Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

De ce întârzie autostrada Sibiu-Pitești? Cuc anunță trei contestații la acordul de mediu

De ce întârzie autostrada Sibiu-Pitești? Cuc anunță trei contestații la acordul de mediu

Contestaţiile la infrastructură, făcute din 2017 până în prezent, însumează aproape 26 de ani, reiese din declaraţiile făcute, miercuri seara, de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

„Eu am avut o problemă mare şi de fapt problema asta au avut-o toţi miniştrii, deşi n-au recunoscut-o. Această problemă legată de contestaţii”, a spus Răzvan Cuc, miercuri seara, la Digi 24.

În aceste condiţii, ministrul Transporturilor l-a rugat pe Narcis Neaga, directorul general al CNAIR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră) să îi facă o analiză în luni ce au însemnat contestaţiile din 2017 până la prezent, luna aprilie 2019.

„Mi-a luat fiecare proiect care a fost lansat şi cu contestaţiile care s-au depus şi, dacă adunăm pe toate proiectele, toate lunile, ştiţi câte luni au dat? 311 luni. Este halucinant. De asta este supărarea mea mare pe toate firmele, pe toţi cei care contestă fără niciun fel de fundament”, a precizat Cuc.

Pentru a soluţiona această situaţie, ministrul Transporturilor a iniţiat o ordonanţă de urgenţă, care ar putea fi emisă „săptămâna următoare”, fiind deja discutată, în cursul zilei de marţi, cu premierul Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, şi cu Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. În acest sens, demnitarul de la Transporturi a dat drept exemplu Pasajul de la Domneşti, care a fost licitat în 2015, dar contractul a fost semnat la jumătatea anului 2017.

„Venim cu ordonanţa de urgenţă care spune următorul lucru: după prima contestaţie, care se face fie la CNSC, fie la tribunal, şi avem un termen de 30 de zile, semnăm contractul. Cel care contestă este liber să se ducă mai departe să conteste ce vrea el să conteste din acea procedură. Noi, după 30 de zile, semnăm contractul de proiectare şi execuţie şi dăm drumul la lucru. Până se pronunţă instanţa, noi ajungem undeva la 50-60% din acel obiectiv”, a detaliat Cuc.

Ministrul Transporturilor a mai susţinut că, potrivit unui studiu al Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), 95% din aceste contestaţii „nu au sorţi de izbândă”, dar „blochează proiectele”.

„Avem aceşti contestatari. Au ajuns să se conteste în ziua de astăzi, pentru că avem termene şi se întârzie foarte mult, avem contestaţii făcute inclusiv la acordul de mediu. Am stat un an să obţinem acordul de mediu la Piteşti-Sibiu, un proiect de o importanţă desăvârşită pentru România şi trei persoane fizice au contestat acordul de mediu, dintre care o persoană este din Dublin. Eu nu spun că anumiţi funcţionari nu trebuie impulsionaţi, pentru că vizavi de această ordonanţă care va permite să semnăm contractele avem şi alte amendamente la ordonanţă prin care le micşorăm şi perioada de evaluare”, a explicat Cuc.

Ministrul Transporturilor a adăgat că, pe lângă contestaţii, tribunalele din România dau soluţii diferite în acelaşi caz, dând exemplul Piteşti - Craiova. „Prin această ordonanţă, venim şi reluăm totul. o să vedeţi cum se vor semna contractele şi cum se vor scurta perioade de evaluare. Nu mai dau voie companiei, când evaluează un obiectiv să îl evalueze în şapte luni”, a adăugat Cuc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus