Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Summit-ul de la Sibiu. Despre ce e vorba

Summit-ul de la Sibiu. Despre ce e vorba

Summit-ul de mâine care se va desfășura la Sibiu va reuni 27 de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 800 de jurnalişti și peste 100 de traducători. În jurul lor s-a construit un adevărat scut de securitate, lucrul cel mai ușor de văzut în Sibiu în aceste zile.

Scenariile

Summit-ul este de fapt o reuniune informală a șefilor de stat sau de guvern care își reprezintă țările lor, membre ale Uniunii Europene, în Consiliul European. În cadrul acestei întâlniri este de așteptat ca împreună să cadă de acord asupra unui document care să vorbească despre viitorul Uniunii Europene.

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a propus un sondaj printre cetățenii europeni în care au inserat cinci scenarii pentru viitor. Rezultatele acestei analize sociologice va fi prezentat la Sibiu, iar liderii europeni ar urma să decidă care este cursul viitorului, ținând cont și de opțiunile cetățenilor.

Cele cinci variante propuse sunt:

  1. Menţinerea cursului actual
În acest scenariu, Uniunea Europeană continuă să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, creșterea economică și investiții, consolidarea pieței unice și prin intensificarea investițiilor în infrastructura digitală, energetică și de transport.
  1. Accent exclusiv pe piața unică
O a doua variantă luată în calcul este aceea în care accentul este pus exclusiv pe piața unică: asta înseamnă că funcţionarea pieţei unice devine principala raţiune de a fi a Uniunii, iar politicile în domenii precum migraţia, securitatea sau apărarea devin secundare.
  1. Europa cu mai multe viteze
Cu cel mai puternic susținător în spate, președintele francez Emmanuel Macron, este susținerea unei Uniuni cu mai multe viteze, în care dacă anumite state membre doresc să facă mai mult în comun, au posibilitatea de a face asta, fără a aştepta după restul. Avocații acestei teorii spun că deja există o Uniune Europeană cu mai multe viteze: nu toate statele membre au monedă euro, nu toate fac parte din Spațiul Schengen. „Dacă am fi aşteptat mereu pe toată lumea, mă iertaţi că vă spun, dar n-am fi ajuns unde suntem azi”, susține președintele Emmanuel Macron.
  1. Mai puţin, dar mai eficient
O altă direcţie pentru viitor este cea a unei Uniuni care, pentru o mai mare eficienţă, îşi stabileşte mai puţine priorităţi. Astfel, majoritatea resurselor şi intereselor sunt concentrate pe anumite politici comune şi se acţionează mai puţin în alte domenii.
  1. Mult mai mult, împreună
Scenariul 5 este cel al unei integrări totale. „Mult mai mult, împreună” - Se traduce prin mai puţină putere de decizie pentru autorităţile naţionale şi mai multă pentru instituţiile de la Bruxelles.

Este de așteptat ca într-un limbaj diplomatic, liderii europeni să insiste pe una din aceste variante.

Cine va conduce

În luna mai, în toate statele Uniunii Europene au loc alegeri pentru Parlamentul European. De regulă, fiecare partid național care intră cu reprezentanți în Parlamentul European aderă la un grup politic creat la acest nivel. Alianța Liberalilor si Democraților pentru Europa

Mișcarea pentru o Europă a Națiunilor și Libertăților, Partidul Popular European, Partidul Socialiștilor Europeni, Partidul Stângii Europene, Partidul European al Verzilor, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Partidul Democrat European, Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Alianța Liberă Europeană, Mișcarea pentru o Europă a Libertăților și Democrației, Alianța Europeană pentru Libertate, Alianța Mișcărilor Naționale Europene, Mișcarea Politică Creștină Europeană, Democrații Europeni sunt formațiunile ce formează marea familie politică europeană.

Deși nu figurează pe agenda oficială a reuniunii este de așteptat ca un punct important al discuțiilor să vizeze problema celor care vor prelua conducerea instituțiilor europene după alegerile din mai. Este un moment în care se pot construi alianțe post electorale, știut fiind faptul că nicio familie politică europeană nu va avea majoritate absolută în viitorul Parlament European.

Armata europeană

La Sibiu este de așteptat ca președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să folosească Summit-ul UE de la Sibiu ca o oportunitate să cheme la o mai largă colaborare între statele membre, inclusiv pentru crearea unei ”armate europene”. Informația a apărut pe site-ul emerging-europe.com. Ideea unei Europe a Apărării, așa cum o știm astăzi, a apărut pentru prima oară la începutul anilor '90, odată cu semnarea Tratatului de la Maastricht. Ideea s-a concretizat în timpul Summit-ului de la Helsinki din 1999, atunci când s-a creat o forță de reacție rapidă dar și structuri politice și militare în cadrul Uniunii. De atunci, Eufor s-a remarcat în teren prin intervenții în Macedonia, Congo, Bosnia, Ciad și Republica Centrafricană.

Un Fond European de Apărare urmează să fie înființat în 2019 pentru a dezvolta capacitățile militare ale statelor membre și pentru a promova independența strategică a Uniunii. În paralel, de data aceasta în afara cadrului comunitar, s-a născut - în luna iunie - Inițiativa europeană de intervenție, semnată de 10 țări, inclusiv de Regatul Unit. Obiectivul său: de a contribui la apariția unei "autonomii strategice europene".

Foto: Summit-ul UE din 2016

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Alzara 1918

Acum 4 ani

27 ? Cine lipsește ?
Raspunde

Haterus

Acum 4 ani

Doar o mica corectie pentru autorul articolului: Se scrie "Summitul", nu "Summit-ul". Articularea cuvintelor din engleza, se desparte prin cratima doar atunci cand ultima litera e o vocala. Cand e consoana, se scrie legat. Doar ca info pentru viitoarele articole. Poti verifica in surse precum diacritica.wordpress sau altele. Regula e putin mai complexa decat atat, depinzand de prezenta ultimei litere in vocabularul romanesc sau daca e litera muta sau nu in engleza, Eu am explicat-o mai simplist, dar se aplica si asa si corespunde cu regula complexa. Sanatate si numa' de bine!
Raspunde

[email protected]

Acum 4 ani

Este o aberatie de-a portoricanilor de Ilfov probabil chestia asta . Daca este cuvant in limba straina si il preiei in text atunci musai sa il izolezi de gramatica romana , in nici un caz nu ii bagi o terminatie . Summit este un cuvant englez iar engleza nu are genuri . Deci Summit nu e nici feminin , nici masculin , nici bisexual Heterusel !!! Asa ca , dupa umila mea parere nici Summitul nici Sumit-ul nu este corect dar mai aproape de adevar cred ca este "acest sumit" daca neaparat vrei sa ii borbandezi pe cititori cu englezisme in loc sa scrii intalnirea .... . Claudiu de la Dumbraveni .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus