X
FOTO: stiintasitehnica.com

IȘJ Sibiu roagă primarii și oamenii de afaceri să susțină trei elevi calificați la „Olimpiada Geniilor” din SUA

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu face apel la administrațiile locale, județene și la oamenii de afaceri din județ să susțină financiar deplasarea în SUA a trei elevi de la Colegiul Național „O. Goga”. Tinerii s-au calificat în finala unui concurs de robotică, numit „Olimpiada Geniilor”.

„Susținem performanța și elevii capabili de performanță” este titlul unui comunicat transmis de IȘJ Sibiu. În textul făcut public se menționează că în ultimul timp, la nivelul județului Sibiu, tot mai mulți elevi și mai multe echipaje se înscriu și se califică la fazele finale ale unor concursuri de știință și tehnică ce nu sunt incluse în calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare aprobat de către Ministerul Educației Naționale și, ca atare nu sunt finanțate.

„Cu toate acestea, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu dorește ca acești elevi să reprezinte cu demnitate județul Sibiu și România, deși se află în imposibilitatea legală de a susține financiar deplasarea lor în țările organizatoare. De accea, prin acest comunicat, dorim să apelăm la administrațiile județene și locale, la agenții economici din municipiul Sibiu și din județ, precum și la toți oamenii de bine, cu rugămintea de susținere a deplasării în SUA la ”Olimpiada Geniilor” a unui grup format din trei elevi și profesorul lor coordonator din Colegiul Național ”O. Goga” Sibiu, unde vor participa cu două proiecte la secțiunea ”Robotică” și la secțiunea ”Știință””, se menționeaza în comunicat.

Este vorba despre Alexandru Rădac, Codrin Muntean și Daniel Marpozan care învață în clasa a X-a la profilul Matematică-Informatică. Tinerii sunt coordonați de profesoara Florentina Ileșan.

Precizăm că cei trei elevi au fot premiați recent de Enel România în cadrul concursului PlayEnergy, după ce au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroșu prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care ține evidența numărului de persoane din încăpere.

Aceștia au fost acceptați și la „Olimpiada Geniilor”, eveniment ce va fi organizat în Oswego, statul New York, în perioada 17 – 22 iunie 2019. Pentru acest concurs cei trei elevi au creat un robot care ar putea fi folosit de pompieri în timpul incendiilor, pentru a ajuta la salvarea oamenilor surprinși între flăcări. Astfel, viața pompierilor nu va fi pusă în pericol.

Echipa celor trei elevi se numește „herotech”. Fiecare dintre membrii echipei este responsabil de o parte a proiectului: Marpozan Daniel – partea de electronică, Muntean Codrin – partea de programare, Rădac Alexandru Ovidiu – partea de design și mecatronică. Pentru participarea la olimpiadă echipa de la Colegiul „O. Goga” are nevoie de suma de 4.000 de euro.

La momentul actual, echipa „herotech” este prezentă la cursurile de electronică și robotică de la Palatul Copiilor Sibiu, participând cu fiecare ocazie la evenimente din sfera tehnologiei.

Ultimele premii obținute de cei trei tineri sunt: Daniel Marpozan și Alexandru Rădac – Mențiune III la Concursul Național de Știință și Tehnică pentru Elevi (Călărași, 24-27 mai 2018) pentru proiectul „Sistem de măsurare a distanțelor folosind balize”, implicând noțiuni de proiectare în Autodesk Eagle și programare de microcontrollere, în colaborare cu Rădac Alexandru Ovidiu; Codrin Muntean – Premiul II la Olimpiada Județeană de Informatică (2018), limbajul de programare: C++.

Amintim că în acest an alți elevi de la „Goga” și „Lazăr” au participat la concursul ”Zero Robotics High School Tournament”, organizat de NASA și Universitatea de Tehnologie din Massachusetts, acolo unde au obținut locul I și locul III.

„De asemenea, rugăm conducerea unităților de învățământ din județul Sibiu să anunțe ISJ Sibiu de participarea elevilor la concursurile internaționale care nu sunt cuprinse în calendarul olimpiadelor și concursurilor internaționale și nu au finanțare”, a mai adăugat conducerea IȘJ Sibiu.

FOTO: stiintasitehnica.com

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dragos

  Asa m-am saturat de prostiile astea comerciale americane.. oamenii astia chiar nu inteleg ca pt americani e doar o afacere ?
  In Europa nu e nicio competitie ?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  C

  In ce hal am ajuns.
  Initiativa e buna, nu zic ca nu.
  Dar chestiile astea trebuiau suportate de inspectorat, deci de stat.
  Sunt sigur ca se vor gasi oameni care sa ii ajuta, dar cum ziceam..chestiile astea ar trebui suportate de stat, pentru ca aduc cinste tarii, nu oamenilor care ii vor ajuta pe copii.

  **** PSD!
  Pe 26 Mai la VOT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact