X
muncitorii-calificati-in-constructii-se-pot-angaja-in-israel-33363

Primii vietnamezi aduși la Sibiu. „Salariile sunt aceleași, dar productivitatea este aproape dublă”

Companiile din Sibiu au început să apeleze la agenții de recrutare pentru a angaja oameni din străinătate. Lipsa forței de muncă, în special a celei calificate, îi face pe oamenii de afaceri din întreaga țară, inclusiv din Sibiu, să caute soluții în afara pieței de muncă românești, tocmai până în țările din Asia de sud-est.

Cel mai recent exemplu este al companiei de construcție Trans Grup Agapia, cu sediul în Sibiu. Recent, aceasta a reușit să angajeze 40 de muncitori din Vietnam, pe care i-a selectat cu ajutorul agenției de recrutare Dumet SRL, tot din Sibiu.

„Lipsa forței de muncă calificate în special e marea problemă, una națională. Aveam opțiunea să mergem în Asia, unde e piața care oferă acum forță de muncă calificată și disponibilă. În Asia salariile sunt mult mai mici decât în România și automat oamenii sunt dispuși să vină să muncească aici”, ne explică Narcis Gustoi, director general al Trans Grup Agapia.

În ceea ce privește salarizarea, omul de afaceri spune că aceasta nu este diferită față de cea oferită unui muncitor român.

„Salariile sunt aceleași, doar că avantajul pe care îl avem față de muncitorul român, este că sunt 2 ani de zile aici, nu au „problemele” de zi cu zi – să meargă la câmp, să-și pună porumbul, să taie porcul, să facă tot felul de chestii, să rezolve probleme cu casa, cu vecinul – exact ceea ce se întâmplă cu toată lumea. De partea cealaltă, oamenii vin conform programului, muncesc, iar ca și productivitate e aproape dublă față de ce fac românii. Salariile sunt în funcție de calificări. Media e aceiași care se dă în construcție pentru orice muncitor român. Adică dacă plătim 3.000 de lei pentru un calificat român, același salariu îl primește și un vietnamez”, spune Narcis Gustoi.

Potrivit directorului companiei, muncitorii străini nu primesc anumite facilități în plus: „Le-am oferit cazare, ceea ce le oferim și românilor, dar în loc de diurnă le oferim masă”.

„Sunt mai conștiincioși”

Trans Grup Agapia realizează proiecte de infrastructură, cum ar fi aprovizionarea cu apă, canalizare și reparația drumurilor. Cei 40 de angajați aduși din Vietnam lucrează ca și instalatori, fierari betoniști, pavatori, drumari calificați și operatori pentru utilaje de construcții. În prezent, compania are lucrări în localitățile Vurpăr (asfaltarea străzilor); comuna Biertan (asfaltarea străzilor, apă și canalizare), Richiș, Racovița, Șeica Mică, Laslea, Sachiz etc.

„Avem operatori de utilaje care sunt extraordinar de conștiincioși. Pot spune că sunt destul de grijulii cu utilajele, de tot ce înseamnă bunurile și sculele companiei”, mai spune Gustoi. În prezent, în cadrul companiei activează 140 de persoane, iar pentru a funcționa la capacitate normală mai sunt nevoie de încă aproximativ 110 angajați, iar șefii acesteia nu exclud că ar putea să mai angajeze muncitori străini.

Narcis Gustoi spune că firma sa a apelat la agenția de recrutare Dumet SRl, fondată la Sibiu, lucru care i-a ajutat mult atât în ceea ce privește timpul de recrutare, cât și din punct de vedere al birocrației.

„Avem avantajul ca în momentul în care oamenii care vin și nu vor să muncească sau intervin alte chestii, compania s-a obligat ca să ne aducă alții la schimb; doi – ei s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă birocrație. În timp de 2 luni am obținut toate documentațiile. Noi am fost în Vietnam, am făcut interviurile acolo, ne-am întâlnit cu oamenii și după 2 luni din momentul interviurilor, i-am avut în țară”.

Perioada de recrutare durează 2-3 luni

La rândul său, administratorul agenției de recrutare Dumet SRL, Gabriel Gîrleanu, spune că solicitarea Trans Grup Agapia a fost prima și singura din Sibiu pentru care a adus până acum angajați străini, dar că în urma acestei acțiuni au început să primească și alte solicitări de la alte societăți. Până acum, agenția a adus angajați pentru firme din București și Iași.

„Majoritatea companiilor de la care am primit în ultimul timp solicitări activează în domeniul Construcții, dar mai sunt și service-uri auto și fabrici de producție”, spune Gîrleanu. Pentru identificarea muncitorilor, agenția sibiană colaborează, la rândul ei, cu agenții din Vietnam, Nepal și din India. „În funcție de solicitările companiilor românești, ne dăm seama cam ce fel de profil de muncitori ar avea nevoie”, explică administratorul. Potrivit lui, perioada de recrutarea durează între 2-3 luni.

Companiile apelează la muncitorii străini, pentru că în România nu există concurență între angajați

Concluzia o trage Narcis Gustoi: „Problema mare a angajaților români este că în momentul în care aceștia vin la un loc de muncă, dacă s-ar putea să primească un salariu de director și să facă o muncă de portar, ar fi ideal. Vreau să spun că avem și muncitori români foarte buni, dar nu există o bază de selecție. Pe când în Vietnam, așa cum am avut noi posibilitatea să facem, din 140 de oameni veniți la interviu am selectat 40 de oameni, pe care i-am văzut ce pot face. Aici, la momentul de față nu reușim, nu avem o bază din care să selectăm. Nu există o concurență: e concurența firmelor pentru angajați, nu concurența angajaților care vor să vină la o firmă. Ca firmă, ești obligat să suplinești un gol cu un om care nu are interes. Am încercat să facem și calificări la locul de muncă; după asta au plecat în Germania sau nu au mai lucrat”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

25 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   2cents

   Nu cred ca ai reflectat suficient la toate aspectele pana sa arunci aici asa un comentariu. Faptul ca patronul vrea sa dea salarii cat de mici se poate (si chiar mai putin) nu are cum sa schimbe ceva in bine decat pentru el si propria lui familie. Trebuie sa fii foarte limitat sa lauzi aceste manevre.

   Ne tot plangem ca nu avem mesteri si ca toti sunt “dorei”, dar cu asa atitudine si asa salarii ce mesteri crezi ca mai stau in tara? Din pacate spalarea pe creier s-a extins si am ajuns sa nu mai vedem ce ne face rau si ce ne face bine ca natie.

   Din partea mea, pentru patronii de genul asta: RUSINE! Pentru niste bani in plus in cont sunteti dispusi sa faceti orice, inclusiv sa va trimiteti conationalii peste granita la altii ca voi. Vorbiti despre oamenii cu care lucrati ca despre niste obiecte.

   Iar tu cel care le dai dreptate si ii lauzi, o sa te vad eu cand tu si patronii astia o sa aveti nevoie de ceva mester sau doctor. Ei (patronii) se vor duce in strainatate si tu vei fi “tratat/meshterit” de un venetic care nici nu intelege bine ce ii spui si care a invatat meseria cine stie unde si cum.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Tu esti om cu ei ?

  Doar o intrebare . Am inteles ca boierul e multumit de munca prestata de ei. Dar ei sunt multumiti. In ce conditii ii tine , le da drumul prin oras , eu n-am vazut piciorbde vietnamez prin oras sau magazine pt cumparaturi curente.
  Ar mai fi o intrebare : cat din salar le ramane ?papa firma de recrutare salarul ? Ca sigur au platit taxa grea sa ajunga la noi.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonimul

  Și voi va faceți că-i plătiți pe români? Dacă s-ar putea sa câștigați numai voi și restul “sclavi pe plantație”. A-stai primul lucru la care sa se gândească angajatorii români, contrar la ce scrie mai sus cu “directorul și portarul” voi ați plati toți angajații cu salariul minim pe economie și munca cat cuprinde! Asta-i purul adevăr nu că românii sunt puturoși!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Clown World

  Putea fi si mai rau, puteau fi din bangladesh, pakistan, alte tari islamice, africa… Dar e rau destul, ca nu se maresc salariile pentru muncitori si acel “wealth gap” se mareste in Romania si va ajunge ca in alte tari din occident. Sa ajungem ca 1% din romanii sa aibe peste 50% din resurse, Si 10% sa aibe 90% din resurse.

  Vrem profit personal nu inaintarea colectiva a unui popor, dragi antreprenori si investitori?

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Clown World

  > Am încercat să facem și calificări la locul de muncă; după asta au plecat în Germania sau nu au mai lucrat

  Ofera un salariu ca in Germania atunci, si garantez ca nu mai pleaca in Germania..

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cristian

  Bine ca nu sunt musulmani…
  Guvernul PSD are de gand… daca aia se poate numi gandire, sa aduca in Romania 500 000 de pakistanezi musulmani ! Sper sa se trezeasca romanii si sa iasa sa voteze ca intr-un fel sau altul, daca nu in toate felurile, acest PSD va distruge aceasta tara.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  !?!

  Ce faceti voi se cheama dumping in piata muncii, baieti. Unde-i oficiul concurentei??? Romanul are taxe, impozite, copii in invatamantul doar teoretic gratuit si plateste motorina cu 6 lei din care jumatate accize.
  Dupa 30 de ani de ,, democratie’ romanul vrea sa fie platit corect pentru ca nu este sclav aici ci stapan. Asta nu se intelege in tarisoara asta plina de hoti.
  Romanul baiat bun se revolta vociferand la neajunsuri dar sa vedem peste ceva timp cum o descurcati cu bananierii cand vor venii cu familii si alai. Pregatitile case, gradinite, scoli, spitale, biserici….etc. Noi va pupam din mers, spor la treaba. Nu ne chemati sa va salvam!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   un sibian

   povesti nemuritoare…romanii sunt platiti prea bine pentru calitatea si productivitatea muncii…cel putin din constructii!!! nu se construieste mai nimic (spitale, autostrazi, etc.) si pentru ca lucreaza cu dorei care sunt mai tot timpul in pauza!!!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Un om

   Ai dreptate parțial, persoane.multi dintre romîni fac prostii, lucrează,prost, se uita ce ar fi de furat si cum se poate scoate lucru respectiv….dar aceiasi oameni lucrează în occident și în majoritatea cazurilor patronii sint mulțumiți de ei. Care sa fie explicatia?

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Laurentiu

  asistați social care nu muncesc
  Muncitori care când iau banii nu mai vin la munca
  Meseriașilor care au tot timpul probleme și întârzie la munca
  Pai și dacă ar da bani ca in Germania tot nu ar muncii romanul ca doar știm ca lenea e cucoana mare
  Dezinteresul lenea și prostia îndeamnă pe unii sa aducă străini care sa muncească
  Toți ăștia supărați , cred ca sunteți foarte frustrați ca vin alții sa va ia locul de munca , javrelor mergeți la munca
  Și eu am avut i firma și i-am plătit pe oameni cu procent din producția lor , însă ei m-au furat și mințit
  Asta e romanul
  Bravo firmei ca a adus oameni care vor sa muncească
  In rest Dorel știe sa stra la bere și doar sa comenteze
  La munca javre imputite care trăiți din ajutor social , paraziții societății
  Noi plătim taxe și javrele doar profita și o freacă in cap

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Laurentiu

  Când vezi atâtea putori care vor bani fără sa muncească normal sa fi frustrat
  Iar când se găsește o alternativa apar imediat oameni care vor sa muncească datr le iau alți locul
  De asta suntem unde suntem
  Pentru ca ne place sa ne plângem însă nu vrem sa facem nimic iar de munca sa o facă alți iar noi sa luam banii

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   2cents

   Putorile sunt produsul societatii pe care o construim de zeci de ani prin tot felul de subterfugii si smecherii, de la nivel inalt, coborand la patroni de buzunar (ca tine) si pana la cei de jos. Voi nu aveti nici o vina pentru halul in care a ajuns tara asta? Printeselor neprihanite, voi…

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unoduo

  Corect Laurentiule, asa este. Romania va fi plina curand de oameni dornici sa munceasca, sper ca asta sa fie salvarea iar romanii sa plece in Vest sa invete cum se castiga banul dar mai ales sa invete cum se munceste pentru bani.

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact