Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Ministrul Sănătății:  O comisie va decide dacă va fi legalizat canabisul în România

Ministrul Sănătății:  O comisie va decide dacă va fi legalizat canabisul în România

O comisie va decide la Ministerul Sănăţii dacă va fi legalizat canabisul în România, pentru motive  strict în scop medical, după cum lămureşte Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Tema legalizării canabisului în scopuri medicale a fost preluată şi de preşedintele Senatului, care spune că va lansa o dezbatere cu ONG-uri, directori de şcoli şi autorităţi, anunță Digi24.ro.

În ţări europene precum Cehia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia, consumul de marijuana în scopuri medicinale este legal de mai mulţi ani. Unele state încă fac testări. În România a fost înfiinţat un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii. ”Din acest grup de lucru fac parte specialiști din cadrul Ministerului Sănătății și doi reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. E nevoie să introducem canabisul medicinal pentru pacienții cu o patologie urâtă”, a declarat  Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În ţările unde canabisul a fost legalizat în scop medical, sunt folosiţi doi compuşi chimici. Dar sunt state care au ales doar unul din aceşti compuşi, tocmai pentru că efectele concrete asupra sănătăţii nu sunt documentate complet. ”Trebuie făcută o analiză foarte serioasă înainte. Să specifice foarte clar cine sunt medicii prescriptori. Nu ar putea fi medicul de familie. Se va alege o prescripţie foarte securizată pentru ca aceste reţete să nu poată fi falsificate. Trebuie să existe o autoritate care să reglementeze şi să supravegheze distribuţia din farmaciile respective către populaţie”, spune medicul toxicolog Radu Țincu.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului a scris pe pagina sa de Facebook despre acest subiect. ”Sigur că este un subiect care până acum a fost în bună măsură evitat a fi discutat în spaţiul public. Să ştiţi că dacă nu le discutăm, problemele nu se rezolvă de la sine”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus