Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Președintele Klaus Iohannis a explicat de ce premierul Dăncilă nu a fost invitat la Sibiu

Președintele Klaus Iohannis a explicat de ce premierul Dăncilă nu a fost invitat la Sibiu

Președintele Klaus Iohannis a explicat marți, la Sibiu, de ce premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitat la lucrările Consiliului European la Summitul de la Sibiu.

„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituțională a României este de așa natură că reprezentantul României în Consiliul European este președintele țării, în cazul acesta eu. La Sibiu vor fi întâlniri numai în format de Consiliul European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format. Noi facem invitații pentru Consiliul European doar președintelui Parlamentului European, care vine în deschiderea Consiliului European și face o prezentare, atât. Este cutuma la Consiliul European. Aceste invitații le face președintele Consiliului European, care este domnul Tusk, în consecință toată discuția este una puțin artificială și izvorâtă din faptul că nu se cunoaște prea bine arhitectura constituțională a României. Nu este nicio rea-voință, nicio rea-credință, pur și simplu aici este locul președintelui în Consiliul European și noi ne întâlnim aici ca să lucrăm și să lucrăm la un lucru foarte important: la agenda strategică pentru următorul mandat al instituțiilor europene”, a răspuns Iohannis, conform Mediafax.

Totodată, președintele a adăugat că „nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare la care lumea ar sta și ar pierde vremea”.

”Noi avem foarte multe lucruri de discutat, în Consiliul European niciodată nu ne ajunge timpul și atunci când ne adunăm discutăm la concret lucrurile care sunt pe agendă”, a afirmat președintele.

Premierul Viorica Dăncilă declara vineri că este nemulțumită de atitudinea Președinției, care nu a lansat o invitație către premier pentru participarea la Summit-ul de la Sibiu din data de 9 mai, afirmând că acesta este de fapt mesajul transmis liderilor europeni.

La o zi distanță, șeful Executivului a spus că nu se roagă de nimeni să fie invitată la Summitul de la Sibiu și a văzut opiniile potrivit cărora nu pot participa și premierul și președintele, însă a dat exemplul altor evenimente unde alte state UE au avut mai mulți reprezentanți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

goe

Acum 4 ani

Foaie verde de dai, n-ai, de-aia nu-i Viorica la adunatura de la Sibiu!
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

CONDUCEREA UNUI STAT NU POATE FI LASATA PE MANA UNOR NEPRICEPUTI PROMOVATI PE CRITERII DE SLUGARNICIE FATA DE SEFUL DE PARTID, iar seful de partid care practica asemenea promovari da dovada de iresponsabilitate !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus