Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

România, Europa și plinul sau golul paharului

9 mai 2019, zi plină pentru Europa, zi plină pentru România. La Sibiu se sărbătorea ziua Europei și aniversarea independenței României, într-o atmosferă triumfală. Liderii Europei, găzduiți de președintele Iohannis, se felicitau pentru revedere, pentru declarația-proiect al viitorului luminos, se bucurau de căldura cu care au fost înconjurați de români, de sibieni. La Iași, liderul (liderii) PSD jubilau în mijlocul unei mulțimi îmbătate până la pirderea de sine de românism, de strălucirea lui în soarele dimineții de mâine.

Așa e. Cu anume prilejuri, că e vorba de momente aniversare, că e vorba de bătălii politice , atmosfera care le înconjoară trebuie să fie una luminoasă, triumfalistă, aderentă, încărcată de vibrante promisiuni. Ce ne-am face dacă am trăi numai din realitate?

Nu-mi propun să vorbesc despre Europa deși ar fi destule de spus. Dar voi vorbi puțin despre România, folosindu-mă de formula psihologică a paharului. Cum se prezintă deci paharul României la peste 10 ani de la aderarea la Europa? Nu cum îl văd unii, pe jumătate gol, sau pe jumătate plin, în funcție de propria optică, ci cum este în realitate.

Pentru încercarea unui răspuns, am în vedere două criterii pe care le socot fundamentale și anume, de o parte fondul, adică puterea economică, de altă parte viața socială în întreaga ei complexitate. Un pahar plin, realmente justificând optimism, ar trebui să arate așa : prima jumătate încărcată cu economie iar cea de doua jumătate cu rezultatul firesc , adică o viață decentă, optimistă, sănătoasă fizic și spiritual.

Cum arată paharul României azi? Pe fund are o depunere economică românească de circa un deget, iar de-asupra, până la buză, o viață bulversată, de-principializată, zbuciumată, dezorientată, trăită mai de grabă din iluzii. Oaspeții noștri exultau și mai mult dacă ar fi intrat în marile magazine. Ar fi văzut rafturile pline cu marfă de-a lor. Sunt produsele economiei lor, nu a economiei românești. Nici înainte de aderare (1989-2007) nici după, până în ziua de azi, n-a existat o preocupare demnă de luat în seamă pentru refacerea capacității economice a țării. Dacă n-ar fi de unde. Dar dinspre Europa nu există realmente interes, iar dinlăuntru nu există preocupare.

Banii europeni, atâția câți sunt, se pierd pe drum, nu ajung în economie. Cine a văzut o unitate economică românească serioasă, viabilă, concurențială, construită cu sprijin european? Politicienii clamează, dar nu ei conduc destinele, ci industriașii și bancherii, din culise. Aceștia n-au nevoie, dimpotrivă, de concurență autohtonă, nici măcar la nivelul consumului intern. Banii se duc pe consultații, pe proiecte, pe licitații, toate prestate sau câștigate tot de ai lor. Cu alte cuvinte, se întorc de unde vin.

Dar să nu vorbim numai de bani europeni. România a avut, mai are, resurse proprii, apte a servi dezvoltării economice. N-a existat, nu există preocupare pentru valorificarea lor. Corupția și populismul ucid totul. Așa spre exemplu, paharul oferit de actualii conducători este, pe acest tărâm, aproape gol. În afară de taxe și impozite – și acestea unele dijmuite – profitul masiv din economie ia calea străinătății deși, dacă bine îmi dau seama, este inclus în calculul randamentului economic național. Aud, pe ici pe colo, că totuși se trăiește mai bine, în ciuda prețurilor și a inflației. O fi, numai că sursa nu e jumătatea economică a paharului, ci, copios, masiv, împrumuturile interne și străine. Ne complăcem. Ele vin fără efort, fără muncă. Ignorăm dobânzile precum și sarcina pe seama urmașilor. Ce mai! Nouă să ne meargă bine. Infatuarea, beția de cuvinte, manipularea conștiințelor, legislația și justiția protectoare, iată ingredientele care umplu până la refuz paharul puterii politice.

Ce ne oferă în pahar opoziția ? De doi ani de zile tobele bat, foarte sonor, pe independența justiției și statul de drept. Cu ele culegem și agrementul străinătății, respectiv al Europei. Sigur că e bine, foarte bine. Ideile de justiție, de adevăr, de dreptate, de cinste și corectitudine sunt reconfortante. Posibil să prindă și viață. Dar preocuparea pentru partea economică a paharului lipsește masiv și la ei. E adevărat, nu au gestiunea treburilor, nu-i poți cuantifica. Și mai e ceva. Refacerea potențialului economic presupune eforturi, sacrificii la nivel de masă, idee care nu vine bine pe mână electorală nimănui. Așa o fi, dar aici este vorba de răspundere, pentru azi și cu deosebire pentru mâine, din partea tuturor, politicieni de o parte sau de alta, sau corpul social în întregul său.

De ce punctez cu atâta apăsare pe economie? Pentru că - un adevăr elementar - oricâtă bună voință ai avea, fără putere economică nu se poate realiza nimic. Vorbe frumoase, despre o Românie puternică, într-o Europă puternică. Oaspeții de ieri au punctat asupra importanței și valorii României, a poporului român, în concertul european. Da, dar acest aport trebuie invocat și stimulat nu numai în plan politic. O Românie săracă, cu oameni care întind mâna la avuția altora, în țară și, masiv, în străinătate, o Românie secătuită de resursele ei ( vezi ex. Schweighofer și pădurile, aceasta după ce le-am dat și Sebeșul pe mână ca și atâta amar de alte „cadouri” din cele mai valoroase „servite” numeroșilor altor „schweighoferi”), o Românie rămasă cu fundul economic gol al paharului, nu mai poate prezenta alt interes decât cel urmărit, cu obstinație de interesele străine, inclusiv europene, de a fi o largă piață de consum.

Vreau să punctez deci și să subliniez cu putere : numai cu democrație, justiție și stat de drept, cât or fi ele de necesare și apreciate, nu se face primăvară, dacă n-ai ce pune pe masă din propria ogradă.. Numai din împrumuturi și stipendii nu se poate trăi la nesfârșit. Dacă Europa, dacă forțele politice interne vor o Românie puternică, onorantă și capabilă să se impună românilor și lumii, este necesar să punem pe masă paharul plin. Degeaba umblăm cu jumătăți de măsură.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

EU

Acum 4 ani

Mare dreptate are !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus