Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Un nou protest anunțat duminică la Sibiu: „Abrogați - și apoi plecați!”

Un nou protest anunțat duminică la Sibiu: „Abrogați - și apoi plecați!”

Memebrii comunității „Vă Vedem din SIbiu” cheamă sibienii la un nou protest duminică, 3 martie, față de ultima ordonanță de urgență în justiție. Primăria Sibiu a înregistrat cererea, dar aceasta nu a fost avizată de comisia pentru adunările publice.

„Le-a spus-o Europa. Le-au spus-o magistrații. Le-a spus-o DIICOT. Le-a spus-o DNA. Iar strada le-o spune de ani de zile: felul în care masacrați justiția e inacceptabil. OUG 7 e doar cel mai recent episod al acestui război al PSD cu justiția. Modificările propuse de ministrul Toader sunt mult prea puțin. OUG 7 trebuie să fie abrogată în totalitate”, anunță protestatarii sibieni.

„Așadar, abrogați - și apoi plecați!” este tema manifestației din acest weekend.

Protestul urmează să înceapă la ora 18:00 și este programat să aibă loc timp de 3 ore.

Potrivit reprezentanților Primăriei Sibiu, cererea privind organizarea protestului a fost înregistrată astăzi după ora 13:00, adică „după programul instituției”, ceea ce înseamnă că aceasta nu a fost avizată.

„Dată fiind întârzierea depunerii cererii și faptul că programul instituției s-a încheiat la 13.30, cererea nu s-a mai putut discuta în Comisia care avizează adunările publice. Primăria Sibiu a informat instituțiile abilitate în menținerea liniștii și ordinii publice cu privire la existența acestei cereri și intenția inițiatorilor de a organiza un protest”, ne-au spus reprezentanții Primăriei Sibiu.

Amintim că duminica trecută aproape 5.000 de sibieni au protestat față de modificările legislative din domeniul justiției.

Ce prevede OUG 7

Judecătorul Cristi Danileț a explicat pentru juridice.ro că printre principalele modificări impuse de noua ordonanță se numără:

– Judecătorii care au fost procurori pot fi numiți în funcțiile de conducere de la vârful Ministerului Public creând o situație nemaiîntâlnită. Pe de o parte, această modificare încalcă principiul separației carierelor dintre judecători și procurori, consacrat prin decizia CCR nr. 64/2017. Pe de altă parte, aceasta constituie un precedent ca în viitor, pentru a se înlătura orice discriminare, să se legifereze dreptul procurorilor care au fost judecători de a conduce instanțele, tocmai pentru a se respecta decizia CCR nr. 866/2006;

– Noua ordonanță prevede că funcțiile de conducere de la vârful Ministerului Public nu se vor putea ocupa cu delegare: aceasta va crea sincope în managementul parchetelor cât timp procedura de numire a unui procuror într-o astfel de funcție nu va fi încheiată la timp;

– Noua ordonanță prevede că mandatul procurorilor de la vârful sistemului care ocupă funcția prin delegare încetează de drept în 45 zile. Se încalcă în acest fel Decizia CCR nr. 375/2005 care nu permite legiuitorului scurtarea mandatelor în curs pentru cei care ocupă funcții de conducere, precum și Decizia CCR nr. 588/2017 care prevede necesitatea unei securizări a raporturilor de serviciu ale magistraților, condițiile de încetare a mandatului neputând fi modificate în mod arbitrar;

– Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, deși face parte din PICCJ, este exceptată de la controlul ierarhic, ceea ce încalcă flagrant recenta Decizie CCR nr. 33/2018. Mai mult, desemnarea conducerii acestei secții a avut loc în condiții discutabile, întrucât potrivit legii propunerile trebuiau să vină din partea unei comisii alcătuită din trei judecători și un procuror, membri CSM – or, pe de o parte, se încalcă principiul separației carierelor dintre judecători și procurori tocmai consacrat prin modificările de anul trecut, pe de altă parte, membrul procuror nu fusese desemnat de către CSM în comisia care a făcut propunerile pentru actuala conducere a Secției etc.

După adoptarea acesteia, în toată țara au fost inițiate mai multe proteste ale magistraților, inclusiv la Sibiu.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/03/01/protestele-se-extind-judecatorii-tribunalului-se-adreseaza-csm-ului-protestam-pana-se-schimba-ceva/

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat astăzi că i-a prezentat premierului Viorica Dăncilă o nouă ordonanţă de urgenţă menită să modifice controversata OUG 7, prin care au fost schimbate din nou Legile Justiţiei. Un act nu a fost dat publicității încă, dar stirileprotv.ro scrie că printre articolele care se propun a fi modificate este cel referitor la delegarea în funcţie a şefilor din Ministerul Public pe care îi numeşte preşedintele României şi cel referitor la excluderea magistraţilor din profesie doar pe baza criteriului bunei reputaţii. Potrivit surselor judiciare, Tudorel Toader, nu renunță la articolele care duc, spun specialiștii, la cerșterea autonomiei secției de investigare a magistraților față de procurorul general.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

11 comentarii

protestantul

Acum 5 ani

Succesuri!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mc hammer

Acum 5 ani

Oare cand isi dau seama ipocritii astia cat de penibili sunt? Nu am auzit pe niciun hastagist sa iasa in strada cand DNA facea dosara cu probe false.
Raspunde

nobody like everybody

Acum 5 ani

Ei si tu acuma, lasa-i sa creada ca justitia a fost si este independenta ....săracutii ce naivi sunt. Justitia a fost este si va fi un instrument in mâna celor ce detin PUTEREA . Dreptatea este doar a celor puternici. Asa e lumea asta rânduita . Restul e gargara. E asa greu pentru unii sa priceapa? In plus eu nu sunt de acord ca protestul magistratilor sa se faca prin intreruperea ( chiar si doar pentru o ora cum s-a anuntat ) a programului de lucru al instantelor. Asta nu mai e un drept ci o forma de santaj social. Se numeste greva doar daca este facut a cu respectarea legii, adica in anumite conditii. A a a a, legea o fac ei cum ii taie capu ' o respecta optional, eu insa trebuie sa o respect, obligatoriu. Daca intrerup lucrul doar o ora si doctorii si personalul medical de la unitatea de urgenta? Mor niste oameni? niste copii? parintii judecatorilor? Aaaa, ei n-au voie sa protesteze prin intreruperea lucrului! Judecatorii da ! Daca vor sa protesteze, ceea ce e cat se poate de democratic, sa o faca Duminica de la 12:10 ( dupa ce iese lumea din biserica, ca ei au biblii pe mesele de judecata, si cruci - simboluri crestine, musai sa le respecte ca sa-imi dea si mie, umilul cetatean un exemplu, un imbold de conduita ) . Daca ii prind ca protesteaza prin intreruperea lucrului sa stiti ca ii huidui. Daca protesteaza In afara orelor de program ii aplaud.
Raspunde

Radu Urdea

Acum 5 ani

Acțiunile democratice trebuie precedate se acțiuni patriotice ; George Simion a probat prin acțiunile sale prounioniste dreptul de a duce acest mesaj in Parlamentul European
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu Urdea

Acum 5 ani

Pentru a facilita aceasta va așteptăm duminica la ora12 la Librăria Humanitas in vederea distribuirii listelor de susținători . Fratii basarabeni au Neville doar de cartea de identitate românească ( pentru care au făcut atâtea sacrificii ) ! Este un gest patriotic fără coloratura politica partizana .
Raspunde

sibianul realist

Acum 5 ani

Bine... asteptarea aduce trandafiri...
Raspunde

Salpetru

Acum 5 ani

Pai daca nu au autorizatie, sunt curios cum o sa reactioneze jandarmeria sau de frica vor inchide ochii chiar daca lege e incalcata de toti acesti penibili, acesti analfabeti functionali. Nu ai autorizatie, te duci pe propria raspundere la demonstratie si daca jandarmeria iti cere sa pleci si nu o faci, trebuie sa iti asumi ca o iei pe coaja, fara sa urli ca dementul dupa aceea ca ti-au fost incalcate drepturile. Si eu de exemplu am dreptul sa fiu in acelas loc in aceias zi si ora, fara sa fiu nevoit sa aud grohaiturile lor neautorizate.
Raspunde

un sas

Acum 5 ani

Mai Salpetru...Pentru a demonstra nu-ti trebuie AUTORIZATIE trebuie o NOTIFICATIE la primarie ...lucru pe care l-au facut .In rest ce spune constitutia la dreptul de manifestatie si exprimarea opiniei...
Raspunde

un sas

Acum 5 ani

@nobody ...Nu poti compara medicii cu procurorii in cea ce priveste protestul ...Medici la terminarea studiilor au depus un JURAMANT...procurotiinu .
Raspunde

nobody like everybody

Acum 5 ani

@un sas. Glumesti nu-I asa? Banuiesc ca stii cum sta treaba cu juramantul la investirea in functie... Sau in Germania e altfel? Nu stiu cum e acolo, Tu stii. Aici Insa justitia este corupta, ipocrita si supusa vasalic politicului. ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus