X
blocuri noi - imobiliare

Analiză imobiliară: Sibiu este în topul scumpirii locuințelor în 2019

Prețul mediu al locuințelor în Sibiu a ajuns la 940 de euro pe metrul pătrat, numai în primele trei luni ale acestui an creșterea fiind de peste 4,5 %.

Preţul proprietăţilor rezidenţiale din România s-a apreciat, în primul trimestru al anului, cu 0,8% faţă de ultimele trei luni din 2018, ajungând la un nivel apropiat de cel consemnat la începutul anului 2010, relevă cel mai nou raport de piaţă, întocmit de Analize Imobiliare.

Conform analizei, în marile centre regionale, preţurile apartamentelor s-au majorat, în general, în intervalul ianuarie – martie 2019, deşi în cele două trimestre anterioare, marjele de creştere nu au depăşit pragul de 2%.

În topul oraşelor în care s-au înregistrat creşteri de preţuri la apartamente se află, pentru al patrulea trimestru consecutiv, Braşov, cu un salt de 2%, respectiv de 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro/mp util.

Locul secund este ocupat de Cluj-Napoca (atât în topul trimestrial – de 1,7%, cât şi în cel anual – de 6,4%), cu un preţ mediu solicitat pentru un apartament de până la 1.560 de euro/mp util).

Potrivit sursei citate, în Bucureşti, locuinţele s-au scumpit cu 1,3%, în T1 din 2019, respectiv cu 5,7% la 12 luni, până la 1.320 de euro/mp util, iar pe următoarele locuri în clasamentul anual al creşterilor de preţ se află Timişoara (+5,1%), Constanţa (+3,8%) şi Iaşi (+3,7%).

Raportul pieţei imobiliare din România arată, totodată, că, în primele trei luni din acest an, au existat câteva reşedinţe de judeţ unde au avut loc creşteri de preţ sensibil mai mari decât în marile centre regionale, dar şi decât media naţională. Astfel, pe primul loc în clasamentul naţional al scumpirilor se află Botoşani, cu un avans de 7,1%, până la o medie de 800 de euro/mp util, urmat de Miercurea-Ciuc (+6,3%, până la 900 de euro/mp), Drobeta Turnu Severin (+5,3%, până la 670 de euro/mp), Târgu-Jiu (+5,2%, până la 980 de euro/mp) şi Sibiu (+4,5%, până la 940 de euro/mp).

Pe parcursul primului trimestru al anului 2019, aproximativ 164.000 de potenţiali cumpărători au căutat apartamente şi case scoase la vânzare prin intermediul Imobiliare.ro, cu aproape 30% mai mult decât în cele trei luni anterioare, însă comparativ cu perioada similară din 2018, volumul cererii s-a diminuat cu 20% la nivelul centrelor regionale.

Datele centralizate de către cei de la Analize Imobiliare arată, pentru primele trei luni din 2019, o majorare de 15,4% a ofertei de locuinţe (apartamente şi case construite înainte de anul 2000) în cele şase centre regionale analizate, dar în comparaţie cu perioada similară din 2018, în marile oraşe există o tendinţă de scădere a ofertei, acest indicator fiind cu 7% mai mic decât în urmă cu 12 luni.

Statistica Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă faptul că, în primul trimestru al anului în curs, au fost încheiate, pe plan naţional, un număr de 116.109 de vânzări de imobile, în scădere cu 22% faţă de perioada similară din 2018, când au fost consemnate 148.951 astfel de operaţiuni.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Penthouse

  Care locuinte fratilor ca au niste dimensiuni de zici ca sunt cotete. Garsoniera veche se vinde acum pe post de apartament 2 camere iar unde erau 2 cica sunt 3 acum. Nu mai zic de mansarde unde pun cate o scara de zici ca te urci in pod. Bataie de joc pe credite de zeci de ani. E foame mare de bani.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Masuri disperate

  Vine criza imobiliara, nu se mai vand aparatamentele si ce-au zis baietii … Sariti repede cu un articol in presa ca se scumpesc ca poate mai prindem niste fraieri acum pe final. Cine nu ma crede pot sa-i arat anunturi cu aparatmente care stau nevandute de peste un an .

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact