X
liceu cfr 2

Închis de 9 ani, Liceul CFR a ajuns la Înalta Curte. „Tot școală vrem să facem acolo”

Clădirea fostului Liceu CFR sau cu denumirea oficială de „Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate Sibiu” rămâne în proprietatea Primăriei. Biserica Evanghelică a contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Comisiei speciale pentru retrocedare.

Biserica Evanghelică insistă să ia în proprietatea sa clădirea în care sute de elevi sibieni învățau până în anul 2010 să fie mecanici, ingineri, lăcătuși, electricieni, constructori sau chimiști sau geografi. De 9 ani clădirea este părăsită, înconjurată de buruieni și un gard, timp în care se află în litigiu între Primăria Sibiu și Parohia evanghelică.

liceu cfr 5

liceu cfr 4

În octombrie 2015, prim-preotul Parohiei Evanghelice spunea pentru Turnul Sfatului că urmărește cu atenție situația clădirii și că biserica este deschisă la o colaborare cu primăria Sibiu pentru a se găsi un proiect viabil, de viitor, din care toată comunitatea să aibă de câștigat. Dar preciza că nu se poate face nimic întrucât situația juridică a imobilului nu era clară la acel moment.

Buruienile din banca a patra de la geam/FOTO

Am vrut să aflăm care mai este situația imobilului astăzi și am discutat cu Victor Drăgan, administrator de patrimoniu în cadrul Bisericii Evanghelice din Sibiu. Acesta ne-a spus că în prezent Primăria rămâne proprietarul imobilului.

liceu cfr 3

„Suntem încă în litigiu. Am contestat decizia Comisiei speciale pentru retrocedare, care ne-a respins cererea de retrocedare [aproximativ cu 2 ani în urmă], și suntem la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu știm încă data când va fi examinată cererea noastră”, ne-a spus Drăgan. Potrivit lui, dacă decizia finală va prevedea retrocedarea clădirii, Biserica Evanghelică tot școală ar vrea să facă acolo.

„Primăria e stăpâna până la o decizie finală. Dacă se va decide retrocedarea: să se facă tot o școală. Nu mai putem avea pretenția de a fi același profil, dar ca idee – tot o școală vrem să funcționeze acolo”.

În ceea ce privește o estimare a costurilor privind reabilitarea clădirii și a spațiului aferent, având în vedere starea în care se află, Victor Drăgan ne-a spus că nu aceasta nu a fost făcută.

În prezent, fostul Liceu CFR de la intersecția străzii Johan Sebastian Bach și Calea Gușteriței rămâne după un gard înalt de metal, iar curtea – plină de buruieni. Imobilul e într-o stare avansată de degradare. Unicile schimbări care au apărut în ultimii ani aici au fost instalarea unei table pe care scrie „Atenție! Cad țigle” și astuparea unei găuri în gardul de beton, semn că pe teritoriul fostei instituții de învățământ erau găsiți deseori oameni ai străzii.

liceu cfr tigle

liceu cfr

Amintim că Liceul CFR a fost înfiinţat în 1947. După 1990 a devenit Grup Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate Sibiu, iar din anul 2010 instituția a fost mu­tată în sediul unde astăzi se află Liceul Tehnologic “Henri Coandă”. În februarie 2010 Primăria Sibiu a aprobat în regim de urgenţă, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, comasarea mai multor unităţi de învăţământ la propunerea IȘJ Sibiu, printre care Liceul CFR.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Koko Schilaci

  Sibienii geniali, iubitori de Romania, voteaza in veselie pseudo valorile FDGR, in timp ce acestia au dat afara copiii din jumatate din liceele orasului care le-au fost retrocedate. Oare ca parinte al unui astfel de copil ai vota pe cei care ti-au nenorocit liceul/scoala/gradinita copilului? Bai, sasii nostri care au mai ramas sunt mai romani decat romanii din Vaslui si Videle dragoste pentru ciordix!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Clauza Ioanică

  Sunt curios sa aflu ce temei legal are ca argument Biserica Evanghelică pentru retrocedare, atâta timp cât Legea 112 nu mai are obiect. Din momentul in care legea 112 a fost anulată, persoanele indreptățite să își revendice bunurile pot fi despăgubite de stat doar financiar si nu fizic (in cazul de față dându-le clădirea înapoi). Nu putem vorbi serios de un litigiu intre Primăria Sibiu si Biserica Evanghelică fiindcă sunt aceiasi oameni interesati si care au impresia că vor face ce vor pe vecie in Sibiu. E adevărat, naivii pot crede in buna intentie a celor două institutii, nu românii cu adevărat patrioti.
  Mi se pare penibil ca in 2019 să inchidem ochii la mârșăvii de genul ăsta si sa considerăm că ăsta este pretul platit pentru a beneficia de un scut in fața ciumei roșii.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cetățean arogant

  Aici s-ar putea renova și muta Palatul copiilor. Sa se mai termine cu retrocedările astea care au păgubit sibienii și au îmbogățit o mana de oameni smecheri.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact