrul Sibiului au mers la periferie pentru a mai bifa o acțiune în cadrul programului Sibiu Capitală Regională 2019. Alături de ei au ajuns și câțiva producători de produse din carne pentru a concura în concursul slănini. „Gusturile iernii, un eveniment organizat de Consorțiul SRGE în care i-am adus pe producătorii locali, restaurantele sibiene, locuitorii și avem chiar și turiști care sunt aici în sală, pentru a gusta produsele de sezon și pentru a vedea cum carmangeriile și producătorii locali se întrec în degustarea de slănini maturate și produse de măcelărie asociate. Am vrut să asociem slănina cu zăpada de afară care ne arată că iarna nu a trecut încă”, a explicat situația Alin Chipăilă, președinte AJTS.

Eclere cu fasole bătută

Dacă sibienii au fost cuminți și au venit cu slănină, cârnați, jumări și caltaboși, bucătarii din împrejurimi au dat frâu liber imaginației. Vă sună ciudat praline cu slănină? Unora nu. „Eu sunt cofetar, deci am venit cu produse dulci la un concurs de slănină. Avem niște praline cu ciocolată, chilli și slănină maturată în interior, avem hamburgeri cu înghețată de Philadelphia și slănină trasă în ciocolată cu înghețată de pepene galben și bacon. Avem niște eclere cu fasole bătută și bacon sau cu mousse de jumări și murături. Avem și o plăcintă sărată, cu bacon și mozarella. Produsele dulci cu cele sărate se combină foarte bine. Slănina macerată cu ciocolată are o savoare specială, chili adaugă un plus de valoare atât ciocolatei, cât și slăninii. Spre surprinderea mea, produsele au fost foarte bine văzute. Clienții sunt deschiși la gusturi noi”, spune Călina Varga, cofetar în Cluj.

52516521_2760019814222201_226688090415038464_n

Sushi? Poate fi plictisitor. Dar dacă-l îndopi cu slănină, gogoșari și murături? „Am făcut un sushi unicat în România. S-au mai făcut bomboane cu slănină, s-au mai făcut plăcinte cu slănină, am încercat să fac ceva mai modern. Și m-am gândit să fac sushi cu slănină, cu gogoșar și castravete proaspăt, cu whasabbi și castravete murat și unul cu boia”, spune un bucătar clujean.

52948744_2085859788165181_6830706809213288448_n

AI noștri au făcut ce-au știut. . „Am venit cu produsele pe care le facem tradiționale zonei noastre: cârnați, caltaboș, jumeri și o slănină de Bazna. Aceasta are specific gustul și ne mândrim cu ea”, spune Maria Ignat, producător din Șelimbăr.

Porcul cu perucă și coroană

La concursul de slănini au participat 30 de persoane, iar printre jurați s-au numărat primarul din Bogata, județul Mureș și directorul Camerei de Comerț, Gheorghe Aldea. Însă punctul de atracție a fost ”regele iernii”: un cap de porc cu perucă și coroană. Ambianța evenimentului a fost completată de Junii Sibiului, care au delectat participanții cu muzică și dansuri populare.

52635808_2401799323376297_8463499486474272768_n

 „Sibiul tentează prin gustul foarte bun pe care îl are. Așteptăm turiștii să vin la Sibiu pentru a simți gustul Sibiului în toate cele patru anotimpuri. În această iarnă, pentru a doua oară, avem evenimente care se desfășoară sub cupola Gusturile Iernii. În acest weekend, aici, în sala Redal Expo s-a mutat piața Transilvania cu producătorii locali care-și expun produsele în această piață. Însă, avem și un concurs de produse ale porcului: slănină, cârnați, jumări. Tot ce poate să fie mai atractiv în această perioadă. Totul este delicios, dar vă îndemn să gustați acea slăninuță fiartă în frunză de varză și cu un ușor iz de usturoi. Dacă gustați o dată, cu siguranță veniți și reveniți la Sibiu să mai gustați acest produs care este foarte apreciat în zona Sibiului. După cum i-am obișnuit pe cei care ne calcă pragul în această perioadă, pe lângă gusturile mâncărurilor foarte bune de la Sibiu, le oferim posibilitatea de a simți gustul tradițiilor la Sibiu, gustul muzicii la Sibiu așa că vă invit să urmăriți programul din această zi și o să simțiți gustul tradițiilor populare locale cu cel mai recunoscut ansamblu de dansuri și cântece populare românești, Junii Sibiului”, Daniela Cîmpean, președinte CJ Sibiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Un gurmand cu minte deschisa

    Nu mai dati cu comentarii aiurea ca cu mucii in fasole, daca nu ati fost si gustat stati in banca voastra si asteptati sa mancati doar ce va pregateste mama si bunica!!!Unele din preparate sunt bune, altele mai putin bune, altele necesita o minte deschisa(asta suna incuiatilor) ca sa guste ca si sa vada ca sunt chiar bune!!!Nu are rost sa fac teoria gastronomiei si istoria ciocolatei dar pt astia care stiu ca ciocolata este doar produsul ala in ambalaj mov, sa afle ca la originea ei ciocolata era consumata ca o bautura calda din boabe de ciocolata pisate( din care nu era extras untul…partea grasa.. a boabei de ciocolata) si amestecata cu praf de chilli. Daca porcul merge bine cu chilli si ciocolatei ii lipseste partea grasa, corpul, din boaba, deductia logica este de ce sa nu se poata inlocui acesta grasime cu una animala?!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact