Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

VIDEO Asfalt în loc de gheață. Sportivii din Sibiu se pregătesc pentru competiții într-un sat din Harghita

VIDEO Asfalt în loc de gheață. Sportivii din Sibiu se pregătesc pentru competiții într-un sat din Harghita

Elevii din Sibiu care vor să devină campioni la patinaj se antrenează pe asfalt, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre ei au potențial de a concura la competiții naționale, europene sau mondiale. Aceștia „fac cunoștință” cu gheața într-un sat din Harghita, unde merg câteva zile înainte de a pleca la un concurs.

„Du-te lateral!”, „Umerii-nainte, umerii-nainte!” , se aude strigând pe terenul de asfalt din spatele bazinului Olimpia din Sibiu. Are loc antrenamentul unui grup de copii înscriși la secția de patinaj la Clubul Sportiv Școlar (CSȘ) Sibiu. Tinerii se antrenează pe role, iar profesorii spun că diferența față de patine este ca de la cer la pământ.

CSȘ Sibiu a fost înființat în anul 1951, iar secția de patinaj e din 1968. Patinoarul care a existat cândva în Sibiu, de pe strada Zaharia Boiu, a fost revendicat de proprietari, astfel că de ani buni campionii sibieni la patinaj se antrenează pe asfalt. Cerasela Hordobețu este cel mai bun produs sibian la patinaj viteză, devenită campioană la sfârșitul anilor 80, a participat la Olimpiada din 1992 și 1994.

Nici terenul pe care se antrenează astăzi tinerii care vor să facă patinaj nu este cel mai bun: este asfaltată o parte și pista din jurul lui. O parte însemnată a acestuia rămâne impracticabil, deși școala intenționa să facă acolo teren de fotbal, baschet sau handbal.

css sibiu teren patinaj

„N-am putut să le facem, din cauza lipsei de bani. Aici suntem doar noi, putea să fie și fotbalul, și handbalul, dar nu e asfaltul. Dacă găsim un investitor ca să punem un parchet special, ca să reziste la intemperii, atunci poți să faci și antrenamente la handbal, deși handbalul se joacă în sală acum, dar să-i mai scoți pe copii din oboseala psihică e bun”, spune Cristina Andrei, directorul adjunct al CSȘ Sibiu.

Pista pentru patinaj este în stare bună în prezent, însă au fost ani în care CSȘ a căutat finanțări pentru a o reabilita. Iarna sau atunci când condițiile de vreme sunt nefavorabile antrenamentele nu se mai pot face aici. În lipsa unui patinoar în Sibiu, CSȘ își duce discipolii acolo unde a găsit condiții. „Când ne apropiem de sezonul rece, nu avem gheață, trebuie să facem deplasări într-o localitatea de lângă Miercurea Ciuc, Cârța, care e ca și Rășinariul, dar care are patinoar acoperit. Costurile sunt mari, clubul n-are bani suficienți și, iarăși, căutăm sponsori. Iarna e foarte greu, trebuie să facem deplasări, să-i scoatem de la școală”, explică Cristina Andrei.

Patinoarul din Cârța, jud. Harghita Patinoarul din Cârța, jud. Harghita

3 milioane de euro a costat proiectul de construire a unui patinoar modern la Cârța, o localitate cu aproape 2.000 de locuitori.

Directoarea adjunctă spune că deplasările la Cârța se fac doar înainte de participarea la competiții, pentru ca tinerii să se obișnuiască cu patinele. „La Cârța sunt condiții bune, deși patinoarul e mic. Nu e ca la nemți unde avem pista de 400 de metri ca să dezvolți viteza de 50 km/h. Pe un patinoar mic ce să dezvolți? Cel mai mare of al Sibiului e că nu avem patinoar”, spune ea. „Au fost discuții mai demult, cu fostul primar Iohannis. El a spus atunci că Sibiul nu are nevoie de un patinoar și de atunci nu ne bagă nimeni în seamă. Ministerul nu are cum să facă, decât prin programul de dezvoltare. Noi nu am depus un proiect, pentru că trebuie să ai bani, adică o contribuție proprie de 10-15%. Dar dacă școala sportivă nu are o bază unde să facă un patinoar, atunci cine îți dă, că îți trebuie în afara orașului, că în oraș e înghesuit, nu ai unde să faci așa ceva”, adaugă Cristina Andrei.

css patinaj 1

css patinaj 2

Pe terenul de antrenamente l-am întâlnit și pe Ion Armenciu , care a condus CSȘ timp de 5 ani în perioada 1991-1996. „Notează două lucruri: pe vremea lui Ceaușescu patinam o lună jumate pe patinoarul Tineretului din Sibiu înainte de a pleca la cantonamente, la competiții. Acum nu mai patinăm deloc în Sibiu, dar în Sibiu avem campioni pe gheață. Asta cred că spune tot”, intervine el.

Spune că antrenează copiii din anul 1974, dar că odată cu trecerea anilor condițiile au devenit tot mai rele, salariile fiind singurele care au crescut. „Tinerii reușesc să aibă performanțe prin sacrificii făcute de părinți, de noi - muncim aici din primăvară până toamna târziu să compensăm, că nu avem gheață, după aceea încercăm câte 10-12 zile unde găsim condiții rezonabile: în țară la Cârța cel mai des. E cea mai ieftină chirie din țară: 300 de lei ora de antrenament”.

ion armenciu fost director css sibiu

Armenciu este critic la adresa guvernării, despre care spune că „nu mai dă nimic pentru sport”. „Uitați-vă ce se întâmplă la nivel național: la gimnastică, unde am fost numărul 1 în lume. Sunt sportivi calificați la campionate mondiale și nu sunt bani ca să se ducă, despre ce vorbim? În schimb, vor să facă sute de terenuri de minifotbal, adică toată lumea în România să facă numai fotbal, pentru ce? Confundăm activitatea sportivă cu o afacere”, crede fostul director al CSȘ Sibiu.

Acesta își mai amintește că pentru terenul actual al Clubului a fost elaborat un proiect pentru construcția unei săli polivalente, cu bazin la parter, vestiare și săli de protocol, arbitraj, dar și handbal sau baschet și volei la etaj. „Proiectul e de cel puțin 10 ani, nu s-a mai făcut nimic. A rămas pe hârtie, avizele nu mai sunt valabile, că expiră și acelea. Nu mai e niciun interes”, adaugă Ion Armenciu.

În prezent, la secția de patinaj a CSȘ Sibiu sunt 50 de copii. Profesorii de patinaj spun că 30-35 dintre ei sunt de competiții: „Dacă trebuie să plecăm în Germania, spre exemplu, asta înseamnă închirierea unui microbuz, adică 10-14 persoane, dintre care doi șoferi, un antrenor, șși mai rămân 8-10, maxim 12 sportivi pe care îi putem duce. Pe ceilalți îi lăsăm acasă, cu speranța că vor participa în sezonul următor (...)”, conchide fostul director al instituției.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Moga

Acum 4 ani

Securistul Armenciu sa taca din gura, ... nu are habar ce inseamna patinajul! Intreaba-l la câte concursuri a luat parte in viata lui ca patinator??? 0000000 ... doar in R exista antrenori de patinaj viteza care nu stiu sa patineze
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus