Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

„Ei se joacă agresiv”. Cum sunt sancționați elevii în școlile sibiene pentru acte de violență

„Ei se joacă agresiv”. Cum sunt sancționați elevii în școlile sibiene pentru acte de violență

Peste 300 de acte de violență s-au înregistrat oficial în școlile din Sibiu de la începutul anului, conform raportărilor făcute de acestea către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. În total, 138 de elevi au fost sancționați de administrația școlii.

Conform statutului elevului din România, cei care săvârșesc fapte prin care se încalcă dispozițiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele școlare, sunt sancționați în funcție de gravitatea acestora. Există mai multe tipuri de sancțiuni ce pot fi aplicate elevilor: observație individuală; mustrare scrisă; retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, a bursei sociale, Bani de liceu, a bursei profesionale; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; preavizul de exmatriculare și exmatriculare. Mai există însă și avertismentul și scăderea notei la purtare.

De fapt, potrivit rapotărilor către IȘJ Sibiu, scăderea notei la purtare este cea mai des îîntâlnită sncțiune - 138 de cazuri, urmată de mustrarea scrsă (89 de cazuri), precum și de avertisment (48) și observație (47). De la începutul anului s-au mai aplicat opt mustrări disciplinare și trei retrageri de bursă.

Cum se aplică mustrarea scrisă

Mustrarea scrisă constă în atenționarea elevului, în scris, de către profesorul pentru învățământul primar sau diriginte, cu menționarea faptelor care au determinat sancțiunea. Pentru aceasta însă sancțiunea se discută în cadrul consiliului clasei de către profesorul la ora căruia s-au petrecut faptele care pot fi sancționate. Sancțiunea se consemnează într-un registru de procese-verbale ale consiliului clasei, iar documentul se înmânează elevului sau părintelui în cazul în care tânărul este minor. În Statutul elevului se menționează că mustrarea scrisă poate fi însoțită de scăderea notei la purtare.

Din totalul celor 138 de elevi sancționați, cei mai mulți sunt de la Școala gimnazială nr. 23 Sibiu și Școala gimnazială nr. 3 Cisnădie - câte 17 tineri. La școala din Sibiu au fost aplicate 13 mustrări scrise și 17 decizii de scădere a notei la purtare, iar la cea din Cisnădie - opt avertismente, opt mustrări scrise și nouă scăderi ale notei la purtare.

„Totul pornește din familie”

Directoarea Școlii nr. 23 din Sibiu, Patricia Gal, spune că în instituția pe care o conduce elevii au fost sancționați „pentru cuvinte urâte, agresiuni fizice în adresa colegilor de genul înjurat, loviri, în sensul că își dau câte un pumn, pentru fumat în curtea școlii”.

Directoarea spune că în școală n-au fost înregistrate fapte ieșite din comun în ultima vreme, iar despre comportamentul generațiilor noi spune că totul pornește din familie. „Nu pot să spun că vin generații tot mai neascultătoare, sunt cazuri și cazuri. Copiii fac unele chestii doar pentru că au frustrările lor personale. Eu zic că totul pornește din familie. Un copil care e liniștit, iubit și îngrijit, rar are asemenea manifestări sau dacă le are și le îndreaptă după ce discută cu părinții”, comentează Patricia Gal.

Joaca agresivă

Directoarea Școlii nr. 3 Cisnădie, Constanța Poplăcean, spune că în instituția pe care o conduce tinerii se manifestă mai mult prin agresiuni verbale, dar și fizice - „se întind, se trântesc”.

„Există un centralizator, unde noi semnalăm aceste acte de violență în funcție de gravitatea lor. Se cercetează, iar măsurile care se iau sunt cele impuse de regulamentul intern al fiecărei școli. În situația în care aceste agresiuni sunt acte de violență - nu că s-au împins, s-au lovit sau și-au dat o palmă peste cap, dar sunt cu răniri și necesită intervenția cadrelor medicale - atunci noi facem și o sesizare către poliție pentru a lua măsurile contra celor care sunt vinovați de agresiuni grave contra copiilor sau părinților”, explică Poplăcean.

În ultimii ani, elevii „se joacă, rețineți, agresiv”, crede directoarea. „Ei și dacă se trântesc, se lovesc, se înjură, dacă i-ai întreba ce fac, le-ai spune că nu-i frumos, răspund că se joacă. Mai mult părinții îi văd un pic juliți, cu pantalonul rupt și când îi întreabă ce s-a întâmplat, aceștia spun că l-a bătut la școală elevul X sau elevul Y. Dar ei toți încep dintr-o joacă. O altă agresiune este cea prin rețelele de socializare. Acolo toți sunt eroi, în spatele unui ID”, concluzionează Constnța Poplăcean.

Precizăm că au mai fost sancționați 13 elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu, zece de la Școala gimnazială Radu Selejan Sibiu, opt de la Școala gimnazială „I.L. Caragiale” Sibiu, șase de la Școla gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr etc. Cele trei sancțiuni de retragere a bursei s-au înregistrat la Liceul Tehnologic din Mârșa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus