X
DSC09719

Tratarea apei pentru consumul uman, o lecție „altfel” pentru elevi

Aproximativ 120 de elevi de la instituții de învățământ din aria de operare a Apă Canal Sibiu S.A. (Școala gimnazială ”I. L. Caragiale” Sibiu, Școala Gimnazială ”Traian” Târnăveni și Școala Gimnazială Avrig) au avut, săptămâna aceasta, parte de o lecție ”altfel” la Stația de tratare a apei ”Dumbrava” din Sibiu și la Stația de tratare a apei Avrig.

Micii consumatori, majoritatea aflați în clasele a I-a și a II-a, au aflat care sunt etapele pe care le parcurge apa brută pentru a deveni sigură consumului uman. Elevii din Avrig au aflat despre sistemul complex de filtrare, tratare și stocare a apei. În laboratorul de analize apă potabilă, copiii au efectuat câteva determinări privind nivelul Ph-ului, temperatura și turbiditate.

DSC09652

Procesele tehnologice de potabilizare au fost urmărite cu mare interes și de elevii din Sibiu și Târnăveni. Ei au parcurs ”drumul apei” la Stația de tratare a apei ”Dumbrava”, drum ce pornește de la camera de amestec trecând prin bazinele de coagulare, filtre cu paturi de nisip, instalații de dezinfectare cu clor și ajungând în rezervoarele de înmagazinare, de unde apa potabilă este introdusă în rețeaua de distribuție. În fiecare secundă, Stația ‘’Dumbrava’’ tratează în medie 700 de litri de apă, capacitatea putând crește, funcție de consumul din rețea, până la 1.200 de litri/secundă. Inaugurată în 1966, extinsă în 1997 și reabilitată cu fonduri europene în perioada 2008-2010, stația asigură apă pentru locuitorii municipiului Sibiu și localităților Șelimbăr, Veștem, Bungard, Mohu, Cristian, Șura Mare, Hamba, Șura Mică, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Hașag, Păuca, Presaca, Broșteni, Bogatu Român și Apoldu de Jos. Apa brută tratată la Stația ‘’Dumbrava’’ provine în proporție de peste 90 % din sursa Gura Râului, diferența fiind asigurată de sursa Sadu.

DSC09688

Cu lecțiile despre apă învățate, o parte dintre micuți au fost foarte bucuroși să primească medalii de ”Prieten al apei” și jocuri educaționale. Acestea au fost realizate prin Proiectul educational ”Prietenii Apei”, pe care Apă Canal Sibiu S.A. și Wilo România îl derulează începând cu anul 2009.

DSC09714

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact