Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

FOTO Bucătar care le-a gătit oficialilor europeni la Sibiu: “preparate simple, cu produse locale și de sezon“

FOTO Bucătar care le-a gătit oficialilor europeni la Sibiu: “preparate simple, cu produse locale și de sezon“

“Toată ideea a fost să facem preparate care să fie ușor de mâncat, fiind vorba de un bufet, și să fie cu produse locale și de sezon“, spune Ioan Bebeșelea, unul dintre bucătarii care au gătit unul dintre prânzurile de lucru organizate la Sibiu, cu ocazia summit-ului.

Ioan Bebeșelea este unul din cei doi pasionați de promovarea produselor și a preparatelor locale care a lansat în urmă cu mai mulți ani restaurantul Syndicat Gourmet. Acum, împreună cu cei de la Arhiva de cafea și ceai, tot din Sibiu, au pregătit mâncarea pentru prânzul de lucru organizat în cadrul summit-ului de la Sibiu. Prânzul de lucru în discuție, organizat pentru oficialii europeni care au participat la summit-ul PPE din Muzeul Astra, a fost organizat de Asociația My Transylvania (cea mai activă asociație din zona Sibiului care promovează bucătăria autentică locală, produsele locale și evenimente de turism alternativ).

“Toată ideea a fost să facem preparate care să fie ușor de mâncat, fiind vorba de un bufet, și să fie cu produse locale și de sezon. Căci asta e ceea facem noi și promovăm. Am lucrat împreună cu cei de la Arhiva de cafea și de ceai, cu Laura Crăciunescu și cu echipa ei. Cam zece persoane, în total“, spune Ioan Bebeșelea, pentru Turnul Sfatului.

masa summit 1

El arată faptul că nu doar ingredientele au fost locale, ci și rețetele. “Au fost produse de la producătorii locali, am adus și de la bunica, de la Târnava. Am lucrat doar cu produse locale, cu brânză de capră locală, cu carne de oaie și de porc din împrejurimi, cu salată, ridichi, morcovi și așa mai departe, toate locale“, adaugă Bebeșelea.

Cristian Cismaru a enumerat meniul pregătit pentru masa din Dumbrava Sibiului. "Syndicat Gourmet a făcut meniul: cotlet de miel cu măcriş, pastramă de porc cu sfeclă şi piure de rabarbăr, carne friptă cu ceapă şi leurdă, morcovi fierţi în unt, cremă de capră cu iaurt de capră şi miere, ridichi cu brânză maturată, căpşune murate. Arhiva de cafea a făcut şapte tarte cu legume şi fructe", a spus Cismaru, citat de Agerpres.

Singurii locali printre mari firme de catering

În cadrul summit-ului de la Sibiu au fost organizate mai multe mese pentru oficialii europeni. Însă cea din Muzeul Astra a fost singura cu specific local, pregătită de localnici. “În afară de noi au fost doar mari firme de catering la summit. Ideea noastră a fost să fie și ceva local, noi am insistat, ca de obicei, să fie produse locale“, spune Cristian Cismaru (foto principală dreapta) pentru Turnul Sfatului.

La prânzul de lucru din Dumbravă au participat, printre alți lideri europeni, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Donald Tusk, președintele Consiliului European, Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Nicos Anastasiades, președintele Republicii Cipru, Boyko Borissov, prim-ministrul Republicii Bulgaria, Klaus Werner Iohannis, președintele României, Krišjānis Karins, premierul Letoniei, Sebastian Kurz, cancelar federal al Austriei, Andrej Plenkovic, prim-ministru al Croației și Leo Varadkar, premie al Irlandei.

masa summit 2 “Toată lumea din jur a fost antrenată, dar emoții nu cred că au fost, mai degrabă entuziasm. Mai ales că președinții și șefii de guvern, după ce lasă masca oficială, nu sunt niște persoane scorțoase. Nu am apucat să primesc feed-back, dar cu cei din staff cu care am reușit să interacționez după am înțeles că le-a plăcut foarte mult“, descrie Ioan Bebeșelea.

Și Cristian Cismaru spune că a existat un cuvânt “de ordine“ al zilei. “Oficialii europeni au fost foarte prietenoși și bine dispuși, cei de la noi au fost de asemenea mândri și bucuroși că oaspeții s-au simțit bine și că le-au plăcut produsele noastre locale. Ăsta a fost cuvântul zilei, bucurie, căci ne-am simțit bine și noi, și ei“.

Notă: fotografiile care însoțesc acest articol au fost realizate de cei de la My Transylvania și redau doar mesele cu produse dulci

masa summit 11 masa summit 10 masa summit 9 masa summit 8 masa summit 7 masa summit 6 masa summit 5 masa summit 4 masa summit 3â

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

zzz

Acum 4 ani

"cotlet de miel cu măcriş, pastramă de porc cu sfeclă şi piure de rabarbăr, carne friptă cu ceapă şi leurdă, morcovi fierţi în unt, cremă de capră cu iaurt de capră şi miere, ridichi cu brânză maturată, căpşune murate" Unii vor sa profite de trendul asta cu mancare eco, produse locale etc. Ma uit la meniu si ma intreb ce inseamna "produse locale" pe ei. Faptul ca s-au folosit carne si legume care au crescut in sibiu? Sau ca au gatit dupa retete locale? Si ma intreb, retoric bineinteles, cand ati gatit ultima data ceva din lista aia. Ca doar sunt "produse locale", nu?
Raspunde

Ciprian

Acum 4 ani

Da' la tine ce-i local? Cartofii prăjiți cu mici și ciorba de burtă?
Raspunde

gastroenterologul

Acum 4 ani

Numai meniuri nesanatoase si indigeste!
Raspunde

yyy

Acum 4 ani

Dupa logica ta de circopitec "Faptul ca s-au folosit carne si legume CARE AU CRESCUT in sibiu? Sau ca au gatit dupa RETETE LOCALE?" nu arata exact specificul local? nu te deranja, intrebarea este retorica...
Raspunde

allen

Acum 4 ani

din lista aceea am gatit asa ceva: carne friptă cu ceapă şi leurdă, morcovi fierţi în unt
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Muc the little

Acum 4 ani

Bai eu imi pierd mintile cu bagatorii de seama si in seama pe marginea unor evenimente. Ce inseamna mă " Cristian Cismaru a enumerat meniul " ?????????? Cum adica a enumerat meniu? ????? Nu l-a preparat, nu l-a conceput, nu l-a servit, in schimb l-a enumerat. ... Bai figurantule trage-l la xerox si fa niste tricouri imprimate cu el, fa ceva in stilul tau degeaba. ..... Ptiu
Raspunde

Muc the little

Acum 4 ani

Apreciez voturile negative ale postarii mele anterioare. Nu sunt un Gica-contra la nou sau modern dar trebuie sa imi pastrez limpezimea judecatii si sa inteleg care e rolul domnului Cizmaru in meniul de la Summit. Enumerarea? Tare de tot ! O contributie COLOSSALA la desfasurarea evenimentului. Pe de alta parte acest haiduc al traditiilor culturale si culinare isi boteaza asociat ia " my Transylvania " si nu " Transilvania mea" o arde pe engleză e mai cool mai international mai eye-catching. ....face brunch -uri tată, ceva neaos romanesc toti Stramosii nostrii organizau brunch -uri, iar Matei Corvin sigur avea rezerve generoase de capsuni murate iar piureul de rhubarb scris cu h nu lipsea de la mesele satenilor sin Sasauş . Urasc ipocrizia, masturbarea fara rost si demagogia. Nu ma mir ca a " enumera " un meniu devine o fapta demna de consemnare atâta vreme cat Presedintele Iohannis afirma in mai 2019 caa adus Europa in Romania ( noi fiind in Europa de cand lupu' catel Geografic iar geo-politic in UE de cand el inca scria cu certa pe tabla despre forta centripeta )
Raspunde

yyy

Acum 4 ani

bai, muci in ceai...incepi prin a spune ca nu esti gica contra si in continuare dai toate contrele de femeie isterica de care esti in stare. pe de lata parte, ce a facut acest "haiduc" in ultimii zeci ani pentru Sibiu si HIS Transylvania(apropo, se foloseste o limba de larga circulatie internationala, cum ar fi...engleza, pentru a atinge un public mai larg dorindu-se si popularizeare international nu doar pentru muci locali) nu vei face tu in zece vieti. tu vei ramane sa faci ce faci si acum...haters gonna hate
Raspunde

scepticul

Acum 4 ani

Bine zis! suntem pe harta Europei dintotdeauna. Nu "figuram" pe harta, atunci cand mai -marii care hotarsc totul nu au nevoie de noi si hop! aparem pe harta cand occidentalii au nevoie de un loc unde sa deverse deseurile, marfurile de doi lei sau sa gaseasca forta de munca ieftina. De ce sa nu recunoastem evidenta?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un contribuabil și alegator

Acum 4 ani

Au mâncat bine pe banii romanilor?
Raspunde

EU

Acum 4 ani

Nu la fel de bine ca romii asistați social în fiecare luna! Tot pe banii romanilor !
Raspunde

Ciuciu

Acum 4 ani

cat ai dat tu idiotule ? cat au bagat astia in varza aia de Romanie, ca sa faci tu pe nebunul ?
Raspunde

corina

Acum 4 ani

Foarte bine arata platourile, bravo lor !
Raspunde

xxx

Acum 4 ani

contribuabil dupa treaba asta sibiul are numai de cistigat dar cei din spetia ta aduc numai ura si daune la toata tara.
Raspunde

În preajmă

Acum 4 ani

Că femeile nu prea mai gătesc este o certitudine întârită în acest caz de comentarile pozitive la adresa aspectului preparatelor. Despre gust nu putem vorbi posibil să fi fost bun...dar aspectul și prezentarea....sper doar spera că au fost gustoase.
Raspunde

În preajmă

Acum 4 ani

pot doar spera* (enervantă lipsa funcției de editare a comentariului în primele 30-60 de secunde).
Raspunde

corina

Acum 4 ani

Ai dreptate.
Raspunde

Daniel

Acum 4 ani

Interesant articol, felicitări tuturor care au pus mana la realizarea acestui eveniment. Probabil multi ati fost dezamăgiți de :ce fac cu copii saptamana asta, ce i cu aglomerația asta pe alba iulia și în zona industrială, de ce ma controlează acești oameni cand eu ma plimb doar...di va rog sa va răspundeți uneori asa ...vacante mai sunt si tot asa noi muncim , aglomerație....of doamne de multe ori e și mai blocat tot și e pe 2 benzi nu doar pe una , controlul?? Mai bine sa ma controleze decat sa patim ce pățesc altii cu atentate și alte nenorociri , însă noi mereu mergem pe premisa la noi ...Nu se intampla nimic. P.s dle Deleanu ..Am rămas impresionat de simplitatea , acuratetea, dialogul liber și discursul din emisiunea dlui prelipceanu..asa oameni ne fac cinste . Sper sa vb de acest eveniment macar jumatate din cati ani sa vb de 2007 cap culturală
Raspunde

Sustar

Acum 4 ani

timp pierdut - bani pierduti - bla bla !! SPITAL - SCOLI - LOCUINTE SOCIALE - AUTOSTRAZI ...pe cand ? ahhh - daaa , dupa scrutin ! :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus