X
Ghinea USR (7)

Proiect USR: 10 ani închisoare pentru răspândirea simbolurilor comuniste

Deputaţii USR Cristian Ghinea şi Vlad-Emanuel Duruş au depus o propunere legislativă care prevede interzicerea constituirii organizaţiilor cu caracter comunist şi a promovării în public a doctrinei comuniste. Conform unui comunicat transmis de Uniunea Salvaţi România, proiectul urmăreşte şi interzicerea răspândirii simbolurilor comuniste, cu excepţia activităţilor desfăşurate în interesul artei, ştiinţei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public. “Proiectul deputaţilor USR vine să repare o injustiţie, aplicând în oglindă propagandei şi activităţilor comuniste acelaşi regim legal existent pentru propaganda şi activitatea fascistă şi legionară. Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvăşit-o în secolul XX. (…) Proiectul este un răspuns la toate atrocităţile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieţii economice, sociale, politice şi culturale a ţării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuţia minorităţilor etnice, religioase, culturale ori a minorităţilor sexuale, reprimarea mişcărilor studenţeşti, muncitoreşti şi a disidenţilor politici”, se arată în comunicat.

Închisoare pentru cei care neagă crimele comunismului

Conform proiectului legislativ, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel. ”Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului”, se arată în proiectul USR.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspunderii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi. Tot cu închisoare de la trei luni la zece ani se sancționează utilizarea în public a simbolurilor comuniste. Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani. De la șase luni până la trei ani de închisoare sau sancționarea cu o amendă pentru negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia.

Prin simboluri comuniste se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepțiile sau doctrinele comuniste

La proiect şi-a adus contribuţia Cristian Vasile, istoric şi membru al USR, care a participat la redactarea Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sufana

  Eu zic sa se aprobe doar sorosismul la nivel de lege si toti cei care calca stramb sa fie, dupa caz, arestati, executati sau sa li se smulga unghiile! Barna likes this.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  10 ani!? Sunteti zdraveni?

  “Cine va indrazni sa pomeneasca de perioada in care in Romania romanii au fost capabili sa construiasca fabrici, lacuri de acumulare, hidrocentrale, scoli si spitale, invatamant gratuit, sa cultive tot terenul si sa plateasca toata datoria externa a Romaniei sa putrezeasca in puscarieeee!”

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian100%

  Doar naziștii erau așa de categorici în ceea ce privește alte forme de organizare partinică.Mai urmează la USR interzicerea sindicatelor,a rețelelor sociale,mass mediei.Atenție pe cine votați oameni buni,că lucrurile nu arată bine deloc.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  A

  Lege comunisto-fascista pentru a combate comunismul si/sau fascismul. Bravo baietii!
  Pe langa asta, sunt curios cum definesc ei in lege aceasta negara sau minimalizare a crimelor comuniste. Daca o lasa in aer la fel ca legea aia #FaraPenali, ai toate legile de care ai nevoie pentru a porni o politie politica/securitate. Dar hei, ce stiu eu, sunt doar un comentator pe net, nu un zeu de la butoanele politicii. Pana la urma noi suntem sclavii si ei dumnezeii.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   un om de bine

   Stau si ma mununez cum a putut sa le vina asa o idee creata unor intelectuali?! Sunt de groaza. E mai grav ca in deceniul stalinist cand nu aveai voie nici sa zambesti in fata unor tablouri, nici sa pronunti cuvantul burghez… Rau am ajuns! Si domnii acestia doresc voturile romanilor? Nu suntem nostalgici, dar asa o lege inseamna ingradirea legilor si a dreptului la libera exprimare…

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Till Eulenspiegel

  Tovarasi deputati,tricoaiele cu Che Guevara intra sub incidenta legii?Basca mai am voie sa port?Che si Fidel tineau mina la piept la intonarea imnului cubanez.E un gest comunist sau de indigestie?Daca vreti 10 ani de pirnaie pentru asemenea rahaturi sper ca macar prostia se taxeaza ”pe viata”.Ce creiere odihnite aveti,ghidusilor!

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gigi contra

  Dar daca apar pe balcon cu ciocanul in mana ca sa bat vreun cui intr-un raft? O sa fiu arestat, amendat, condamnat? Dar daca vreun badea Gheorghe iese cu secerea pe marginea santului sa taie buriuenile, va avea aceeasi soarta cruda?

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact