X
gala merito2

Învățătoarea din Sibiu premiată de președintele Iohannis: „Nu stau eu la catedră și copiii în spate”

Alina Hoară, învățătoare sibiancă, a fost premiată în cadrul Galei Merito, eveniment aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Tânăra este cadru didactic la Liceul de Artă din Sibiu, acolo unde încearcă zi de zi să găsească modalități inedite și interesante de a lucra cu copiii. De asemenea, Alina a câștigat la începutul acestui an competiția națională de lego pentru juniori „Mission Moon”, alături de șase copii pasionați de robotică.

Tânăra premiată are 31 de ani și este învățătoare la clasa I la Liceul de Artă din Sibiu. Originară din Petroșani, a decis încă de la o vârstă fragedă că locul ei este în învățământ. Vorbește cu multă pasiune despre vocația ei, acesta fiind cu siguranță și motivul pentru care a fost premiată la Gala Merito, ediția a IV-a, din cadrul Romanian Business Leaders (RBL) Summit.

În clasa Alinei învățarea se face cât mai practic și creativ. „Nu stau eu la catedră și copiii în spate. E destul de interactiv procesul de predare la noi”, spune aceasta. Spre exemplu, la matematică elevii învață adunarea și scăderea cu ajutorul „trenulețului adunării”.

„Unul este locomotiva și îi pun întrebarea: Cât e 1+1? Și dacă răspunde corect, trenul înaintează. Dacă unul dintre ei a răspuns greșit, trenul stă pe loc. Iarăși am greșit? Trenul începe să o ia înapoi și tot așa. De obicei fac jocul acesta când știu că se sună. Și trenulețul merge spre ușă și când s-a sunat, au ieșit pe ușă și ei”, explică Alina.

Toate acestea sunt necesare pentru că elevii nu mai sunt la fel de liniștiți cum erau odată. Așa că învățătorul trebuie să găsească activități cât mai variate și atractive cu care să îi țină atenți.

„Ai nevoie să le ușurezi copiilor procesul de învățare. Fără el e mai sec, se plictisesc, nu mai au răbdare și vin generații din ce în ce mai hiperactive. Nu mai sunt copiii ăia liniștiți, să-i ții în bancă să scrie, să iasă la tablă. Și, de multe ori, și ei vin cu idei bune care pot fi transformate în jocuri”, spune Alina Hoară.

În februarie, tânăra învățătoare a participat la „Mission Moon” cu șase juniori. Copiii au fost selectați pe baza unui concurs și evaluați de specialiști. Alina a cumpărat toate cele necesare pentru proiect și împreună cu copiii a pregătit planșa de prezentare, macheta cu o navă cosmică și povestea drumului copiilor până la Lună. Au câștigat locul I.
gala meritoPremiată la Gala Merito 2019, în urma unei propuneri anonime

Alina Hoară a fost selectată în urma unei propuneri făcută de o persoană care o cunoaște bine pe tânără. Nicio sursă nu poate fi însă dezvăluită concurenților.

„Niciun cadru didactic selectat nu știe de cine a fost propus (organizatorii nu își dezvăluie sursele). Pot fi colegi, elevi sau părinți care te propun… știu doar că organizatorii caută date despre tine și pe rețele sociale… când m-a sunat Cosmin Chirița din partea Merito să îmi spună că am fost selectată, am descoperit că știa mai multe lucruri despre mine decât îmi aminteam eu”, a povestit Alina, pentru Turnul Sfatului.

Fiecare cadru didactic câștigător a fost sponsorizat de o firmă din domeniul privat, cu suma de 1500 de Euro, o diplomă și un trofeu. Firma care o premiază pe Alina Hoară va oferi totodată Liceului de Artă din Sibiu o platformă interactivă pentru părinți, elevi și profesori, pentru a comunica mai ușor, care va fi folosită în mod gratuit timp de un an școlar.

„Pot spune că mă bucur mai mult de faptul că am intrat în familia Merito, am cunoscut profesori dornici de schimbare ca și mine. Acum nu ne rămâne decât să colaboram pe viitor și să dezvoltăm noi proiecte interesante la clasă”, mai spune tânăra.

Gala MERITO 2019 se desfășoară, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Procesul de selecţie a durat aproape un an, selecţia finală fiind realizată de un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders (RBL). Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit înaintea Galei Merito cu cele 12 cadre didactice.

„Înainte de gală a avut loc o întâlnire privată între noi, cei 12 profesori și președinte unde am discutat despre sistemul de învățământ. Concluzia a fost că este bine să se organizeze astfel de întâlniri între oamenii de afaceri interesați de a investi în educație și cadrele didactice care au o nevoie acută de materiale didactice și dotări moderne în sălile de clasă.

Președintele a ținut neapărat să dea mâna cu fiecare profesor și să ne felicite individual”, spune învățătoarea din Sibiu.

gala merito1

Paula Ciucur, profesoară de psihologie la Col. Naț. Octavian Goga din Sibiu este și ea profesor Merito, laureată a ediției 1, din 2016. În cei patru ani de când există Gala Merito au fost premiate 43 de cadre didactice.

Foto: Doria Drăguşin

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact