X
protest judecatori si procurori (13)

Un nou protest anunțat duminică la Sibiu: „Abrogați – și apoi plecați!”

Memebrii comunității „Vă Vedem din SIbiu” cheamă sibienii la un nou protest duminică, 3 martie, față de ultima ordonanță de urgență în justiție. Primăria Sibiu a înregistrat cererea, dar aceasta nu a fost avizată de comisia pentru adunările publice.

„Le-a spus-o Europa. Le-au spus-o magistrații. Le-a spus-o DIICOT. Le-a spus-o DNA. Iar strada le-o spune de ani de zile: felul în care masacrați justiția e inacceptabil. OUG 7 e doar cel mai recent episod al acestui război al PSD cu justiția. Modificările propuse de ministrul Toader sunt mult prea puțin. OUG 7 trebuie să fie abrogată în totalitate”, anunță protestatarii sibieni.

„Așadar, abrogați – și apoi plecați!” este tema manifestației din acest weekend.

Protestul urmează să înceapă la ora 18:00 și este programat să aibă loc timp de 3 ore.

Potrivit reprezentanților Primăriei Sibiu, cererea privind organizarea protestului a fost înregistrată astăzi după ora 13:00, adică „după programul instituției”, ceea ce înseamnă că aceasta nu a fost avizată.

„Dată fiind întârzierea depunerii cererii și faptul că programul instituției s-a încheiat la 13.30, cererea nu s-a mai putut discuta în Comisia care avizează adunările publice. Primăria Sibiu a informat instituțiile abilitate în menținerea liniștii și ordinii publice cu privire la existența acestei cereri și intenția inițiatorilor de a organiza un protest”, ne-au spus reprezentanții Primăriei Sibiu.

Amintim că duminica trecută aproape 5.000 de sibieni au protestat față de modificările legislative din domeniul justiției.

Ce prevede OUG 7

Judecătorul Cristi Danileț a explicat pentru juridice.ro că printre principalele modificări impuse de noua ordonanță se numără:

– Judecătorii care au fost procurori pot fi numiți în funcțiile de conducere de la vârful Ministerului Public creând o situație nemaiîntâlnită. Pe de o parte, această modificare încalcă principiul separației carierelor dintre judecători și procurori, consacrat prin decizia CCR nr. 64/2017. Pe de altă parte, aceasta constituie un precedent ca în viitor, pentru a se înlătura orice discriminare, să se legifereze dreptul procurorilor care au fost judecători de a conduce instanțele, tocmai pentru a se respecta decizia CCR nr. 866/2006;

– Noua ordonanță prevede că funcțiile de conducere de la vârful Ministerului Public nu se vor putea ocupa cu delegare: aceasta va crea sincope în managementul parchetelor cât timp procedura de numire a unui procuror într-o astfel de funcție nu va fi încheiată la timp;

– Noua ordonanță prevede că mandatul procurorilor de la vârful sistemului care ocupă funcția prin delegare încetează de drept în 45 zile. Se încalcă în acest fel Decizia CCR nr. 375/2005 care nu permite legiuitorului scurtarea mandatelor în curs pentru cei care ocupă funcții de conducere, precum și Decizia CCR nr. 588/2017 care prevede necesitatea unei securizări a raporturilor de serviciu ale magistraților, condițiile de încetare a mandatului neputând fi modificate în mod arbitrar;

– Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, deși face parte din PICCJ, este exceptată de la controlul ierarhic, ceea ce încalcă flagrant recenta Decizie CCR nr. 33/2018. Mai mult, desemnarea conducerii acestei secții a avut loc în condiții discutabile, întrucât potrivit legii propunerile trebuiau să vină din partea unei comisii alcătuită din trei judecători și un procuror, membri CSM – or, pe de o parte, se încalcă principiul separației carierelor dintre judecători și procurori tocmai consacrat prin modificările de anul trecut, pe de altă parte, membrul procuror nu fusese desemnat de către CSM în comisia care a făcut propunerile pentru actuala conducere a Secției etc.

După adoptarea acesteia, în toată țara au fost inițiate mai multe proteste ale magistraților, inclusiv la Sibiu.

Protestele se extind: judecătorii Tribunalului se adresează CSM-ului. “Protestăm până se schimbă ceva“

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat astăzi că i-a prezentat premierului Viorica Dăncilă o nouă ordonanţă de urgenţă menită să modifice controversata OUG 7, prin care au fost schimbate din nou Legile Justiţiei. Un act nu a fost dat publicității încă, dar stirileprotv.ro scrie că printre articolele care se propun a fi modificate este cel referitor la delegarea în funcţie a şefilor din Ministerul Public pe care îi numeşte preşedintele României şi cel referitor la excluderea magistraţilor din profesie doar pe baza criteriului bunei reputaţii. Potrivit surselor judiciare, Tudorel Toader, nu renunță la articolele care duc, spun specialiștii, la cerșterea autonomiei secției de investigare a magistraților față de procurorul general.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

11 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mc hammer

  Oare cand isi dau seama ipocritii astia cat de penibili sunt? Nu am auzit pe niciun hastagist sa iasa in strada cand DNA facea dosara cu probe false.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   nobody like everybody

   Ei si tu acuma, lasa-i sa creada ca justitia a fost si este independenta ….săracutii ce naivi sunt.
   Justitia a fost este si va fi un instrument in mâna celor ce detin PUTEREA . Dreptatea este doar a celor puternici. Asa e lumea asta rânduita . Restul e gargara.
   E asa greu pentru unii sa priceapa?
   In plus eu nu sunt de acord ca protestul magistratilor sa se faca prin intreruperea ( chiar si doar pentru o ora cum s-a anuntat ) a programului de lucru al instantelor. Asta nu mai e un drept ci o forma de santaj social. Se numeste greva doar daca este facut a cu respectarea legii, adica in anumite conditii. A a a a, legea o fac ei cum ii taie capu ‘ o respecta optional, eu insa trebuie sa o respect, obligatoriu.
   Daca intrerup lucrul doar o ora si doctorii si personalul medical de la unitatea de urgenta? Mor niste oameni? niste copii? parintii judecatorilor? Aaaa, ei n-au voie sa protesteze prin intreruperea lucrului! Judecatorii da !
   Daca vor sa protesteze, ceea ce e cat se poate de democratic, sa o faca Duminica de la 12:10 ( dupa ce iese lumea din biserica, ca ei au biblii pe mesele de judecata, si cruci – simboluri crestine, musai sa le respecte ca sa-imi dea si mie, umilul cetatean un exemplu, un imbold de conduita ) . Daca ii prind ca protesteaza prin intreruperea lucrului sa stiti ca ii huidui. Daca protesteaza In afara orelor de program ii aplaud.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Radu Urdea

  Acțiunile democratice trebuie precedate se acțiuni patriotice ; George Simion a probat prin acțiunile sale prounioniste dreptul de a duce acest mesaj in Parlamentul European

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Radu Urdea

  Pentru a facilita aceasta va așteptăm duminica la ora12 la Librăria Humanitas in vederea distribuirii listelor de susținători .
  Fratii basarabeni au Neville doar de cartea de identitate românească ( pentru care au făcut atâtea sacrificii ) !
  Este un gest patriotic fără coloratura politica partizana .

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Salpetru

  Pai daca nu au autorizatie, sunt curios cum o sa reactioneze jandarmeria sau de frica vor inchide ochii chiar daca lege e incalcata de toti acesti penibili, acesti analfabeti functionali.
  Nu ai autorizatie, te duci pe propria raspundere la demonstratie si daca jandarmeria iti cere sa pleci si nu o faci, trebuie sa iti asumi ca o iei pe coaja, fara sa urli ca dementul dupa aceea ca ti-au fost incalcate drepturile.
  Si eu de exemplu am dreptul sa fiu in acelas loc in aceias zi si ora, fara sa fiu nevoit sa aud grohaiturile lor neautorizate.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sas

  Mai Salpetru…Pentru a demonstra nu-ti trebuie AUTORIZATIE trebuie o NOTIFICATIE la primarie …lucru pe care l-au facut .In rest ce spune constitutia la dreptul de manifestatie si exprimarea opiniei…

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sas

  @nobody …Nu poti compara medicii cu procurorii in cea ce priveste protestul …Medici la terminarea studiilor au depus un JURAMANT…procurotiinu .

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  nobody like everybody

  @un sas.
  Glumesti nu-I asa?
  Banuiesc ca stii cum sta treaba cu juramantul la investirea in functie…
  Sau in Germania e altfel? Nu stiu cum e acolo, Tu stii. Aici Insa justitia este corupta, ipocrita si supusa vasalic politicului. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact