X
schitul_romanesc_prodromu

Senator sibian cere mai mulți bani pentru schitul românesc de pe Muntele Athos

Pe modelul Catedralei Notre Dame, senatorul PSD Nicolae Avram cere aproape un milion de euro pe an pentru Schitului românesc “Prodromu”, de la Muntele Athos. Alături de alți parlamentari PSD, PNL, ALDE, PMP și UDMR senatorul susține că este necesară mărirea alocației bugetare pentru acest schit deoarece adăposteşte piese artistice de valoare, inclusiv icoane făcătoare de minuni, moaşte, dar şi manuscrise şi hrisoave. În plus, este o atracție turistică atât pentru români, cât și pentru străini,  iar lucrările de restaurare începute în urmă cu 30 de ani au fost realizate doar în proporţie de 40%. ”Ca un termen de comparație, statul francez cheltuie aproximativ 4 milioane de euro pentru întreținerea Catedralei Notre Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019, în doar 2 zile s-au strâns din donații 800 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei și a operelor de artă afectate”, scrie în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii solicită modificarea Legii 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc “Prodromu”, de la Muntele Athos, care prevede alocarea a 250.000 de euro anual, astfel încât, din 2020, această sumă să crească la 960.000 de euro anual. Suma ar urma să fie prevăzută în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte. ”Dintre sfintele moaște care se află în biserica schitului amintim pe cele de la: Sfinții Ierarhi Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul și Modest, Patriarhul Ierusalimului, Sfântul Apostol Matei, Sfânta Mare Muceniță Varvara, Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, Sfântul Mucenic Trifon, Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian și Cuviosul Antipa de la Calapodești”, se arată în motivarea proiectului.

În 2009, o propunere similară, care prevedea creşterea sumei alocate schitului Prodromu la 500.000 de euro, a fost respinsă de Parlament.

Foto: Doxologia.ro

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Politica
  • Contact