Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Restaurant Pasaj. Când mâncarea își găsește tot mai mult gustul

Restaurant Pasaj. Când mâncarea își găsește tot mai mult gustul

Au trecut aproape șapte ani de când am scris prima dată despre Pasaj, restaurantul aflat la poalele Pasajului Scărilor. Au trecut alți trei de când am mers a doua oară și de fiecare dată am remarcat faptul că locul este unul cochet cu un meniu în continuă schimbare. În ultima perioadă, mai ales, Pasajul - la fel ca și alte, puține încă, restaurante din Sibiu – a început să caute tot mai mult gustul mâncării nu doar în rețete (mai mult sau mai puțin sofisticate), ci mai ales în materia primă. Adică acele ingrediente de găsit aici, prin apropierea Sibiului, crescute de oameni cunoscuți și de nădejde. Cel puțin asta am auzit de prin târg. Și am mers să verificăm.

Oarecum surprinzător, sâmbătă seara, restaurantul era aproape gol, până la plecare doar trei dintre cele zece mese fiind ocupate. Muzică decentă, volum elegant. Ospătarul a dovedit o amabilitate amicală și degajată toată seara, astfel încât alegerile din meniu au fost, uneori, delicat redirecționate către – sper eu – ce avea mai bun restaurantul de oferit. Spre exemplu, până să decid ce să aleg dintre mâncăruri, am zis să îmi pregătesc stomacul cu ceva ”jinars”. În drum spre bar, ospătarul mă întreabă dacă sunt sigur că îl vreau pe cel de la Jidvei, căci de nu sunt orientat doar pe marca aceea, mi-ar recomanda să încerc și unul făcut la Șeica Mică, unde un sas s-a apucat de fiert licori fine. Și n-a fost rău deloc că am ales să beau din ce a distilat sasul respectiv la câțiva kilometri de oraș, din fructe alese tot de prin zonă.

Înapoi la meniu. Cu relativ puține feluri de mâncare, semn bun pentru noi. Împărțite pe categorii denumite sugestiv: ”De-ale gurii” – adică aperitive, ”Zame din împrejurimi” – adică ciorbe, ”De prin grădină” – adică salate, ”Turte” - adică pizza, ”Blide” – adică felurile principale, ”Pe lângă” – altfel spus ceva garnituri și murături și ”La final” – adică deserturi. Festivalul gustativ a început să se anunțe după ce am citit ce scrie sub aceste titluri de rubrici. Adică, la aperitive, puteam să aleg o pită cu păstrăv marinat, cremă de brânză, sfeclă roșie și hrean sau o pită cu unsoare de magaliță, ceapă murată, ridichi și verdețuri picante. La zame, a început să îmi lase gura apă când am citit de ”zamă cu legume aduse din piața Cibin”, în timp ce o salată era cu legume coapte, brânză maturată și dressing de nuci verzi, iar cealaltă cu pui, dressing de usturoi copt, pită prăjită și brânză maturată. Pizza a fost și aceasta elegant adaptată, în sensul că meniul numără patru feluri: două fresh, trei cu carne, una cu brânză și una simplă (chiar așa se numesc).

Categoria felurilor principale continuă în același ton. Ai de ales fie o bălțată românească mediu gătită, cu piure de țelină, sfeclă coaptă, cartofi și sos brun, coaste de vită angus cu plăcintă de varză murată, morcovi copți și varză cale ori rasol de miel cu piure de dovleac, păstârnac copt și ceapă crocantă. Mi s-a părut un pic cam ciudat faptul că până și printre aceste mâncăruri și-a făcut loc burgerul. Ba chiar de trei ori (unul cu mânzat, unul cu mangaliță și unul cu miel). Dar, dacă ăsta e să fie compromisul (peste tot în Sibiu găsești burgeri), măcar pare interesant. La murături mi s-au aprins iar călcâiele papilelor gustative când am citit despre faptul că au sfeclă roșie coaptă cu hrean. Iar dintre deserturi, merită amintite toate: o bezea crocantă cu cremă de brânză și fructe, o prăjitură cu ciocolată fierbinte și înghețată și o turtă cu nuci.

Pită cu dovleac copt Pită cu dovleac copt

Din toată povestea asta, noi am început cu o pită cu dovleac copt, salvie, brânză maturată și paprika afumată (cel puțin așa era descrisă în meniu). Cu toate că ceea ce ne-a fost adus în farfurie nu respecta chiar ceea ce scria în meniu (n-am văzut salvia, ci mai mult rucola, iar brânza cred că era parmezan), gustul a fost unul desăvârșit mai ales datorită semințelor ușor prăjite de dovleac și a pitei demențiale.

Felul principal, recunosc, l-am ales mai ales după nume: mangalița lu’ Limbășan cu varză, piure de fasole și gogonele prăjite (pentru cei care nu ați auzit încă de Dan Limbășan, dați o raită sâmbăta prin piața de la Sala Transilvania și vă lămuriți rapid asupra omului). Iar preparatul a fost așa cum mă așteptam (vezi foto principală). Cu o fasole doar bătută, fără prăjeală, un sos demi-glace și jumări făcute pastă, acoperite cu două bucăți de cotlet de porc de Mangalița cât să te lingi pe degete și să mai ceri o porție de ești mare mâncău (căci la Pasaj porțiile nu sunt pantagruelice, ci numai potrivite). Despre gogonelele prăjite - curcubeu pe cerul gurii. Mie, cel puțin, blidul ăsta de mâncare mi-a mers la suflet.

Gnocchi cu dovleac copt Gnocchi cu dovleac copt

La masă am mai comandat o porție de gnocchi cu dovleac copt, spanac, brânză maturată și semințe de dovleac. Preparatul nu a fost rău și l-aș descrie mai degrabă ca unul interesant, însă care nu este tocmai pe gustul meu..

Tartă cu nucă Tartă cu nucă

Iar după atâtea porții în care dulceața dovleacului și-a spus cuvântul, a urmat un desert în care tarta făcută în bucătăria Pasajului se lăsa pradă întru totul gustului de nucă, amplificat de vanilie și rom. Un desert nu foarte dulce, combinat cu o înghețată decentă.

154 de lei scria, la final, pe nota de plată: 45 de lei pentru cotletul de porc de Mangalița, 35 de lei pentru porția de gnocchi cu dovleac, 15 lei pentru pita cu dovleac, 30 de lei pentru cele două tarte cu nucă, 15 lei pentru un pahar cu vin roșu și 14 lei pentru paharul de jinars de la Șeica Mică.

Ziaristu lu’ Turnu’

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

grup de turisti

Acum 5 ani

ati avut noroc. am incercat de doua ori noul meniu si pe langa faptul ca e foooooooooooooooooarte scump, mancarea a lasat fooooooarte mult de dorit. Burgerul de miel e cel mai fad preparat pe care l-am mancat vreodata. 1 felie de paine cu untura era in jur de 20 lei. 1 felie!!! 1 felie de paine cu untura si ceapa!!! In general cand am comentat aici am fost pro restaurante...mai putin cristinne union si inca doua spelunci...dar ce am gasit la pasaj a fost cea mai proasta experienta. de aceea spun ca ati avut noroc. Eu am comandat prin food panda si si-au batut joc de comanda. Apoi am zis sa incerc sa mananc si in restaurant. a fost fail total. nimic nu era bun.
Raspunde

Adi de Sibiu

Acum 5 ani

Indiferente de cum se pune problema, domnii de la Pasaj au ales sa se inscrie pe foodpanda, singuri, neconditionati de nimeni. Nu comentez despre calitatea mancarii, ci despre calitatea serviciilor, concret, vineri, 01.03.2019, comand pe foodpanda la Pasaj, mi se spune ca vine comanda in 50 de minute, la minutul 50 al comenzii mi se spune ca nu pot onora comanda. No comment.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus