X
ghise

Dosarul Motorina, punct final. Ghișe și Moldovan – șapte ani cu executare. Comăniță, achitat

Prin sentința pronunțată în cursul zilei de luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a menținut sentința dată pe fond în ceea ce-i privește pe Dumitru Pavel Ghișe, proprietarul lanțului de benzinării Ana Oil, și pe Ioan Ovidiu Moldovan, proprietarul benzinăriilor Benz Oil. Ambii au primit câte șapte ani, cu executare.

Dumitru Pavel Ghișe, cel care a construit lanțul de benzinării Ana Oil, dar a investit și într-o rețea de hoteluri (cele mai cunoscute sibienilor fiind Golden Tulip și Ana), este deja în arestul poliției sibiene, urmând a fi transferat la penitenciar. Tot șapte ani de închisoare cu executare a primit și medieșeanul Ioan Ovidiu Moldovan, acestea fiind printre cele mai mari pedepse pronunțate de judecători în acest dosar, devenit cunoscut publicului sub numele ”Dosarul Motorina”.
Cei doi au fost condamnați pentru constituirea unu grup infracțional organizat și evaziune fiscală, fraudând bugetul României cu aproape 210 milioane de lei (echivalentul a 46,8 milioane de euro la data trimiterii în judecată, respectiv echivalentul a 44,6 milioane de euro astăzi). Alături de ei, au mai fost condamnați la închisoare cu executare alți nouă oameni de afaceri, cu pedepse cuprinse doi ani și șapte ani și jumătate de închisoare.

Achitări importante

Sentința pronunțată de Înalta Curte în urma a aproape cinci ani de procese îl achită pe sibianul Viorel Comăniță, cel care a condus Agenția națională de administrare fiscală în 2007, după care a preluat conducerea Autorității naționale a vămilor. Inițial, pe fond, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Comăniță la cinci ani de închisoare, considerându-l complice la evaziunea fiscală.
Nu doar Comăniță este nevinovat în acest dosar trimis în instanță de procurorii DNA București în vara lui 2014. Sorin Blejnar, fost șef al ANAF, a fost de asemenea achitat, și el fiind condamnat inițial la cinci ani de închisoare. Alți doi inculpați, Diana Marina Nemeş și, respectiv, Florin Dan Secăreanu, au fost de asemenea achitați, fiind condamnați inițial tot pentru complicitate.

Paguba trebuie returnată. Cu dobândă

Prejudiciul stabilit de Înalta Curte de Casație în acest dosar este de 209.146.958,96 lei. Acest prejudiciu va trebui achitat, în solidar, de către Dumitru Pavel Ghișe, Ioan Ovidiu Moldovan, precum și ceilalți condamnați (Nemeş Radu, Guliu George, Buliga Mihai, Chirvăsitu Dumitru, Belba Nicolae, Jugănaru Andrei Florin, Preda Dumitru Emilian, Vrînceanu (fostă Cozma) Mariana și Ionescu Lucian Florin). Alături de ei, la returnarea prejudiciului sunt obligate să contribuie și firmele deținute sau controlate de aceștia (Benz Oil SRL din Mediaş, Ana Oil SRL din Sibiu, Milenium Energy SRL, Gabros Invent Strategies SRL, Cibin Distribution SRL, Rad Trans Concept SRL, Crivas Logistic SRL, Delta Oil Logistic SRL, Agro Line Expres SRL și Energrom Supply Service din București, și, respectiv, Excella Real Grup SRL, Inkasso Jobs SRL, Partener Noblesse SRL, Divers Zootehnic SRL, Romerom Grup SRL, toate din Constanţa)
”Obligă, în solidar, (…) la plata către partea civilă a sumei de 209.146.958,96 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi şi penalităţi) calculate conform legislaţiei fiscale, începând cu data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data executării integrale a plăţii”, se arată în minuta publicată luni de Înalta Curte și Casație a României.

Afaceri cu motorină

Rețeta celor condamnați în acest dosar era ”simplă”: cumpărau combustibil fără plata accizei, combustibil destinat exportului sau unor antrepozite fiscale care, de asemenea, funcționau în regim suspensiv de plată a accizei și TVA-ului (antrepozitul fiscal este locul în care produsele accizabile sunt produse, transformate, deţinute, primite sau expediate în regim suspensiv de accize de către un antrepozitar autorizat în cadrul activităţii sale). Doar că acești combustibili nu părăseau niciodată țara și nici nu ajungeau în invocatele antrepozite, ci erau livrați direct benzinarilor, printre care și cei din Sibiu.

În lanțul firmelor prin care erau plimbate, în acte, cantitățile impresionante de motorină existau numeroase companii trecute pe numele unor oameni ai străzii.

Dumitru Pavel Ghișe, dar și Ioan Moldovan, apar și în alte dosare deschise de procurori, în care sibienii sunt acuzați de infracțiuni similare.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

15 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sufana

  Foarte bine ca au fost achitati acesti oameni de valoare ai Sibiului! Au ajuns unde au ajuns, dar au plecat candva de jos! Invidia saracilor a fost invinsa odata cu aceasta achitare.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ion ionescu

  Al doilea “afacerist” sibian pușcărias după Carabulea. Mai e loc de destui afaceristi sibieni la pușcărie si mai sunt si dosare destule pe rol. E foarte bine ca e asa si sper sa vedem si dincolo de fațadă cât putregai avem la noi in oraș. Si e bine ca li se iau banii, asta e o veste foarte bună.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alzara 1918

  Ca de obicei șefii / responsabilii nu sunt răspunzători , ci bugetari liberi și bogați ; dă apărăm Justiția și DNA , mai ales in stradă !

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un cetatean

  EXCELENT!!! din pacate Blejnar si Secareanu au reusit sa-i cumpere pe judecatori…nu par nici de aproape si nici de departe oameni corecti si cinstiti!!!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonymus

  sa ia hotelurile si sigur recupereaza parte din prejudiciu iar la restul sa le ia tot atat lor cat si neamurilor pana la gradul 3 in acest fel da si o lectie si mai mult va opri poate afaceristii certati cu legea sa isi mai puna pe numele rudelor averea…

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  edy

  Ca sunt vinovati toti si trebuie sa plateasca este correct
  CUM PUTEM ACCEPTA CA GASCA DECIDENTILOR CU FUNCTII DATE DE PDL, AU FOST ACHITATI ?
  ASA SE FACE DREAPTA JUSTITIE ?
  E STRIGATOR LA CER.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unul degeaba

  Fratilor, atat ura intre oameni nu este bine. Noi credem in justitie. NOI credem in statul de drepta. Cred ca nu dormiti mai bine daca acesti oameni fac puscarie. Dar asta vreti sa aratati ca suntem o populatie ce am colonizat ROMANIA. SIMT CIVIC =ZERO, mandrie national-local=zero, dorinta de bine pt. aproapele tau =ZERO. Noi vrem sange. Mai bine am solicita ca la referendum sa se modifice constitutia in care sa spunem raspicat ca legile justitiei se emit de parlametul reunit cu larga consultare a meslor de alegatori. Trebuiesc confiscate averile , facut curatenie, dar sa-i lasam sa munceasca pt a-si plati datoria fata de tara, dreptul al munca este garantat de constitutia Romaniei deci la munca cu firmele trecute in contralul statului cu proprire pe conturi cu verificari severe si corecte asa se infaptuieste dreptatea nu cu barda nici cu rastignirea lor pe cruri,. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Matraconski

  Pungasii astia sunt indivizi care in anii 2000 stateau cu dulapurile pline cu dolari, din furturi …”afaceri” cu combustibil. Toti astia care conduc masini cu EUR sau ana oil ori ceilalti cu petrotil, care acum au cladiri date in chirie la firme prin oras…. construite cu bani din hotii sunt niste lichele, inf apt.
  Au furat si au investit apoi banii furati, ca e greu sa-i tii sub saltea ca te afla hotii …adica prietenii tai si iti dau in cap. Asa ca i-au investit in…imobiliare. Toti acesti pungasi au acum hoteluri, pensiuni si cladiri de milioane de euro inchiriate la firme… Dar sa zicem ca uitam si asta, doar daca n-ar fi aceeasi ghiolbani buni de nimic, care nu sunt in stare sa faca nimic bun cu resursele dobandite, pentru societate, omenire.. sa zicem. Totul pentru burtile lor hidoase… alte capete inguste.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mannixg

  @unul degeaba, “… Dar asta vreti sa aratati ca suntem o populatie ce am colonizat ROMANIA. SIMT CIVIC =ZERO, mandrie national-local=zero, dorinta de bine pt. aproapele tau =ZERO. …”
  La toate punctele va dau nota 10. Este fff adevarat ca :
  – suntem o populatie si nu un popor. Lipsa de coeziune intre ardeleni&moldoveni&regateni are bazele in lipsa de lucruri in comun: cultura, obiceiuri, folclor … . Toate astea ne diferentiaza, nu ne apropie. Si da, doar am “colonizat”, fara a fi in stare de-a administra, de-a progresa.
  – noi nu n-am fost, nu suntem si nici nu vom fi niciodata o “tara”, suntem doar o alipire fortata de teritorii istorice mult prea diferite. Dovzile, sunt cu zecile, sutele. Doa daca se vrea a se vedea. Doua, aici:
  https://imgur.com/gallery/VcnKPB5 ;
  https://imgur.com/a/ORU70Q6 ;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Anchete
 • Contact