Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Am încercat New-Old Transylvanian Cuisine și e delicioasă

Am încercat New-Old Transylvanian Cuisine și e delicioasă

Obișnuit cu superficialitatea erei internetului, de multe ori am tendința de a expedia rapid o judecată de moment fără a avea răbdarea de a pătrunde în profunzime. E ușor să cataloghezi un restaurant într-un fel sau altul, fără a ști munca din spatele fiecărui preparat.

Pe la jumătatea săptămânii trecute îmi apare în feed-ul de pe facebook:

”Meniul nou de la Hochmeister este un manifest numit New-Old Transylvanian Cuisine, un concept nou cu rețete vechi de la bunici și de prin cărțile vechi prăfuite, cu diferite influențe de la cele 11 popoare care ne-au lăsat moștenire cultura lor gastronomică”. Mesajul era însoțit de o poză foarte frumos colorată, de-ți venea s-o mănânci din priviri.

Am stat eu cocoșat la birou și am gândit drept. Carevasăzică, se iau aceleași ingrediente locale, care au existat dintotdeauna pe plaiurile noastre, se iau rețetele vechi, însă totul se amestecă într-o idee nouă, modernă, și la sfârșit mănânci ceva contemporan dar cu gusturi de odinioară. Am luat geaca pe mine, am traversat Piața Mare și-am intrat în restaurant.

Nu mai fusesem de mult la Hochmeister, uitasem că are foarte mult lemn, că e luminos, primitor și liniștit. Întotdeauna este o atmosferă plăcută, care te îmbie la lenevit.

M-am făcut doar că nu știu ce vreau, cât să frunzăresc meniul scurt, apoi am comandat: Supă clară și găluște umplute cu vită confiată, după care tocană de iepure și ciuperci cu mămăligă și gutui caramelizate. Mamă, cum sună!

În timp ce căutam toaleta, am dat peste un loc de joacă generos. O idee excelentă dacă ai copii și vrei să ieși la masă în oraș. O idee proastă dacă nu ai copii și vrei să ieși la masă în oraș, că îți urlă picii altora în cap. Am găsit și baia, care este imaculată, ca fapt divers.

20190314_152235

Supa a venit într-un bol mic și m-a contrariat de la prima lingură. Ce ca pe vremuri?! Așa ceva n-am văzut în viața mea, deși gustul seamănă mult cu ce făcea mama pe acasă! Pe alocuri se simțea ca o supă ramen asiatică, ușor picantă, cu bucățele de ceapă verde și ceapă roșie plutind pe ea. Iar gălușca este umplută cu carne de vită fiartă. Mi-a plăcut.

20190314_153325

Dar să vedeți iepurele. Într-o farfurie parcă pictată stau trei preparate distincte ce se îmbină ca-n povești: tocană de iepure atât de bine pătruns că aproape se topește în gură, mămăligă moale cu un sos ușor aromatizat cu usturoi și smântână peste care vin ciuperci de pădure înmuiate, plus felii de gutui caramelizate ce aduc a cuptor vechi, a vatră. Din oricare ai lua două bucățele, în orice combinație, în gură totul se leagă perfect. Instant mi-am adus aminte de răposatul bunic. Când eram eu mic el era vânător și uneori mai aducea iepure acasă. Ciupercile erau oricum la ordinea zilei, prin urmare gustul de tocană de carne de iepure și ciulamaua de ciuperci mi-e foarte familiar. Deși m-am abținut, cred că am golit farfuria în timp record. De-li-cios!

Pe urmă, cu burta plină stăteam eu și gândeam. ”Cum vine asta? Te simți ca în secolul 21, dar mănânci după aceleași ingrediente și rețete ca stră-stră-stră-bunii tăi din Evul Mediu. Interesante vremuri”.

Pe cele două experiențe, la care se adaugă o limonadă, am plătit vreo 70 de lei. Știu, e peste meniul zilei prin Sibiu, dar tocmai din acest motiv merită. Dacă îți vine un prieten din străinătate în vizită și vreți să ieșiți la restaurant seara, unde să mănânce ceva românesc, unde îl duci? La Hochmeister sau la Dobrun? Cam asta-i diferența!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sefu

Acum 5 ani

..hai ma - lasa ma si du teeee !!!
Raspunde

nobody like everybody

Acum 5 ani

Suna si arata bestial. 70 ron e unpiculet cam mult ( pentru o masa de pranz de o persoana ) dar na , cum spuneai, justificat
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Io stiam ca " stră-stră-stră-bunii tăi din Evul Mediu" or fost iobagi asupriti de catre sasi si unguri. De unde "gutui caramelizate", vere?
Raspunde

Doru

Acum 4 ani

Si iobagii n-aveau gutui? Poate banane si avocado n-aveau, dar gutui?!?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus