Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Vâlcenii din Sibiu încep să se organizeze. Cum decurge o întâlnire și ce planuri au?

Vâlcenii din Sibiu încep să se organizeze. Cum decurge o întâlnire și ce planuri au?

Miercuri seara, o cafenea din Sibiul de Jos, vreo zece oameni și câteva băuturi pe masă. Se discută, se râde mult și se fac planuri. Un tânăr prezintă un scurt powerpoint, iar alți câțiva intervin din când în când cu câte o remarcă. Restul ascultă cu entuziasm. Cam așa arată, în linii mari, o întâlnire între vâlcenii care locuiesc în Sibiu. Nu sunt mulți la eveniment, dar par să își dorească cu adevărat să se implice în activitatea unor grupuri care vor să facă o schimbare la ei acasă, în județul Vâlcea.

Într-o atmosferă lejeră, câțiva străini au devenit prieteni aseară peste o masă plină de beri, limonade și câteva sucuri. Nici n-a fost nevoie de o introducere stufoasă. Cu toții sunt vâlceni plecați de acasă care acum locuiesc la Sibiu și își doresc să schimbe ceva în județul natal. Atunci când au aflat de oportunitatea de a-și lăsa amprenta asupra locului în care se întorc mereu cu drag și nostalgie, au răspuns pozitiv „chemării”.

Inițiativa îi aparține unui tânăr vâlcean care se plimbă prin țară și se întâlnește cu alți oameni care, la fel ca el, își doresc să facă ceva bun pentru cei care au rămas acasă. „Ei ne pot ajuta cumva să oprim hemoragia de oameni din Vâlcea”, spune acesta.

„Coagulăm energiile pozitive pe care oamenii le au în legătură cu județul Vâlcea, din care ei tind să plece după ce termină școala, pentru că nu au o universitate mai de soi, nu au locuri de muncă în care se fie plătiți foarte bine și nu au suficiente motive de speranță că le va fi bine acolo. Așa că pleacă la București pentru foarte mulți bani și un mediu cultural vast, la Cluj pentru că acolo se întâmplă viitorul României zilele acestea, la Sibiu, la Timișoara, Oradea sau în afara țării. Părinți, bunici, verișori rămân acasă, la Vâlcea și ne așteaptă să ne întoarcem”, spune Vlad Ciobanu, din partea Mișcăm Vâlcea.
WhatsApp Image 2019-03-06 at 20.44.30

Ideea este una simplă: fiecare poate să contribuie cu pași mici la revitalizarea județului Vâlcea. Fie că este vorba de idei, proiecte, manageriat evenimente, esențial este să comunice, să continue să se întâlnească odată pe lună la un pahar de poveste și să păstreze vie dorința de a face o schimbare acasă. Unul dintre ei este bucătar, celălalt are legături strânse cu multe asociații din Sibiu, care i-ar putea sfătui în demersurile lor. Fiecare a încercat să vină cu câte o idee, cu un entuziasm molipsitor.

„Eu tot timpul sunt absolut uimit de oamenii faini care au crescut și plecat din Vâlcea și felicit Sibiul că e așa un magnet de oameni buni. Cam toți pe care îi întâlnesc tind să fie antreprenori, profesioniști în diverse domenii, programatori, bucătari fenomenali, organizatori de evenimente, chimiști, medici… ei tind să aibă și deschiderea de a face mai mult pentru comunitatea lor. Ce e superb este că dacă dai chemarea, aceiași oameni pe lângă care ai fi trecut pe stradă vin și se așază la masă și profită de ocazia de a avea nostalgia aceasta comună pe care cumva noi încercăm să o transformăm într-o viziune pragmatică pentru viitor.
După aproape două ore de povești, rând pe rând vâlcenii-sibieni și-au dat mâna, au făcut schimb de numere de telefon și și-au promis unii altora că vor ține legătura. Cu toate că între prima și a doua întâlnire au trecut mai multe luni, planul este ca următoarea să aibă loc după cel mult o lună. Același loc, aceeași oră, cu idei noi și multă determinare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Jon Neon

Acum 5 ani

Sa speram ca o sa le si reuseasca sa poata schimba ceva spre bine prin Valcea. E un inceput.
Raspunde

joe

Acum 5 ani

Si dupa ce vor reusi schimbarea in bine sa se mute inapoi la vl.
Raspunde

Mosu

Acum 5 ani

Ați mai trecut prin Vâlcea? Avem o imagine deformata, Vâlcea arata bine se mișcă.
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

Ce tare ! Cred ca s-au saturat de aglomeratia din Sibiu si vor sa nu mai vina si vecinii din Valcea :-) Lasand gluma la o parte, e de salutat orice initiativa de a face ceva! Succes !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Costi Fagadau

Acum 5 ani

Este evident ca sangele nostru sibian este superior tuturor fiintelor pamantene! Noi sibienii am construit catedralele gotice si baroce ale Sibiului, in timp ce oltenii erau in noroi pana in brau. Civilizatia si bunastarea sunt caracteristici ale sibienilor nascuti, iar nu viniti.
Raspunde

Ion Veres

Acum 5 ani

Discutia in mare: Cum e cu creditul? Ce BMW iti cumperi? Alte sfaturi cum sa areti ca o duci bine?
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Cand se va deschide autostrada o sa fie bine si pentru cei din sud, se vor opri investitorii si pe acolo. Voi credeti ca doar ifm si continental vor sa se extinda cu fabricile, nu , sunt si altii dar asteapta infrastructura.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus