Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Paradox sibian

Sibiul găzduiește an de an cel mai important festival de teatru din România. Printre primele din lume, spun unii. Cu toate acestea, orașul nu are un teatru pe măsură. Clădirea Teatrului Național Radu Stanca este un imobil de o sută de ani.

Din Sibiu a plecat în București Laura Codruța Kovesi, cea care este la ora actuală probabil cel mai cunoscut procuror din Europa. Dar în Sibiu dreptatea se împarte prin clădirii de închiriat. Palatul de Justiție este în renovare de foarte mulți ani și suntem anunțați constant că vor dura încă foarte mulți alții până când justiția va fi la ea acasă.

Sibiul a trăit spiritul de competiție timp de mulți ani prin echipa de baschet. Proaspăta câștigătoare a Cupei României se antrenează însă printre standurile de expoziții. Și așa, Sala Transilvania este depășită de mult timp de situație.

Sibiul are una din puținele echipe de fotbal din România care a reușit să promoveze an de an, de la înființare, până în prima ligă. Cu toate acestea, povestea reabilitării stadionului este o glumă proastă. O bătaie de joc la adresa suporterilor.

Sibiul este an de an orașul care dă zeci de olimpici naționali. Avem copii talentați, deștepți educați de dascăli dedicați. Dar Palatul Copiilor este o altă bătaie de joc. Comunitatea încearcă acum să facă ceva acolo unde administrația dă greș constant.

Sibiul este capitala filmului documentar în fiecare toamnă. ASTRA Film Festival e deja un brand. Dar unul care cerșește în fiecare an gazdă pe la unii și alții.

Sibiu, fosta capitală culturală europeană nu are o sală de expoziții decentă pentru artiștii locali. Tragem de ideea spitalului nou ca de un vis frumos. Ne amintim din când în când că exista un proiect prin care era dus în subsol traficul din Piața Unirii.

Sibiul găzduiește în 9 mai summitul Uniunii Europene. Dar orașul nu are niciun centru de conferințe. Și nici nu se întrevede prea curând. Pentru acest eveniment s-a apelat la improvizații, așa cum suntem obișnuiți mereu de foarte mulți ani.

Administrația locală e clar depășită de evenimente de mult timp. Administrația centrală e departe de a ne întinde vreo mână de ajutor. Ba în cazul spitalului și a palatului de justiție pune bețe în roate ori de câte ori are ocazia. În aceste condiții e uluitor să vezi că orașul rămâne un etalon pentru multe altele din România. Sibiul e dat exemplu de multe ori că se poate. Că acolo e altceva. Că se respiră un alt aer. Paradox sibian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Ion ionescu

Acum 4 ani

Mituri intretinute de presa centrală. Situatia e corect prezentată in articol.
Raspunde

Paul Barbu

Acum 4 ani

Astra Film este singura entitate culturala, care an de an aduce o platforma de cultura europeana de cea mai buna calitate in burgul Sibiu, si nu are sediu, nici cat are teatru, filharmonica, Junii Sibiului, Biblioteca Astra. Oare de ce? e de 25 de ani in Sibiu. In acesti 25 de ani, an de an se lucreaza sa obtina bani pentru a plati chirie sala, si echipament de cinema, care se aduc cu camioanele din strainatate. Numai din banii acea se putea construi PALATE de CINEMA. Oare cat mai dureaza, sa se sesizeze orasul. Astfel de programe sunt necesare, sunt consumate, si este nevoie doar de o infrastructura adecvata pentru ele. Alte orase, vezi Satu Mare, Timisoara etc ar fi bucurosi sa aiba evenimente de talie internationala, si au facut infrastructura fara sa aiba norocul unui brand cultural demn de export, cum e Astra Film.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Ce atata mirare? De sute de ani e model pt alții.
Raspunde

...

Acum 4 ani

Tu insa, cu siguranta nu esti un model pentru altii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adela Sorostinean

Acum 4 ani

Sibiu-un sat.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

sibiul e sibiu nu sat conducerile fdgr pnl/pdl etc de cacao
Raspunde

Nelu

Acum 4 ani

pentru tine: prajitura cu burduf
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vicentiu Salcudean

Acum 4 ani

Cui nu ii convine metropola noastra, sa se duca la ei acasa pe Olt in jos! Aici e Sibiu, Zamolxele capitalelor europene!
Raspunde

Cititor

Acum 4 ani

Pt. Dancp si Vicentiu Sibiul e doat un sat de ciobani un pic mai mare. Se poate schimba asta ? Daca da, m_as bucura enorm...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

ramin la opinia mea vinoate sint conducerile sibiene(primarie cu tot aparatul prowerner) pntcd,pdl.pnl si in special FDGR!in rest drum bun cale batuta citeo ....sa va f...a
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

meri ma la vale, de unde-ai vent, si manca zama de poame acre
Raspunde

sibianul excedentar

Acum 4 ani

Total de acord cu articolul. Dar nu l-as numi Paradox sibiian ci "Incomeptenta administrativa sibiana" . Luati de aici , link-uri tot pe turnulsfatului , pt cine a uitat : http://www.turnulsfatului.ro/2015/01/20/bugetul-pe-2015-cu-18-mai-mare-dar-si-cu-o-quot-placinta-excedentara-quot-de-peste-100-de-milioane/ http://www.turnulsfatului.ro/2017/02/14/230-de-milioane-de-lei-excedentul-bugetar-al-primariei-sibiu-depasit-cheltuielile/ http://www.turnulsfatului.ro/2019/01/09/sutele-de-milioane-din-excedentul-bugetar-al-sibiului-pentru-prima-data-sapte-ani-cresterea-s-domolit/ etc...
Raspunde

S

Acum 4 ani

@dancp2 Stai liniștit, dacă nu erau ăștia eram ca Buzăul sau... Vâlcea. Câți investitori și câte lucruri bune au făcut ăștia nu făcea nimeni din concurenta. Poate dacă te băgai tu, poate ești mai priceput... Plus ca orice oraș mare sau mediu cu motive de lauda din România e condus de PNL, nu de alt partid. Doar primarul actual mi se pare mai problema. Iar în Consiliu trebuie si o infuzie de USR.
Raspunde

...

Acum 4 ani

chiar "trebuie"? Pe ce principii ai decis d-ta asta? Ceva realizari marete prin alte primarii cu semnatura acestor politicieni? In afara de cele miscate de fostul lor leader de partid (alungat de actualul cu manevre de culise) nu exista altele. Asa ca te rog las-o mai moale cu promovarea asta nerusinata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus