Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Tudorel Toader și-a amintit de Sibiu înainte de demisie. Tribunalul are 314.000 de lei să se mute

Tudorel Toader și-a amintit de Sibiu înainte de demisie. Tribunalul are 314.000 de lei să se mute

Înainte de a demisiona la presiunea social-democraților și cu o lună înainte de expirarea termenului la care Tribunalul și Judecătoria Sibiu trebuie să părăsească actualul sediu, ministrul Tudorel Toader a alocat bani pentru o nouă locație pentru instanțele sibiene.

Pe 19 mai 2019 expiră termenul de utilizare a spațiilor de pe Calea Dumbrăvii nr. 30 de către Tribunalul și Judecătoria Sibiu. Spațiile respective au fost transmise în urmă cu cinci ani din administrarea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Justiției, pentru a fi folosite de cele două instanțe sibiene. Iar în decursul celor cinci ani se aștepta finalizarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Justiției (foto principală) din Sibiu, în care să se mute înapoi Tribunalul și Judecătoria. Traseul șantierului de reabilitare a fost, însă, unul dezastruos, iar de doi ani a rămas fără finanțare și, prin urmare, și fără constructori și diriginte de șantier (detalii aici).

Au așteptat până în ultima clipă

Reprezentanții Ministerului Justiției au comunicat publicației Turnul Sfatului faptul că pe parcursul anului trecut au solicitat Ministerului Apărării Naționale “în repetate rânduri exprimarea acordului pentru prelungirea perioadei de transmitere a dreptului de administrare a celor două părți de imobil cu încă patru ani, respectiv până în anul 2023, prin promovarea actului normativ cu acest obiect de reglementare“. Răspunsul MApN a venit, însă, abia la începutul lunii februarie anul acesta: nu se poate, deoarece în ansamblul de imobile de pe Calea Dumbrăvii urmează a fi amenajate spațiile necesare funcționării unui comandament NATO de trei stele (Comandamentul corpului multinațional de sud-est).

În aceste condiții, singura variantă rămasă la îndemâna Tribunalului și Judecătoriei a fost cea a închirierii unor noi spații. Însă procedura publică pentru această închiriere nu a putut fi lansată de către administrația magistraților sibieni deoarece Ministerul Justiției nu a alocat fondurile necesare. Iar aceste fonduri au fost alocate in extremis, înainte ca ministrul Tudorel Toader să demisioneze ca urmare a retragerii sprijinului politic de către PSD. “Precizăm faptul că în bugetul Ministerului Justiției pe anul 2019 au fost alocate în cursul acestei luni fonduri în valoare de 314.000 de lei pentru încheierea contractului de închiriere a noului sediu care va fi destinat funcționării Tribunalului Sibiu și Judecătoriei Sibiu“, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul Justiției la solicitarea Turnul Sfatului. Reprezentanții Tribunalului Sibiu au confirmat pentru Turnul Sfatului alocarea acestor sume și faptul că, în perioada următoare, vor lansa procedura publică pentru închirierea unor noi spații.

Semne de întrebare

În condițiile în care pe 19 mai expiră termenul de utilizare a spațiilor de pe Calea Dumbrăvii, puse la dispoziție de Ministerul Apărării, abia pe 23 martie ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis o nouă adresă către omologul său de la Apărare. “Ținând cont de faptul că procedura de închiriere va fi de durată (aproximativ două luni) și va fi urmată de o perioadă necesară locatorului pentru a amenaja imobilul conform nevoilor celor două instanțe, aspecte care vor face imposibilă mutarea celor două instanțe într-un alt imobil până la data de 19 mai 2019 (dată la care expiră exercitarea de către Ministerul Justiției a dreptului de administrare a celor două părți de imobil), prin adresa nr. 17/26575 / 27.03.2019, Ministerul Justiției a solicitat acestei instituții atribuirea prin protocol a dreptului de folosință, începând cu data de 19 mai 2019 și până la data mutării celor două instanțe în imobilul care urmează a fi închiriat“, se mai arată în răspunsul transmis de Ministerul Justiției.

Spațiul de care au nevoie instanțele sibiene trebuie să aibă o suprafață de aproximativ 5.000 de mp, în care să fie amenajate zece săli de judecată, intrări separate pentru deținuții periculoși, birouri pentru magistrați și personalul administrativ, pentru arhive etc. Potrivit agenților imobiliari consultați de Turnul Sfatului, demersul de a închiria un astfel de spațiu este unul dificil, deoarece nu există astfel de imobile în oraș.

Cam câți bani pentru chirie

Pe lângă cele două luni alocate procedurii de închiriere, mai urmează o altă perioadă de 90 de zile, în care eventualul locator va trebui să realizeze lucrările de compartimentare și amenajare a spațiilor. Ceea ce, la un calcul sumar, va arăta că cei 314.000 de lei alocați de Ministerul Justiției ar trebui să acopere chiria pe aproximativ ultimele trei luni din acest an.

În urmă cu opt ani, când Tribunalul și Judecătoria Sibiu s-au mutat, temporar, într-un spațiu închiriat, cel mai bun preț ofertat în cadrul licitației a fost de 18 lei/mp.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Gheorghe

Acum 4 ani

poate se muta in "Casa Alba" de la Independenta :) ii goala, mare, si sta degeaba. Cladirea :)
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Chiar daca in 19 mai expira contractul de inchiriere judecatorii n-ar trebui sa se mute.Ce-o sa faca apevistii:o sa-i dea in judecata?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

penibil! 3 firme de cacao or sifonat bani sub primarele werner/fodor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus