X
imaginile disperarii

VIDEO Imaginile disperării din traficul sibian. ”Mai bine îmi rup mașina, decât să stau!”

În fiecare zi, sute de sibieni își rup, la propriu, mașinile pe un drum fără nume, găurit de nenumărate gropi adânci și ascuns în nori de praf. Este alternativa pe care o au în fața cozilor care se formează la orele de vârf pe șoseaua Alba Iulia. Despre amenajarea acestui drum, la nivelul administrației locale se discută de mai bine de trei ani.

Timp de aproximativ trei ore, în fiecare zi lucrătoare, pe câmpul care desparte cartierul Turnișor de Ștrand se formează un șir continuu de mașini care vin dinspre Zona Industrială Vest. La volan sunt șoferii care preferă această rută pentru a nu sta în cozile care se formează pe șoseaua Alba Iulia, cozi care uneori se formează încă din dreptul Aeroportului internațional Sibiu.

Doar că șirul continuu de mașini care alege alternativa se târăște pe un drum ale cărui gropi nu mai pot fi demult ocolite. Iar în zilele fără precipitații, șirul continuu de mașini ridică în aer un praf greu de suportat.

Viitoarea stradă care va lega Turnișorul de Ștrand traversează Câmpșorul, zonă inclusă în intravilanul orașului Sursa foto: Google Earth

Sursa foto: Google Earth

Șapte minute versus 45

Drumul în discuție taie în două zona numită Câmpșor, are o lungime de 1,1 km și încă nu are un nume. Traversează calea ferată din capătul străzii Dimitrie Cantemir și merge în linie aproape dreaptă până aproape de Cibin. Acolo drumul face două coturi de 90 de grade, pentru a traversa Cibinul prin intermediul unui podeț care permite circulația unei singure mașini o dată. Peste Cibin, drumul se întâlnește cu strada Rozmarinului, din care, pe ruta str. E.A. Bieltz – Cimitirului, se face legătura cu șoseaua Alba Iulia.

Vinerea trecută, la prânz, coada de mașini care venea în sens invers, dinspre Zona Industrială Vest către centrul Sibiului se forma din zona Aeroportului Sibiu. În aceste condiții, din dreptul complexului comercial al celor de la Zacaria, sute de mașini căutau să evadeze din coloana de pe șoseaua Alba Iulia pentru a o apuca prin câmp.

”Vara trecută era ceva asfalt, dar care a ținut până la primele ploi. Atunci am aflat de varianta asta și am început să o folosesc. Da, e dezastru acum, sunt gropi pe care dacă nu le treci ușor dai cu mașina de pământ. Dar, mai bine să îmi rup mașina timp de șapte minute, decât să stau 45 de minute în drum către casă”, povestește Andrei. Este angajat în Zona industrială vest și parcurge zilnic acest drum. La fel ca el mai procedează sute de sibieni, în fiecare zi.

”Ne obișnuim cu tot”

Pe strada Rozmarinului, cea după care mașinile o iau de-a dreptul prin câmp, creșterea traficului a dus la formarea de tasări în asfalt. ”Mai enervant e că au început să circule și mașini mari, eu mi-am găsit într-o zi mașina zgâriată și sigur era de vină un camion. Că vin mașini, aia e, ne obișnuim, că de aia e stradă, dar uitați-vă ce s-a lăsat asfaltul”, constată unul din locuitorii zonei.

Traficul prin câmp a crescut, brusc, din vara anului trecut. Atunci, reprezentanții societății contractate de Primăria Sibiu pentru a reabilita șoseaua Alba Iulia au folosit asfaltul frezat de pe această stradă, pentru a nivela drumul din câmp, între cartierele Ștrand și Turnișor.

Asfaltul frezat și mai apoi compactat a oferit o alternativă decentă preț de câteva săptămâni, de care au aflat și profitat tot mai mulți sibieni care lucrează în Zona industrială vest.

După venirea toamnei gropile au început să apară rapid, peste iarnă adâncimea acestora a ”explodat”, iar acum, în primăvară, doar pe alocuri se mai vede vreo urmă din asfaltul frezat și adus de pe șoseaua Alba Iulia anul trecut. ”Ne obișnuim cu tot. Și cu mersul numai prin gropi și cu cozi în trafic, așa ne trebuie”, ridică din umeri un alt șofer a cărui mașină e plină de praf după kilometrul parcurs prin câmp.

De trei ani

La finele anului 2015, viceprimarul Sibiului din acea vreme, Virgil Popa, arăta că administrația orașului are în vedere amenajarea acestui drum din câmp, atât pentru a oferi o alternativă de legătură cu Zona industrială vest, cât și pentru a impulsiona zona din punct de vedere imobiliar (prin planul urbanistic general adoptat în 2011, zona Câmpșor a fost introdusă în intravilanul orașului). ”S-au făcut niște măsurători, dar, din păcate, Primăria Sibiu nu are în zona Câmpșor decât o exploatare de patru – cinci metri. Nu ar fi decât limita pentru două benzi de circulație”, aprecia, atunci, Virgil Popa.

Un an și jumătate mai târziu, în iunie 2017, Primăria Sibiu a lansat licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru modernizarea acestui drum. „Datorită poziției topografice a acestuia, drumul are o importanță redusă în ceea ce privește traficul rutier, dar având în vedere că până în prezent acesta nu a fost modernizat, precum și aspectul general foarte rău, s-a luat hotărârea modernizării acestuia. (…) Având în vedere necesitatea accesului mașinilor speciale și a mașinii de gunoi, este necesară dimensionarea structurii pentru trafic mediu cu rezistența acestuia la îngheț-dezgheț“, scriau, în vara lui 2017, reprezentanții Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu, în documentația aferentă procedurii de achiziție a serviciilor de realizare a SF-ului necesar. În aceeași documentație, era cerut ca studiul de fezabilitate să prevadă și trotuare și sistem de iluminat public.

Pe 19 iunie 2017 a fost și semnat contractul de realizare a documentației de fezabilitate, pentru suma de 18.250 de lei, fără TVA. Termenul de finalizare al SF-lui a fost stabilit pentru 4 august 2017. De atunci, administrația nu a mai lansat vreo licitație referitor la acest drum.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

26 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian100%

  Fodor este de zece ori mai incompetenta decât guvernul PSD Să stai pe un munte de bani și să nu faci nimic ,asta-i prostie curată.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ana

  Drumul asta ar fi o varianta excelenta pt cei din valea aurie, ciresica, calea cisnadiei. Automat s-ar mai elibera si Alba Iulia. Dar primaria/politia au preferat sa puna piatra de mormant la trecerea de pietoni din parc => cozi pana in strand.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Ioan G

   Trecerea aia de pietoni care blocheaza traficul pana in Strand poate fi bagata atat de usor si de elegent in subteran. Se face un pasaj de 20 de metri si aia e. E incredibil cata prostie si lipsa de viziune zace in administratia orasului. Se striga de ani de zile CENTURA DE VEST, dar nu aude nimeni.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Inspectorul Javert

  Doamna primar Fodor, este asemenea cu Dăncilă ,,decât”că ea(Fodor) nu-l are pe Dragnea pentru indicații.Condurat râde fericit(nu mai este cel mai prost primar din România).Important este că de 1 Decembrie primăria a împânzit oraşul cu steaguri, aşa că nimeni nu poate spune că primarul nu este un bun român .Sunt convins că pentru doamna Fodor ,,prima prioritate ” ,”ultima prioritate” şi “singura prioritate ” este să semneze statele de plată ale angajaților din primărie .Doamnă Fodor vă doresc ,,SOMN UŞOR ŞI VISE PLĂCUTE !”.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  io

  Fodor zicea anul trecut ca nu il asfalteza… ca nu e circulat …. si nu se justifica asfaltarea lui.
  Nu mai gasesc link.

  Oricum, asa o lipsa de viziune in Primaria Sibiu nu am mai vazut de pe vremea lui Condurat.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  nelu

  avem bani milioane ne lăudam dar nu știm sa-i folosim, iar dacă ii folosim, ii împărțim intre prietenii cumetreii si lucrări de proasta calitate iasă, încă nu înțeleg, dacă sunteți la ros ciolane bah faceți-o cu cap si mai lăsați pentru noi, nu va bateti joc de noi. traim in acelasi oras, asa greu este sa arunci o bascula de pietris si asflat, vedeti un pic cum sa facut drumul intre poplaca si gura raului

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Itst

  Dar compania Continental si ceilalti care sug tineretea romaniei pe low cost, nu pot face un drum sa dea peste nas primariei si guvernului ?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  nobody like everybody

  N-ar folosi transportul in comun nici morti! Nu toti ca nu se poate, dar macar 30% din ” prizonierii ” Zonei industriale ar putea renunta la masina personala din cand in cand.
  Dar NU ! Ce naiba vorbesc eu aici? Cum sa te dai jos din autoturismul personal si sa vii cu Tursibul, te declasezi! Mai bine ardem o tona de carburant pe luna in trafic si apoi ne masturbam eco inscriindu-ne la maraton pentru sustinerea unei cauza dragute ( conservarea ecosistemului pitulicii poti ce de munte sau salvageable ariciului vargat de câmp ) ca mai apoi sa tura TDI-urile la semaforul de la podul peste Cibin si sa in tram la Lidl cu mecle pline de suficienta si superioritate ( la noi la Conti. …..)
  P.S ( repet obsesiv in postarile mele fraza ” la noi la Conti ” pentru ca am auzit -o la foarte multi oameni care lucreaza acolo, pacat ca nu pot reda intonatia si grimasele care o insotesc – nici daca ar fi pus ei punctul pe i la denumirea companiei nu ar fi atat de mandrii )
  A, inca ceva. La fel e peste tot in lume in zonele industriale adiacente oraselor. Sau ce credeti ca in Surrey sau Oklahoma sau aiurea in lume e altfel Nu. Zonele industriale care nu suffoca orasele cu traficul sunt la 60 de km de localitatile rezidentiale, Deci nu se sta in trafic dar faci matale o navețica de 3 ore pe zi pan’ la lucru si-napoi la care mai adaugi opritul la magazin pentru o paine si-un salam ori pescuitu lu’ala micu de la scoala /alta activitate si uite-asa stai pe drumuri minimum 5 ore ( sa nu aud povesti ca eu am lucrat asa intr-o tara ” civilizata ” unde TOTI angajatii firmei faceau naveta unii veneau cu autobuz, tren , ori grupati cu mai multi colegi. Cand le-am povestit ca in orasul meu natal se sta o jumatate de ora sa treci un pod au râs au zis ca ei se trezesc la 4 dimineata ca sa ajunga la lucru la 8 si se culca la 12 noaptea dupa ce termina treburile gospodar esti. Si nu pareau frustrati. Ziceau ca asta-I pretul pe care trebuie sa-l platim vremurilor actuale. Avem acces la tot ce vrem dar nu mai avem TIMP.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   rosu

   Correct! 20 RON/l de benzina, si problema se rezolva. Tot sarantocu´isi permite sa mearga cu masina dupa tigari si striga in gura mare ca societatea trebuie sa asfalteze campurile ca el sa aiba scurtaturi.
   Mai bine ar face un drum pentru biciclete prin Campsor.
   Pentru cei care nu inteleg: firmele de transport marfa ori de persoane ar fi scutite de impozit, pentru ei pretul nu s-ar schimba.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cosmin Barbu

  “Datorită poziției topografice a acestuia, drumul are o importanță redusă în ceea ce privește traficul rutier” – asta de la Primărie care o scris raportul asta ar trebui sa fie dat afara pe motiv de incompetenta. Cum sa nu fie un astfel de drum de importantă rutieră??? Toată ziua discutam de descongestionarea traficului rutier dar Primăria NU FACE NIMIC de ani de zile! In loc sa se devieze o parte din traficul de pe Albă Iuliei peste câmp prefera sa nu vadă problema. Peste câmp este dificil, deoarece trebuie construit un alt pod care sa iasa direc in Str Ghiocelului care după aceea merge direct in Bieltz. De asemenea trebuie (in mod civilizat) o subtraversare la calea ferată, sau măcar niște bariere. Și cam asta este. Primăria, cu pași mici descongestionati traficul, nu cu proiecte mărețe. Băgați naibi semoafoare cu buton in loc de mizeriile alea de denivelări și mai castigam și de acolo, plus ca o sa va mulțumească și serviciul de ambulantă Sibiu. Și ar mai fi soluții. Nu aveți pe nimeni care gândește astfel de soluții in primărie? Sau toți se bazează pe studii teoretice plătite aiurea? Dacă mai vreti alte soluții haideți sa ne întâlnim. Am adresa de mail lăsată aici și putem discuta. Ne plângem ca nu ne fac Comuniștii ăștia de la PSD autostrăzi, dar nici noi sa nu facem nimic când chiar putem!?

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cetateanul turmentat

  Domnilor, orasul nostru e prea mic si prea compact pt. cate masini sunt… Orasul nostru nu e dezvoltat pe lungime asa cum e Brasovul sau pitestiul, orasul nostru e mai degraba concentric… putem sa ocolim pe la cisnadie sau prin Ocna ca sa ajungem mai usor unde dorim… iar dezvoltatorii au construit fara sa le pese ca sufoca traficul… Astia sunt oamenii nostri> se gandesc doar la buzunarul lor…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Razvan

   Corect, orașul are mult prea multe mașini. Erau 180-190.000 înmatriculate pe întreg județul. Nu vreau să mă gândesc câte din alea sunt pe Sibiu.
   Nr-ul de mașini a crescut de la an la an, peste tot văd mașini cu ȘCOALA. Dar străzile tot alea au rămas, n-au apărut altele din pmânt. Ori luăm autobuzul, ori ne sufocăm de tot.

   Piteștiul chiar e conceput bine, dai din bulevard în bulevard de la un capăt la altul, străzi drepte, rareori dai de curbe. Asta e, ăsta e dezantajul orașelor istorice. Centrul istoric e un labirint de străzi, un coșmar nu altceva.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  George

  Fodor este rupta de realitate. Nu o ajuta nici priceperea nici varsta. Are acum 67 de ani si se viseaza primar si urmatorul mandat pe care l-ar incheia la 72de ani. Nu a inteles niciodata nevoile comunității si nu a dezvoltat nimic. In plus are un stil de conducere haotic si dictatorial. Sper sa avem un primar nou care sa inteleaga necesitatile de mobilitate ale orasului si sa stabileasca o strategie de dezvoltare sustenabila

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  K.Samuel

  Incompetent a la primaria Sibiu… cu banii pe care-i avem, faceai acolo un drum de nota 10 imediat. Chiar si cu asfalt dinala ca in zona centrala, in care au aparut deja gropile. Era mai bun decat porcaria de amenajare care s-a facut. VAI SI AMAR!

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sibian

  este numai o chestie de timp pana se va produce un accident major la trecerea la nivel de pe D. Cantemir…au mai fost acvcidente in zona!!! primaria macar atat ar putea face…sa instaleze o bariera automata…sau sa le ceara ignorantilor de la CRF sa instaleze una!!!

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Babu

  Se vede clar in parcarile “multinationalelor” ca sunt prea multi care folosesc masina personala.
  Au ajuns aia sa parcheze pe camp si in noroi.
  De ce nu se foloseste transportul in comun?
  In Romania, daca vi cu autobuzul sau bicicleta esti considerat automat pauper, sau ai salariul mic, nu iti permiti.

  Cat despre drumul asta, mai intai trebuie facut pod pe 2 benzi, subtraversare in zona caii ferate sau macar bariere. Pana nu mor oameni acolo, nu o sa miste nimeni nimic.
  Deci ani de zile de studii si hartii…….
  Luati-va gandul.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Fixpix

  sigur, sigur, fiecare taran, fiecare manelist ii singur in masina, nu ia un coleg doi, un vecin cu el, nu, fiecare sofer cu masina lui si singur.
  Mama lor de capitalisti, au facut firme sa nu muriti de foame, si primaria e devina ca nu va fac
  autostrazi cu 100 de bande pe directie pe un camp care va convine voua, dupa logica voastra, Fodor sa asfalteze tot terenul ala, sa fie multumit fiecare manelist care vrea in cotetul lui.
  La anul cereti autostrada directa din turnisor la poplaca, la cisnadie….etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact