Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
2°C

Corespondentul TASS, în Sibiu: Summitul are loc pe fondul unei incertitudini complete

Corespondentul TASS, în Sibiu: Summitul are loc pe fondul unei incertitudini complete

Printre cei aproape 900 de jurnaliști străini aflați la Sibiu ca să relateze despre desfășurarea Summitului UE se numără și corespondentul agenției ruse de știri TASS, care scrie că întâlnirea liderilor europeni are loc „pe fondul unei incertitudini complete” și „într-o atmosferă de imprevizibilitate completă”.

„Vina nu este numai a Londrei, care așa și nu a mai părăsit comunitatea europeană nici pe 29 martie, nici pe 12 aprilie, după cum era planificat, și nu este clar dacă va ieși din UE pe 31 octombrie (următoarea dată pentru Brexit). „Libera discuție despre viitorul UE” va fi încordată și pentru că după doar 2 săptămâni urmează să aibă loc alegerile pentru noul Parlament European (23-26 mai), care va da startul procesului de schimbare a puterii în instituțiile UE”, scrie TASS.

Corespondentul rus citează surse europene anonime, care spun că „este greu să discuți despre viitorul UE pe fondul unei incertitudini complete și al iminentelor schimbări majore”.

Incertitudinile la care face referire agenția rusă se referă la situația privind ieșirea Marii Britanii din UE, precum și la schimbările politice de după alegerile europarlamentare. Sursa citată de TASS spune că liderii UE ar putea să se convoace într-o nouă întâlnire „extraordinară” pe data de 28 mai, lucru pe care nu îl poate confirma însă.

TASS, ca și alte instituții de presă ruse, mai scrie că la Summitul de la Sibiu o temă aparte va constitui recentul anunț venit de la Teheran, potrivit căruia Iranul a suspendat unele dintre angajamentele asumate în contextul acordului nuclear semnat în iulie 2015 la Viena. Iranul ar încerca astfel să exercite presiuni asupra ţărilor care şi-au menţinut semnătura pe acord (după ce anul trecut SUA s-a retras din el), sperând să obţină protecţia lor faţă de sancţiunile americane. Pe 8 mai, preşedintele iranian, Hassan Rohani, a adresat un mesaj în acest sens Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Rusiei şi Chinei. Teheranul le cere acestor ţări să pună cât mai repede în aplicare un mecanism prin care Iranul să-şi poată continua schimburile comerciale fără să fie afectat de sancţiunile americane.

„Această situație nu intră pe agenda oficială a Summitului de la Sibiu, dar se așteaptă să fie discutată pe culoarele întrevederii. După cum ne-a spus sursa, „UE în acest moment evaluează declarația Iranului””, mai scrie TASS.

În finalul articolul, corespondentul TASS descrie modul în care s-a pregătit Sibiul pentru Summit: „acesta este evenimentul central în cadrul președinției României a Consiliului European. În legătură cu aceasta, în oraș au fost luate măsuri excepționale de securitate, pe drumuri circulă coloane oficiale, în locurile unde sunt așteptate delegațiile și în hoteluri a fost introdusă monitorizarea video. Orașul este decorat cu numeroase steaguri ale României și ale Uniunii Europene, peste tot se pot vedea corturi albe care servesc drept centre de presă pentru aproximativ 900 de jurnaliști care relatează despre summit (...)”.

TASS concluzionează că în ultimii ani România „este tot mai criticată de Bruxelles pentru reformele din justiție, care, din punctul de vedere al conducerii UE, subminează statul de drept și amenință cu sancțiuni”. „În rezultat, în România tot mai mult se aud voci ale politicienilor eurosceptici”, conchide corespondentul TASS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

...

Acum 4 ani

Și cu ce a greșit... ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus