“Toată ideea a fost să facem preparate care să fie ușor de mâncat, fiind vorba de un bufet, și să fie cu produse locale și de sezon“, spune Ioan Bebeșelea, unul dintre bucătarii care au gătit unul dintre prânzurile de lucru organizate la Sibiu, cu ocazia summit-ului.
Ioan Bebeșelea este unul din cei doi pasionați de promovarea produselor și a preparatelor locale care a lansat în urmă cu mai mulți ani restaurantul Syndicat Gourmet. Acum, împreună cu cei de la Arhiva de cafea și ceai, tot din Sibiu, au pregătit mâncarea pentru prânzul de lucru organizat în cadrul summit-ului de la Sibiu. Prânzul de lucru în discuție, organizat pentru oficialii europeni care au participat la summit-ul PPE din Muzeul Astra, a fost organizat de Asociația My Transylvania (cea mai activă asociație din zona Sibiului care promovează bucătăria autentică locală, produsele locale și evenimente de turism alternativ).
“Toată ideea a fost să facem preparate care să fie ușor de mâncat, fiind vorba de un bufet, și să fie cu produse locale și de sezon. Căci asta e ceea facem noi și promovăm. Am lucrat împreună cu cei de la Arhiva de cafea și de ceai, cu Laura Crăciunescu și cu echipa ei. Cam zece persoane, în total“, spune Ioan Bebeșelea, pentru Turnul Sfatului.
El arată faptul că nu doar ingredientele au fost locale, ci și rețetele. “Au fost produse de la producătorii locali, am adus și de la bunica, de la Târnava. Am lucrat doar cu produse locale, cu brânză de capră locală, cu carne de oaie și de porc din împrejurimi, cu salată, ridichi, morcovi și așa mai departe, toate locale“, adaugă Bebeșelea.
Cristian Cismaru a enumerat meniul pregătit pentru masa din Dumbrava Sibiului. "Syndicat Gourmet a făcut meniul: cotlet de miel cu măcriş, pastramă de porc cu sfeclă şi piure de rabarbăr, carne friptă cu ceapă şi leurdă, morcovi fierţi în unt, cremă de capră cu iaurt de capră şi miere, ridichi cu brânză maturată, căpşune murate. Arhiva de cafea a făcut şapte tarte cu legume şi fructe", a spus Cismaru, citat de Agerpres.
Singurii locali printre mari firme de catering
În cadrul summit-ului de la Sibiu au fost organizate mai multe mese pentru oficialii europeni. Însă cea din Muzeul Astra a fost singura cu specific local, pregătită de localnici. “În afară de noi au fost doar mari firme de catering la summit. Ideea noastră a fost să fie și ceva local, noi am insistat, ca de obicei, să fie produse locale“, spune Cristian Cismaru (foto principală dreapta) pentru Turnul Sfatului.La prânzul de lucru din Dumbravă au participat, printre alți lideri europeni, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Donald Tusk, președintele Consiliului European, Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Nicos Anastasiades, președintele Republicii Cipru, Boyko Borissov, prim-ministrul Republicii Bulgaria, Klaus Werner Iohannis, președintele României, Krišjānis Karins, premierul Letoniei, Sebastian Kurz, cancelar federal al Austriei, Andrej Plenkovic, prim-ministru al Croației și Leo Varadkar, premie al Irlandei.
“Toată lumea din jur a fost antrenată, dar emoții nu cred că au fost, mai degrabă entuziasm. Mai ales că președinții și șefii de guvern, după ce lasă masca oficială, nu sunt niște persoane scorțoase. Nu am apucat să primesc feed-back, dar cu cei din staff cu care am reușit să interacționez după am înțeles că le-a plăcut foarte mult“, descrie Ioan Bebeșelea.
Și Cristian Cismaru spune că a existat un cuvânt “de ordine“ al zilei. “Oficialii europeni au fost foarte prietenoși și bine dispuși, cei de la noi au fost de asemenea mândri și bucuroși că oaspeții s-au simțit bine și că le-au plăcut produsele noastre locale. Ăsta a fost cuvântul zilei, bucurie, căci ne-am simțit bine și noi, și ei“.
Notă: fotografiile care însoțesc acest articol au fost realizate de cei de la My Transylvania și redau doar mesele cu produse dulci
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Comisiei Europene , Pui Klaus Werner Iohannis , Cristian Cismaru , Muzeul Astra , Dumbrava Sibiului , Turnul Sfatului , Syndicat Gourmet , produse locale , Donald Tusk , Republicii Bulgaria , Claude Juncker , Consiliului European , Angela Merkel , Ioan Bebeşelea , Pentru Sibiu , summit , Nicos Anastasiades , Antonio Tajani , Andrej Plenkovic , Krišjānis Karins , Leo Varadkar , Austriei Sebastian Kurz , pranz de lucru , Boyko Borissov , Laura Crăciunescu , Și Cristian Cismaru , Președintele Republicii Cipru , Masa Sfântului Altar , Asociația My Transylvania
Vizualizari: 17046
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
MB
Acum 5 ore
Claudiu
Acum 5 ore
Liberal autentic
Acum 5 ore
Neli Oproiu
Acum 5 ore
Bobo