Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Interviu cu decanul Facultății de Drept: Eu îl respect pe profesorul Tudorel Toader, dar în politic nimeni nu poate garanta pentru nimeni

Interviu cu decanul Facultății de Drept: Eu îl respect pe profesorul Tudorel Toader, dar în politic nimeni nu poate garanta pentru nimeni

Situația din Justiția românească, cum are loc pregătirea viitorilor juriști la Sibiu, dar și ce părere are despre ministrul Justiției, am discutat cu decanul Facultății de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Daiana Maura Vesmaș.

Dna Vesmaș, în primul rând, nu pot să nu vă întreb cum vedeți dvs. modificările legislative din Justiție din ultimii 2 ani, dar și protestele din societate, mai ales că la Sibiu acestea sunt zilnice?

Acesta nu este neapărat un subiect care ține de facultatea noastră. Personal, sigur că legile justiției necesită destule modificări. Adică, în opinia mea, nu există o situație în care legile justiției să fie perfecte și să nu suporte modificări. Însă acestea trebuie făcute de către organul legislativ. Nu prin ordonanțe de urgență. Pentru că acest lucru nu poate să integreze legislația României într-un cadru sistematizat.

Discutați cu profesorii din facultate despre acestea?

Da, discutăm, sigur, mai ales când întreabă studenții. Dar eu cred că facultățile de Drept, mediul profesional, educativ, teoretic ar trebui să se implice mai mult în această discuție, în special în comentariile de fond care vizează legile justiției.

La una din ultimele manifestații studenți de la Litere au protestat în tăcere pe scările instituției. La Drept au fost astfel de inițiative?

Nu au fost astfel de situații. Studenții noștri n-au avut, probabil, lideri de opinie suficient de puternici, în sensul ieșirii în stradă, pe de o parte. Pe de altă parte, să știți că la noi se citesc conținuturile, nu se iese în stradă pur și simplu pe niște zvonuri sau povești din mass media. Și atunci studenții preferă probabil să discute. Noi discutăm problemele din legislația nouă care apare. Studenții de la Litere sunt mai artiști, mai boemi și atunci sigur că ies mai repede în stradă decât ai noștri.

decan drept Daiana Maura Vesmas (1)

Fiind atâtea scandaluri legate de justiție, îi mai interesează pe tineri să studieze Dreptul?

Întrebarea dacă statul de drept ne mai interesează mi se pare destul de ciudată. Părerea mea este că atâta timp cât Medicina, ca domeniu de studii fundamentale, nu dispare, nu va dispărea nici Dreptul, care este un fel de Medicină socială. Sigur că și la noi se resimte scăderea numărului de studenți, datorită cauzelor obiective în principal: situația demografică a României, situația cu promovarea la bacalaureat, unde jumătate din tinerii care absolvă liceul intră la facultate și așa mai departe.

Dar profesorii reușesc să țină pasul cu atâtea modificări de legi?

Asta e meseria noastră – să ținem pasul și să fim la zi cu ce se întâmplă. În al doilea rând, așa cum ține pasul orice profesionist din această țară cu modificările care vin relativ repede în toate domeniile, așa facem și noi față.

Ce specializare e cea mai populară printre studenții de la facultate?

Nu numai la Sibiu și nu numai astăzi, ci și în generațiile trecute, Dreptul penal este cel mai spectaculos, pentru că are legătură cu violenețele imediate din societate. Tineretul are un apetit pentru spectaculos. Dar este un drept de nișă, care intervine atunci când se săvârșesc fapte foarte grave și e nevoie de intervenția statului. Noi încercăm să îndreptăm studenții și spre alte ramuri de drept care sunt importante astăzi în societate: Dreptul comercial, Dreptul administrativ, Dreptul financiar, care astăzi țin marea majoritate a litigiilor în justiție.

Dreptul civil și cel constituțional urmează în preferințele studenților - totuși, discipline unde există coduri și unde studiul legislației este mai ușor, spre deosebite de Dreptul administrativ, unde avem mii de reglementări care se și schimbă foarte repede, o dată cu politcul și cu mandatele guvernamntale și care pentru studenți este mult mai greu și mai bulversant de învățat.

Câți studenți învață acum la facultate?

În jur de 1.200 de studenți.

Sunt și străini?

Avem studenți Erasmus. Nu mai avem studenți care să facă ciclul complet, cum aveam pe vremuri. Cei mai mulți vin din Spania, Portugalia, dar și Letonia și Lituania. Pentru a-i atrage pe mai mulți, din octombrie vrem să începem un program de masterat în limba engleză de Drept public comparat, care să-i intereseze și să aducă în această zonă studenți mai mulți din afara Europei. Trebuie să ne deschidem și spre aceste piețe din cauza scăderii numărului de studenți.

De ce foarte puțini absolvenți reușesc să treacă de examenul pentru admitere în Baroul Sibiu?

Trebuie să știți că, în general, mai mult de jumătate din studenți se orientează spre alte zone ale profesiei juridice, nu neapărat spre magistratură sau avocatură, unde merg cei mai buni, să spunem elita, care reprezintă în medie 20-40%. Procentul celor admiși trebuie calculat la numărul celor decid să dea examene, nu la numărul total al absolvenților.

Noi facem deseori consiliere cu studenții și ne spun că nu sunt interesați de aceste meserii. La Drept vin studenți nu numai ca să se facă procurori, judecători sau notari, ci ca să se facă și consilieri juridici, să lucreze în firme, în consultanță etc.

decan drept Daiana Maura Vesmas (4)

Cam câți tineri după absolvirea facultății rămân să activeze în Sibiu?

Este simplu, dacă ne uităm la tabloul din justiție - al avocaților, judecătorilor și procurorilor - marea majoritate sunt absolvenții noștri. Iar dacă ne uităm la administrația publică, nu găsim în regiune instituție unde să nu avem absolvenții noștri de Drept sau de Adminitrație publică. E plin Consiliul Județean, Primăria, primăriile de comune, adminsitrația financiară cu absolvenți de-ai noștri. Și prefectul, și președintele CJ sunt de la noi.

Care e rata de abandon la facultate?

Este destul de mare în primul și al doilea an de studii. Dacă studenții reușesc să treacă de anul I, încet-încet se adaptează la ceea ce li se cere aici din punct de vedere curricular. Aș zice că rata de abandon este aproximativ de 25% în anul I.

Îi pierdem din diferite motive. Principala cauză, după mine, vine din liceu. Ei în liceu nu dobândesc cunoștințe suficiente, cultura generală pe care ar trebui s-o aibă și nu dobândesc limbajul pe care ar trebui să-l aibă pentru a face față la o astfel de facultate. Și atunci sunt total bulversați de limbajul manualelor, pe care nu-l înțeleg, de volumul de studiu, de numărul de pagini pe care trebuie să le parcurgă și să le rețină pentru a trece examenul, de conceptele fundamentale pe care nu le stăpânesc suficient, dar cu care ar trebui să vină din licee și atunci noi nu avem întotdeauna timpul suficient de a începe cu ei de la litera „A” - mergem undeva de la „M”, „N” încolo. Și acea lipsă se vede, iar mulți nu reușesc să recupereze. Vin și de prin licee de orașe mai mici sau comune mai mari unde situația e și mai gravă din acest punct de vedere și vin fără cunoștințe elementare de Istorie, de exemplu, unde trebuie să facă Istoria constituțională a României și el nu știe reperele fundamentale ale Istoriei normale și atunci este foarte greu - se lovesc de aceste dificultăți, se sperie și abandonează.

În acest an va începe, din toamnă, un program de tutoriat pentru prevenirea abandonului în anul I. Vom avea profesori tineri care se vor ocupa intensiv de grupuri mici de studenți vulnerabili, astfel încât să-i ajute să treacă în anul II.

Sigur că sunt cauze legate și de sărăcie - deși avem un program de burse, sunt cazuri în care nu le permit unor studenți să trăiască pe timpul studiilor și se angajează; angajându-se n-au timp de învățat și atunci nu fac față. Și alte cauze care sunt generale pentru tot sistemul de învățământ superior.

Cât de dotată este facultatea? Are nevoie de îmbunătățiri?

La ora actuală am reușit să aducem facultatea la un nivel unde putem să ne desfășurăm fără probleme procesul de învățământ, chiar cu mijloace, să zicem, didactice moderne. Toate sălile de curs și de seminar sunt dotate cu videoproiector și tablă interactivă, cu calculatoare; avem o bibliotecă în facultate și cea universitară unde tinerii au acces la cărți și pot studia. Avem locuri destule pentru ca studenții să rămână și să citească aici - n-o prea fac. Avem laboratoare de informatică, de criminalistică, avem toate spațiile necesare și dotările necesare pentru a ne desfășura activitatea.

Sigur că e loc și de mai bine. Eu mi-aș dori să modernizăm clădirea asta un pic pe din afară și pe dinăuntru, să extindem aula, să facem o sală festivă unde să putem primi delegații, să facem o galerie a decanilor și a profesorilor aici pe hol și alte lucruri.

decan drept Daiana Maura Vesmas (2)

Există suficienți profesori, lectori la facultate?

Nu ne putem raporta la marile unviersități ale lumii, deși ar trebui, pentru că bugetele sunt altele: numărul de studenți pe cadru didactic este în jur de 5-6, la noi procentul pe universitate e undeva pe la 22 de studenți. Vă dați seama că din punct de vedere calitativ lucrurile sunt diferite. Dar în ciuda unor pensionări, mai multe în ultimii 2-3 ani, noi am reușit să aducem oameni tineri. Avem o piramidă de cadre didactice care poate acoperi fără probleme aceste locuri: ne facem o cultură organizațională a noastră, asigurăm circuitul și cei mai buni, șefii de promoție îi păstrăm la facultate.

Ce buget are facultatea?

Facultatea și decanul nu sunt ordonatori de credite, deci noi nu avem buget propriu, neavând personalitate juridică proprie. Dar pot să vă spun că în cadrul bugetului universității, veniturile și cheltuielile la Facultatea de Drept sunt pe plus.

Ce părere aveți despre tergiversarea reabilitării Palatului de Justiție din Sibiu?

Nu știu amănunte despre modul în care se derulează investiția acolo, dar este foarte trist că de atâțea ani trecem pe lângă clădirea aia deschisă ca pe masa de operație, dar de care nu se mai ocupă nimeni. Este trist. Nu știu de ce, știu că președintele Tribunalului, care mi-a fost și mie coleg și care a fost foarte implicat în această investiție, a murit acum câțiva ani și nu cunosc cine se mai ocupă. Este una din părțile negative ale managementului orașului și Justiției în Sibiu și în regiunea Sibiu.

Sunteți mulțumită de modul în care este administrată ULBS? Ce ați schimba în Universitate?

Eu zic că în anii aceștia grei care au trecut s-a reușit păstrarea unui echilibru și s-au făcut investiții pe termen lung și, da, pot să spun că în principiu sunt mulțumită cu modul în care a fost administrată Universitatea. Adică sunt universități în țară care au scăpat volanul din mână și care datorită proiectelor prea multe care trebuie confinanțate sau datorită cheltuielilor cu personalul și o politică de personal puțin prea curajoasă au intrat în dificultăți financiare, iar noi nu suntem între acestea. Noi stăm încă bine.

Anul viitor sunt alegeri pentru rectorul ULBS: v-ați dori să candidați sau să susțineți pe cineva anume?

De candidat nu candidez pentru funcția de rector, am prea multe de făcut la facultate și încă nici nu știm cine va candida. Sigur că vom avea preferințe cum are toată lumea, dar nu s-au anunțat încă oficial niciun fel de candidați.

Dacă ați fi în fața ministrului Educației, ce i-ați spune?

Doamnei ministru, cu tot respectul pentru îndelungata carieră universitară pe care o are - am și cunoscut-o personal - i-aș spune că totuși ar trebui să se dea puțin la o parte și să lasă poate specialiști cu orizonturi mai largi sau mai proaspete să gândească politica de învățământ.

Dar ministrului Justiției?

Eu am un mare respect pentru profesorul Tudorel Toader, care mi-a fost coleg și face parte din profesorii vechii generații pe care eu o respect foarte tare din facultățile de Drept de elită ale țării. Dar știți cum este, atunci când intervine politicul nimeni nu poate garanta pentru nimeni. Din punctul meu de vedere, dl Tudorel Toader este un mare profesionist și un constituționalist de elită cu o experiență de judecător la Curtea Constituțională. În principal, am o părere bună despre dânsul.

Și ce i-ați spune dacă v-ați întâlni cu el?

L-aș ruga să nu sară din sfera profesionalismului înspre politic. Să păstreze un echilibru între politic și profesia juridică pe care trebuie să și-o onoreze.

Vă mulțumim pentru interviu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Mircea

Acum 4 ani

Profesorii sunt prea comozi sa vina la ore fiind mari somitati. Ne rup mana cu scrisul ... noi stim sa citim.
Raspunde

Schwartz R.

Acum 4 ani

Sorry , dar facultatea de drept sibiana e cotata ca printre cele mai slabe din tara . Cei care vor sa faca cu adevarat cariera juridica s-au indrept cate facultatile din Cluj si Bucuresti . Normal ca dna. Vesmas il admira pe Tudorel , corb la corb nu-si scoate ochii , amandoi au avut un traseu profesional tipic unor parveniti . Oricum , e jale cu un astfel de decan ... lumea din domeniu stie cum s-a cocotat madama prin functii in facultatea sibiana .
Raspunde

Nicu

Acum 4 ani

Herr Schwartz,in drept precum si in alte domenii conteaza studiul individual!Dreptul din Sibiu este foarte bun pentru cine vrea cariera: sunt licentiati care sunt magistrati de elita la judecatorii,tribunale si chiar si la curti de apel!Delia Dinu consilier prezidential a absolvit dreptul la Sibiu in 1999,sunt multi avocati foarte buni si functionari publici de exceptie!Eu ma astept pe viitor sa avem Prim Ministru care a absolvit Dreptul din Sibiu si chiarPresdinte al Senatului si Camerei Deputatilor pentru ca ministri avem!Bineinteles ca sunt si uscaturi,vorba aceea nu este padure fara uscaturi,sunt studenti care fac facultatea pentru ca asa vor parintii sau din alte motive!In concluzie cine este inteligent poate urma dreptul la Sibiu fara vreo retinere!
Raspunde

mediafax

Acum 4 ani

Mai mulţi social-democraţi s-au arătat, în ultimul timp, nemulţumiţi de activitatea lui Tudorel Toader. Printre aceştia se află chiar şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a declarat, luni, că nu va propune ca Tudorel Toader să fie remaniat, dar nici nu se poate opune ca discuţia să aibă loc în Comitetul Executiv al PSD. Totodată, Robert Cazanciuc a spus, marţi, că senatorii PSD vor vota la libera alegere, potrivit propriei conştiinţe, la moţiunea simplă adresată ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Votul urmează si fie dat în plenul de miercuri al Senatului. Despre Tudorel Toader, liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat că acesta a păcălit PSD, pentru că a provocat prin declaraţiile sale un scandal „până la cer” şi apoi nu a dat ordonanţele de urgenţă. Dragnea a precizat că dezbaterile pe modificarea codurilor penale trebuie reluate săptămânile viitoare în Parlament.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus