Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Micile afaceri. Cărți handmade interactive pentru copii: „Am început să fac asta pentru fiica mea”

Micile afaceri. Cărți handmade interactive pentru copii: „Am început să fac asta pentru fiica mea”

O mămică din Sibiu realizează de aproximativ trei ani unele din cele mai drăguțe cărți interactive pentru copii, toate manual. Făcute din fetru, cu multă dăruire și atenție la detalii, cărțile au rolul de a-i ajuta pe micuți să învețe prin joacă și să uite de timpul petrecut în fața televizorului sau la tabletă. 

Totul a pornit de la Natalia, o fetiță care acum are trei ani și jumătate. Magda Maria Tatu, mămica ei, a decis atunci când fetița a venit pe lume că va face tot ce îi stă în putere ca Naty să aibă parte de cea mai bună educație și de zile cât mai frumoase și pline de joacă.

„Din prima secundă de viață a copiilor noștri suntem mereu preocupați de sănătatea și securitatea lor, dar în același timp investim la fel de multă energie pentru a-i educa. Selectăm cu grijă jucăriile oferite, cărțile citite și facem cât de mult putem pentru a le da cel mai bun start în viață. Cu aceste gânduri am pornit atunci când am creat prima carte. Inițial a fost un proiect personal, apoi am fost sigură că pot aduce bucurie și zâmbete și pe chipurile altor copii dornici de activități similare”, spune Magda.
Micuța a început imediat să dobândească anumite deprinderi care erau pe cât de practice pe atât de adorabile. „Are într-o cărticică un fermoar, spre exemplu. Ei bine, atât s-a tot jucat cu el încât la un moment dat era mereu cu fermoarul de la geacă desfăcut. Învățase ceva practic, dintr-un mic joc învățat dintr-o carte”, povestește mămica.

Acesta este însă doar un simplu exemplu. Cărțile, planșele și alte materiale educative pe care Magda le creează reprezintă o alternativă educativă și personalizată ce susține și încurajează creativitatea, dezvoltă abilitățile psiho-motrice (coordonare mâna-ochi, dezvoltarea mușchilor mici ai mâinii, limbaj și comunicare), stimulează memoria, puterea de concentrare și imaginația.

„Fiecare copil este diferit, se dezvoltă mai repede sau mai târziu și are nevoie de anumite jocuri, care să fie nici prea ușoare dar nici prea complicate. Pur și simplu perfecte pentru el. Tocmai de aceea insist mereu să povestesc cât mai mult cu clientul, pentru a vedea exact stadiul în care copilașul se află și pentru a-i crea astfel cartea potrivită pentru el”, explică mămica sibiancă.
carti interactive (3)

Cărțile sunt foarte rezistente, astfel că nu se vor deteriora ușor, copilul având posibilitatea să se bucure un timp îndelungat de ele. „Sunt făcute din fetru dublat, de o calitate superioară. Mi-am dorit să investesc în ceva bun, durabil, pentru că este totuși o afacere dedicată copiilor, iar ei întotdeauna trebuie să beneficieze de ce e mai bun. Așadar, cărticelele sunt cusute, tăiate, prinse manual, toate elementele sunt aplicate cu mare grijă și fiecare material este atent selectat înainte de a fi trimis către un micuț”, spune Magda.

Ce recomandă însă este ca părinții să fie mereu alături de cei mici la joacă. Și nu doar din perspectiva faptului că orice copil are tendința de a băga în gurință tot ce prinde, ci și pentru că, spune sibianca, este foarte important ca cel mic să se bucure de timp de calitate alături de părinte, iar în acest fel joaca va fi și mai interesantă.

„Insist foarte mult ca micuții să se joace cu cineva. Trebuie să renunțăm la televizor, tabletă, toate aceste elemente care devin foarte ușor obsesii pentru copii încă de la vârste fragede. O carte interactivă, făcută cu foarte mare dragoste, va cântări mult mai mult în dezvoltarea copilului, decât ore întregi petrecute în brațele tehnologiei”, spune Magda.
carti interactive (5)

O muncă de chinez bătrân...

O carte poate să îi solicite Magdei chiar și o săptămână de muncă, dacă este un proiect complicat. Pe de altă parte, la proiectele cu care are experiență deja, poate să lucreze și doar o jumătate de zi.

„Am făcut până acum peste o sută de cărți, peste 50 de planșe educative, copăceii anotimpurilor tot cam peste o sută... Totul a pornit de la Natalia, de la pasiunea ei de a meșteri și iată că acum am ajuns să am o afacere pe care o iubesc enorm. Am ales să nu mă mai întorc nici la job, ci să mă dedic doar acestei pasiuni. Ca timp, dedic de la o jumătate de zi până la o întreagă săptămână unei activități. Cel mai important a fost sprijinul soțului meu, care a fost foarte înțelegător și m-a susținut constant”, spune Magda.

Orice copilaș poate să se bucure de cărțile Naty

Cărțile se adresează și părinților care au copii cu nevoi speciale si cadrelor didactice care se ocupă cu educația acestor copii, pentru că, spune sibianca, materialele educative îi ajută și le ușurează recuperarea motrică și cognitivă.

„Am auzit de micuți care au învățat mult mai ușor anumite deprinderi, datorită cărților mele. Am făcut pentru copii cu ADHD, care nu puteau să stea liniștiți prea mult și cărora le-au plăcut enorm și chiar pentru copii cu autism sau cu sindrom Down”, povestește Magda.
Materialele sunt inspirate din pedagogia Montessori. Abordarea Montessori se concentrează pe susţinerea şi sprijinirea procesului natural de dezvoltare a fiinţei umane. Copilul, din cele mai timpurii momente ale vieţii, deţine energii constructive care îi ghidează formarea minţii şi coordonarea corpului, se arată în acest tip de educație. Copilul este ajutat să câştige independenţă prin achiziţionarea anumitor abilităţi şi, în acelaşi timp, principalul scop este de a ajuta copilul să-şi dezvolte capacitatea de a se concentra şi a-şi coordona mişcările.

Produsele Naty's Quiet Books & Felt Accessories se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 7 ani. Afacerea poate fi găsită pe pagina oficială de Facebook. O pagină costă între 20-25 și 35 de lei, în funcție de complexitatea ei.

57094443_655535428211012_5133854029012533248_o carti interactive (3) carti interactive (2) carti interactive (4) carti interactive (6)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus