Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
4°C

Prima operație de transplant osos a Spitalului Județean Sibiu, după un deceniu

Prima operație de transplant osos a Spitalului Județean Sibiu, după un deceniu

O femeie a fost operată ieri, în Secția de Ortopedie a Spitalului Județean Sibiu, fiind beneficiara primului transplant osos din spitalul sibian, de mai bine de zece ani.

Medicii Spitalului Județean Sibiu au realizat ieri o operație rară, cu un grad mare de complexitate. Este vorba despre artrodeza de genunchi fixată cu tija centromedulară blocată, care a necesitat un transplant osos.

„A fost o operație extrem de complexă, care a solicitat la maxim echipa chirurgicală. Am operat o femeie cu un context medical mai aparte, care a prezentat un defect osos important la nivelul genunchiului, după câteva intervenții chirurgicale/traumatisme din trecut. Intervenția, care a necesitat o pregătire preoperatorie foarte bună, atât medicală cât și administrativă, a decurs foarte bine. Ea reprezintă însă doar o primă etapă în vindecarea pacientei. Urmează o fază postoperatorie dificilă și apoi o recuperare lungă care, speram noi, se va încheia cu un rezultat pozitiv pentru pacienta noastră“, a declarat dl Conf. Dr. Mihai Roman, medic primar ortopedie traumatologie.
Intervențiile de artrodeză a genunchiului sunt operații mai rare și necesită un grad mare de experiență precum si o dotare corespunzătoare. De asemenea, necesită acces la grefele osoase furnizate de către Banca de Os. Operația a fost prima intervenție de acest tip din secția de ortopedie a SCJU Sibiu la care s-a realizat un transplant osos după mai bine de 10 ani. În urma rigorilor impuse de legislația europeană, intervențiile de transplant tisular pot fi efectuate doar în centre special acreditate, procedura de acreditare fiind una deosebit de riguroasă. SCJU Sibiu este acreditat pentru activitatea de transplant tisular – utilizare de țesuturi umane(os/tendon/cartilagii) în scop terapeutic, de către Agenția Națională de Transplant.

20190510_092253

“Pentru această intervenție am colaborat foarte bine cu echipa condusă de către dl Dr. Andrei Nica de la Agenția Națională de Transplant, căruia doresc sa-i mulțumesc pe aceasta cale pentru colaborarea foarte bună. Grefele osoase pe care le-am utilizat provin din Banca de Os din cadrul Spitalului Colentina București. In urma demersului pe care l-am făcut, acestea au sosit la Sibiu in preziua intervenției printr-un transport special,” a subliniat Conf. Dr. Roman.

Acreditarea Clinicii de Ortopedie din cadrul SCJU Sibiu pentru operațiile de transplant osos s-a încheiat destul de recent (n.a. – iunie 2018) și a presupus un efort colectiv în care s-a implicat  Conf. Dr. Radu Fleacă, medicul șef al secției Clinice Ortopedie precum și Sef lucrări dr. Cosmin Mohor, responsabilul cu raportarea datelor privind activitatea de transplant.

dr. mihai-roman_2

Intervenția, care a durat mai multe ore, a fost realizată de o echipă condusă de către Conf. Dr. Mihai Roman și care i-a avut în componență pe Dr. Bocea Bogdan, Dr. Ispas Teofil, Dr. Braniște Alexandru, Asist Presecan Mioara, As. Arcaș Sorin. Echipa de anestezie a fost constituita din Dr. Anca Sorea, Dr. Cotor Simona și As. Claudia Marcuțiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus