Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Un regal simfonic închinat Sărbătorii Pascale

Așa cred că se poate caracteriza muzica oferită publicului sibian joi seara, Joia Mare, de Orchestra Simfoică dirijată de Theo Wolters.

În general, arta este cel mai potrivit și sensibil mijloc de aspirație către dumnezeire. Dar dintre toate formele de manifestare ale artei, arta sunetului dispune de valențe specifice, capabile să ridice vibrațiile emoției, dimpreună cu mintea și sufletul, spre sferele celeste. Sunetul, acest miracol ce dă prezență și expresie vieții de la formele ei cele mai simple până la cele mai complexe, acest mijloc de comunicare între toate ființele pământului, transformat în senzație muzicală accesibilă pe un limbaj universal, a fost (este) folosit de om pentru a-și exprima, a-și exterioriza trăirile cele mai elevate de care psihicul său este capabil.

Ni s-a prezentat Iohann Sebastian Bach, a cărui muzică exprimă esența clasicistă la care a ajuns în general creația artistică a secolelor XVI-XVII, ca o împlinire a mișcării renascentiste și încununare triumfală a sentimentului religios, cultivat cu osârdie de creștinismul medieval. Este o perioadă istorică apoteotică în care omul, omul european, s-a apropiat, inclusiv și mai ales prin artă, cel mai mult de sferele celeste. Istoria a cunoscut, firește, și în această perioadă, frământări sociale, războaie, preocupări infuzate de științe sau descoperirile geografice dar, credința a catalizat sintetic spiritele în jurul valorilor și principiilor ei, în cea mai fertilă perioadă a apostolatului creștin. Arta, arta muzicală, pătrunsă de acest spirit al epocii, a dat, trebuia să dea expresie, tot sintetică, acestei efervescențe cultural-spirituale. Muzica lui Bach care se ascultă cu predilecție ca o rugăciune, împlinește cu prisosință această simbioză.

Ni s-a prezentat Wolfgang Amadeus Mozart, un alt monstru și demiurg al muzicii. El sintetizează la modul superlativ tot ceea ce frumosul, armonicul, seninul se cuprind și se exprimă prin sunetul muzical. Pedalarea pe dominantă, asociată cu jocul dezinvolt pe intervalele armonice, instrumentate cu o măiestrie inegalabilă,  induc sentimentul tonic și elevat care ne smulge realității imediate și ne poartă pe aripile îngerești ale văzduhului, unde murmurul incandescent al frumosului se contopește cu fiorul iluminat al revelației transcendente. Ce extraordinară apropiere de profunda trăire a sentimentului religios prilejuit de Sărbătoarea Pascală.

Ni s-a prezentat Franz Schubert, nu mai puțin celebru în ale muzicii, care, de data aceasta plonjând din sferele celeste printre noi muritorii, ne cerne trăirile, simțirile, pe ritmul unui romantism robust, la rându-i expresie ultimă a potențialului artiei îngemănate cu   elevația spirituală.

O observație pentru pianista Mirabela Dina. Mi s-a părut parcă croită pentru Mozart. Destul de rar mi-a fost dat să ascult un pianst punctând cu atâta autenticitate și plasticitate simțul intim mozartian. Și cu câtă dezinvoltură, cu câtă degajare, cu câtă sprinteneală. Pur și simplu, ne-a transpus, pentru o clipă, din sfera vieții stresante a zilelor noastre, în atmosfera senină și tonifiantă a unor vremi care făceau casă bună cu arta și credința.

Se perindă la scenă mulți tineri deosebit de talentți, deosebit de înzestrați, care-și desfășoară activitatea în străinătate. Ce păcat că țara noastră nu este în măsură să le ofere comparativ, cadrul și condițiile optime și stimulative pentru perfecționare, pentru a pregăti la rându-le noi generații dedicate artei și culturii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus