X
iohannis

Iohannis: PSD e un accident democratic. Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe justiție

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că PSD este un accident democratic care are „un Guvern de tip proxi”, cu un partid care a câştigat alegerile iar acum crede că posedă România, ceea ce arată că românii au crezut prea repede că politica nu îi priveşte. ”Faptul că s-a ajuns la acest accident democratic, cu un Guvern de tip proxi, cu un partid care a câştigat nişte alegeri şi crede că posedă România arată că ne-am relaxat prea repede sau am crezut prea repede că politica nu ne priveşte. Acest accident al democraţiei se datorează mai puţin PSD şi mai mult absenteismului la vot. Să mergem să ne exprimăm opinia noastră, nu a altuia. Noi exprimăm ce credem noi sigur din ce este pe listă. Dacă nu găsim pe listă nimic ce ne convine, acesta nu e motiv să nu mergem. Poate găsim data viitoare. Reţetele se cunosc, dar depinde de noi ce se întâmplă. Cred că în această sală nu e nimeni care îşi doreşte noi accidente ale democraţiei. Eu cred că îşi doresc o Românie demnă, respectată”, a spus preledintele, citat de Mediafax.

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă” organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Drepturile Omului de către Asociaţia One World Romania.

Președintele a spus și că este foarte aproape de a anunța un referendum pe justiție, care ar urma să fie organizat în același timp cu alegerile europarlamentare. ”S-a vorbit mult despre referendum şi am spus în mai multe rânduri că lucrurile trebuie evaluate din foarte multe puncte de vedere. De multe ori dorinţa e una şi putinţa e alta. Eu nu am vrut să convoc un referendum ca să ne aflăm în treabă şi să nu participe lumea. Discuţia nu a revenit întâmplător pe referendum. Am primi acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte tehnice pentru alegeri prin care PSD introduse un paragraf că nu poate organiza nimic cu alegerile, nici referendum, nici altceva. Am contestat la CCR această lege, având ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere e neconstituţională şi ca atare am început să analize cu echipa de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convonca un referendum fix pe data alegerilor europarlamentare. La început au fost puţini entuziaşti. Lucrăm deja intens la asta. Analizăm datele, variantele, partea legală, etc”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”.

Şeful statului a vorbit şi despre Revoluţia din ’89, precizând că a fost un eveniment disruptiv, precizând că ulterior „o clică şi-a arogat repede puterea”. „Deja aş trece la prima temă ’89. Pentru mine este ca şi pentru majoritatea românilor, Revoluţia din decembrie 1989 un eveniment clar disruptiv. Dar nu numai pentru mulţi ca noi e un eveniment care încheiat o etapă şi a deschis alta. E un eveniment disruptiv şi pentru societate. Am rupt clar o etapă nefericită de dictatură comunistă şi am început o nouă etapă. Această etapă nu a venit uşor şi nu mă refer doar la evenimentele din 89 care au avut o notă tragică, prin numărul mare de victime şi prin faptul că o clică şi-a arogat repede puterea, care nu a fost uşor de luat şi prin faptul că noi toţi ne-am dorit lucruri pentru care am visat foarte mult şi am ştiut prea puţin. Libertate, societate civilă şi a durat foarte mult până azi căutarea sensurilor profunde ale acestor noţiuni. Dacă îmi permiteţi într-o notă personală – nu pot să îmi imaginez o altă conjuctură nicăieri în lume în care aş fi ajuns preşedinte. Cred că e notabil. Nimic nu arăta că aşa ceva e posibil. Şi iată că oamenii au făcut să fie posibil. Cred că printre lucrurile pe care le-am învăţat greu se numără şi a face imposibilul posibil”, a conchis Iohannis.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nicu

  Un referendum inutil si foarte costisitor,scopul acestuia fiind politic!PNL sta foarte prost in sondaje de aceea se marseaza pe orice aduce voturi!Scopul final este alegerea lui Manfred Weber ca presedinte al UE,Germania nu a mai avut presedinte UE din 1969!PPE trebuie sa aiba cat mai multi europarlamentari,grup din care face parte si PNL!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  filip

  Un presedinte aproape convins e ca un avion care aproape zboara? Cat despre referendum, daca are loc, intrebarea trebuie sa fie extrem de bine aleasa astfel incat sa blocheze demersurile legislative psd-iste de legalizare a coruptiei.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dancp2

  toate sint accidente GHINION
  da votul romanilor?
  vrem nu vrem in 2016 psedeu o luat mult.
  votul conteaza asa ca ………………………..la vot

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Till Eulenspiegel

  Dacii aveau o vorba: Nu vorbii de funie in casa spinzuratului !In privinta lui ”aproape” sa va spun o intimplare adevarata:
  Itic ii spune lui Strul:
  -Ba Strul,aseara aproape l-am vazut pe tac-tu!
  -Cum ”aproape” boule,ori l-ai vazut ori ba!
  -Ba Strul,tac-tu lucreaza la CFR?
  -Da.
  -Are numarul 42 pe haina?
  -Are.
  -No,io l-am vazut pe ala cu 43!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact