X
platou akropolis

Restaurantul Akropolis. ”Frații” greci în ale regiunii gastronomice

Sunt cam zece ani de când Akropolisul promite sibienilor câte o masă pe gustul grecilor. Restaurantul l-am vizitat încă din vremea în care locul era ascuns după un cot al străzii Abatorului, dar și mai apoi, când Akropolisul s-a tras mai înspre centrul orașului, la poalele Pasajului Scărilor.

Și dacă anul acesta tot e frăție între Sibiu și Egeea de Sud pe titlul de regiune gastronomică europeană, am redeschis ușa restaurantului cu pricina la trei ani de la ultima vizită. Înăuntru, cam la fel. Adică aceleași decoruri din ghips pe pereți, același separeu cu pereții pictați cu un decor tipic Greciei de la malul mării, aceeași muzică grecească în boxe. Poate un pic cam răcoare înăuntru, dar eram singurii clienți când am intrat pentru o cină mai timpurie.
Meniul e deschis de, evident, specialitățile grecești. Cu feta, cu boabele acelea gigantice de fasole, cu gyros, cu tzatzki. În paginile ce urmează, însă, apar și influențele locului: untură de porc cu pită de casă drept gustare, ciorbă de burtă. După care în meniu se revarsă un amalgam: de la coaste de porc picante, la T-bone de vită, șnițel vienez, câteva feluri de pizza și paste. Prețuri de zonă centrală a orașului, adică peste medie.

Am început cu o gustare, curioși de modul în care preparatele românești și-au făcut locul în meniul singurului restaurant grecesc din Sibiu. Și am ales o pastă de jumări cu pâine de casă. Cu o ușoară tentă amăruie, pasta întinsă pe pâinea de casă a fost foarte bună. Cum mi-era și foame, modul în care m-am năpustit asupra pastei cred că a impresionat-o pe tânăra ospătăriță (aflată la început, ne spunea politicos ”bună seara” de câte ori venea la masă), care a revenit la scurt timp cu un coș imens de pâine de casă.

Pastă de jumări, restaurant Akropolis

Pastă de jumări, restaurant Akropolis

La felul principal, am cerut, mai întâi, o porție de dovlecel prăjit cu tzatziki. Potrivită ca dimensiune, porția a fost exact ce trebuie. Cu un tzatziki plin de prospețime și felii de dovlecel atent prăjite, astfel încât să nu simți baia de ulei în care s-au scăldat cu câteva clipe mai întâi.

Dovlecei cu tzatziki

Dovlecei cu tzatziki

Totodată, la masă am mai cerut un platou Akropolis (foto principală), în care – din descrierea din meniu – aveam să regăsesc mai toate cărnurile grecilor: cotlet de berbecuț, cotlet de porc, gyros, mușchiuleț de porc, însoțite de cartofi prăjiți, kritharaki (un fel de paste din orez) și o salată de crudități.
În meniu sunt semnalate platourile pentru mai multe persoane, de aceea am rămas surprins de dimensiunea celui adus mie. În mod clar, nu aveam cum să înghit de unul singurul platoul imens cu cele patru feluri de carne, dublat de un bol imens de diferite verdețuri.
Cel mai dor îmi era după berbecuț, ăla clătit cu un vin la carafă pe o terasă austeră, tipică ”leagănului democrației”. L-am regăsit în două bucăți, bine pregătit (nu chiar identic cu cel al grecilor, dar acolo bate în mod clar). Gyrosul, la fel de uscat ca cel al grecilor, deci iarăși nimic de comentat. Despre celelalte bucăți de carne nu pot decât a duce aprecieri, dar – totuși – nu era chiar ”rocket science” acolo. De salată nu m-am atins decât ca să o răscolesc – în luna martie, la Sibiu, n-ai de unde să faci o salată cu roșii care să și aibă gust. Cărnurile din fața mea le-am mai ”stins” cu tzatzikiul rămas de la dovlecei.

Salata care a însoțit platoul Akropolis

Salata care a însoțit platoul Akropolis

Desert n-am mai cerut. Nimic specific grecesc n-am găsit acolo.

La final ni s-au cerut 97 de lei pentru cina grecească: 60 de lei pentru platoul cu tot felul de cărnuri, 18 lei pentru dovleceii prăjiți cu tzatziki, zece lei pentru pasta de jumări și alți nouă lei pentru sticla de trei sferturi cu apă plată.

Ad calendas graecas

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  tichie de margaritar

  la preturile din magazine, 97 de lei inseamna minim 6 kilograme de pulpa porc, sau vreo 10 pui gril de 1 kg. bucata… da ma rog, cine nu stie sa gateasca da banu pe atlele

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  binema

  Pai cum sa mai fie gustul identic cu cel al grecilor ca acum 10 ani la deschidere a fost un grec asociat cu un roman iar acum a ramas romanul tzepar….. a invatat si el de la grec si a dat tunul. l-a trimis pe grec acasa la el,…..mancarea nu mai e buna acolo ca in primii 2 ani, atmosfera e de spelunca. Acum 10 ani venea grecul la masa sa te intrebe daca totul e in ordine si daca esti multumit de ce a gatit el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Cronică de restaurant
 • Contact