Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

FC Hermannstadt, curiozitate pentru spanioli. Ce caută în Liga 1 un club cu nume german?

FC Hermannstadt, curiozitate pentru spanioli. Ce caută în Liga 1 un club cu nume german?

Ediția spaniolă a site-ului specializat în fotbal, besoccer.com, a scris un articol despre FC Hermannstadt, explicând de ce există în campionatul românesc o echipă cu nume german. ”Este surprinzător faptul că în România există o echipă cu un nume german ca Hermannstadt, mai ales când se joacă într-un oraș numit Sibiu. Care este povestea din spatele acestui club, fondată în 2015, și că în mai puțin de cinci ani a fost plantată în elită?”, s-a întrebat jurnalistul spaniol Juan Ribón.

A găsit repede răspunsul: ”Istoria echipei este scurtă. În 29 iulie 2015, în orașul românesc Sibiu, a început să joace în Divizia a IV-a și a promovat în fiecare an până a ajuns în prima ligă a țării. Hermannstadt a obținut o calificare în finala Cupei României, în ediția 2017-2018, unde a pierdut în fața Craiovei”, scrie autorul.

FC HERMANNSTADT FINALA

Jurnalistul spaniol a făcut apoi o scurtă istorie a sașilor din Transilvania și din Sibiu. ”Dar ceea ce este cu adevărat curios este motivul pentru care un club dintr-un oraș numit Sibiu, situat în Transilvania, se numește Hermannstadt. Totul a început în secolul al XII-lea. Primele documente care vorbesc despre o așezare permanent populată în actuala locație a Sibiului datează din anul 1191. Un document papal vorbește despre coloniștii germani stabiliți în localitatea "Cibinum", fondată pe ruinele Caedoniei Romane. "Cibinum" a avut o prezență largă de locuitori vorbitori de germană , iar numele său a ajuns să fie Hermannstadt, ceea ce înseamnă literalmente "Orașul lui Hermann" . A fost unul din cele șapte "orașe germane" din Transilvania. Hermannstadt a fost ultimul oraș mare al Imperiului Austro-Ungar în partea de est, iar în secolele 17 și 18 a fost considerat granița Europei Occidentale. Dincolo de el era haosul, pentru europenii de atunci, desigur. Istoria lui Hermannstadt s-a schimbat după primul război mondial. Capitularea Austro-Ungariei a avut drept consecință diviziunea Imperiului, iar Hermannstadt a devenit parte a Regatului României. Comunitatea de limbă germană a rămas foarte importantă în localitate și, deși numele Hermannstadt a dispărut în favoarea românilor, în Sibiu, localitatea a continuat să-și mențină trăsăturile speciale. (...) Astăzi, comunitatea germană din Sibiu este de doar 3,5% din populația totală a orașului. Maghiarii au dispărut aproape complet, rămânând doar 2,6% din populație. Românii sunt majoritari în Sibiu. Și acest lucru ne aduce înapoi la Hermannstadt, un club care, în ciuda faptului că a fost fondat în secolul XXI, are rădăcinile în istoria Sibiului și recuperează numele său german, care fusese aproape uitat”, mai scrie în articol.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 4 ani

Era mai fain în engleză: Hermannshit.
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

meri ma inapoi, la vale
Raspunde

Bogo

Acum 4 ani

''aproape uitat'' ?!? Jurnalism!
Raspunde

Mircea

Acum 4 ani

Impresionant!
Raspunde

György

Acum 4 ani

Sepsi ... nem?
Raspunde

S

Acum 4 ani

Era curios dacă o echipa din Vaslui avea nume german și una din Oltenia nume unguresc :)) asa e curios doar pt cine nu știe istoria Europei.
Raspunde

S

Acum 4 ani

@gyorgy Si știe spaniolul mediu sa deosebească un nume romanesc de unul unguresc... Dar unul german sare în ochi.
Raspunde

Zaharie

Acum 4 ani

Sepsi este romaneste pur!!??, Mai este o echipa in Liga a 2 a , cu nume provenit din limba veche daco-romana!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus