Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

IN MEMORIAM Prof. univ. dr. Dumitru Ciocoi-Pop

IN MEMORIAM Prof. univ. dr. Dumitru Ciocoi-Pop

Universitatea „Lucian Blaga” din  Sibiu a transmis un material In Memoriam pentru fostul rector al instituției Dumitru Ciocoi-Pop.

„În numele comunității academice sibiene, ne exprimăm durerea față de trecerea la cele veșnice a reputatului nostru coleg, profesor universitar doctor, Doctor Honoris Causa, Dumitru CIOCOI-POP, care va rămâne în memoria foștilor săi colaboratori, colegi și studenți ca veritabil fondator al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în formula ei actuală, dar și ca managerul care i-a conferit acestei instituții o dimensiune internațională.

În anumite privințe, biografia profesorului Dumitru Ciocoi-Pop se confundă cu istoria Universității sibiene. Născut în 1943, Dumitru Ciocoi-Pop a absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a fost, la începuturile carierei sale, asistent la universitățile din Timișoara (1967-1968) și Cluj-Napoca (1968-1972). Stabilindu-se în 1972 la Sibiu, cu gradul de lector, a devenit Șeful Catedrei de Engleză a Institutului de Învățământ Superior din localitate, pe care a condus-o până în 1980, când a fost înlăturat în mod abuziv din învățământ și condamnat la închisoare din cauza convingerilor sale anticomuniste.

Reintegrat, după prăbușirea regimului totalitar, în învățământul superior, profesorul Dumitru Ciocoi-Pop a ocupat succesiv funcțiile de Șef al Catedrei de Studii Britanice și Americane, Decan al Facultății de Litere, Istorie și Drept și Prorector al Universității din Sibiu (1990-1992), pentru ca în perioada 1992-2004 să activeze ca Rector al aceleiași Universități. De-a lungul celor trei mandate de Rector, abilitățile remarcabile de organizator ale profesorului Dumitru Ciocoi-Pop s-au concretizat printr-o spectaculoasă dezvoltare instituțională a Universității sibiene (din 1995, Universitatea „Lucian Blaga”), care a cunoscut o creștere semnificativă ca număr de programe de studiu, cadre didactice și studenți. O altă realizare managerială de excepție a profesorului Dumitru Ciocoi-Pop a fost conectarea Universității sibiene la o serie de rețele academice internaționale – fapt de care au beneficiat, prin varii stagii de perfecționare sau documentare, numeroase cadre didactice ale universității.

Figură de prim-plan a comunității studiilor anglofone din România în ultima jumătate de secol și specialist de cert prestigiu internațional, profesorul Dumitru Ciocoi-Pop a publicat numeroase lucrări (monografii, note de curs, antologii, articole, eseuri) care au pus bazele studiilor britanice și americane în învățământul superior sibian, dar și traduceri și creații poetice proprii, în limbile română și engleză. În semn de recunoaștere națională și internațională pentru meritele sale academice și administrative, profesorului Dumitru Ciocoi-Pop i s-au decernat numeroase premii și distincții, printre care Cetățean de Onoare al Orașului Columbia, SUA (1994), Doctor Honoris Causa al Universității din Missouri, SUA (1996), Ordinul „Steaua României”, în grad de Mare Ofițer, acordată de Președintele României (2000), și Medalia de Aur a Universității Eberhard Karls din Tübingen (2004).

Omagiem cu profund respect și sinceră recunoștință memoria profesorului Dumitru Ciocoi-Pop, personalitate definitorie a comunității academice sibiene, ambasador al culturii anglo-americane în România și al valorilor românești pe plan internațional și, nu în ultimul rând, mentor a numeroase generații de studenți, profesori și cercetători.

Îi vom păstra vii amintirea și moștenirea intelectuală! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”


 

Și fostul decan de la Jurnalistică Ion Dur a transmis un mesaj de condoleanțe.

„Odată cu plecarea în veșnicie a omului și profesorului autentic Dumitru Ciocoi-Pop, intră definitiv în arhivă cea mai strălucită perioadă din evoluția Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, unde a fost Rector mulți și împliniți ani. A iubit cultura română, dar a fost și un real mesager al valorilor universale, îndeosebi engleze și americane. Și pentru că a admirat poezia, creînd el însuși poezie, voi cita versurile lui Omar Khayyam, pe care le-a invocat în prefața propriului volum de poeme ("Meandrele așteptării"): "Venirea mea n-aduse nici un adaos lumii/ și nici nu i-a schimbat rotundul și splendoarea/ și cine-mi poate spune adîncul tîlc al spumii?/ Ce rost avu venirea și-acum ce sens plecarea?" Dumitriu Ciocoi-Pop a cîștigat "pariul pe ultima speranță": mîntuirea. Să aveți o frumoasă și tihnită zi ne-nserată, domnule Profesor! Condoleanțe și tărie, Miruna Ciocoi-Pop, întregii familii!”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Johann Kasapul

Acum 5 ani

Despre morti numai de bine. Dumnezeu sa-l odihneasca. Nu stiu cine-i autorul acestui articol dar fie ca nu stie adevarul fie ca il stie si vrea sa-l denatureze iar pentru cunoasterea adevarului vreau sa fac cateva precizari. D-l Ciocoi Pop a fost membru al PCR. In anul 1980 a fost arestat si condamnat pentru fals, uz de fals si tentativa de trecere frauduloasa a granitei si nu pentru convingerile sale politice. Pentru aceaste fapte organizatia de partid din ULBS l-a exclus din partid. Profesorii mai in varsta cunosc adevarul. Dupa eliberarea din puscarie a lucrat (conform pregatirii) ca traducator la Filiala de Proiectare de la Balanta Sibiu. Dupa circa 3 ani de la angajare d-l Ciocoi Pop s-a adresat organizatiei de partid de la filiala Balanta sa-l reprimeasca in PCR. Organizatia a apreciat aportul sau profesional si a propus secretariatului municipal de partid reprimirea d-lui Ciocoi Pop in partid. Secretariatul a respins aceasta solicitare. Probabil ca daca fapta penala s-ar fi petrecut acum ar fi putut face parte din PARLAMENTUL ROMANIEI si poate chiar sa conduca una dintre Camerele Parlamentului sau ar fi putut ocupa un post de consilier al doamnei Dancila. Am vrea ca pe viitor sa se spuna numai adevarul si sa renuntam la minciuni. Inca odata „Sa-i fie tarana usoara”
Raspunde

///

Acum 5 ani

De unde ai scos toate astea?
Raspunde

VERIDICUS

Acum 5 ani

Pentru cel care NU SEMNEAZĂ articolul de mai sus: cel pomenit pentru tot ceea ce a făcut pentru învățământul universitar sibian, știrile sunt favorabile și are multă dreptate. Închisoarea comunistă a executat-o ca urmare a încercării de trecere frauduloasă a frontierelor naționale.A fost arestat într-un autocar având asupra sa un pașaport fals ! Deh... iubirea a fost mare ! În orice caz, lăsând la o parte „cele lumești”, Dumitru Ciocoi-Pop a fost cel mai bun Rector pe care l-a avut Universitatea sibiană. DUMNEZEU SĂ-L Aibă IN GRIJĂ !
Raspunde

///

Acum 5 ani

Despre ce iubire vorbesti? in 80 cred ca dl. Ciocoi-Pop era casatorit cu dna Liliana...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus