X
robot sudura

Cel mai mare angajator sibian: din lipsă de personal, investește în roboți

Din cauza crizei de personal, cea mai mare angajator din Sibiu cu capital privat autohton, Compa SA, a intensificat investițiile în automatizare.

Cu un număr mediu de angajați de aproape 2.200 în cursul anului trecut, cei de la Compa susțin că fac “eforturi deosebite“ pentru recrutarea personalului necesar – în special a muncitorilor calificați. Pentru a-și completa structurile, compania aduce muncitori de pe o rază de 60 de km în jurul Sibiului, fapt care are un impact asupra costurilor cu transportul, având în vedere faptul că producția din fabrica amplasată în cartierul Lazaret al Sibiului se desfășoară în trei schimburi.
“Având în vedere lipsa de personal care se întrevede a fi din ce în ce mai acută în viitor, managementul firmei a intensificat acţiunile demarate deja pentru automatizarea anumitor procese şi mai cu seamă de robotizare în domeniul producţiei de subansamble mecano-sudate, unde lipsa de sudori este una dintre cele mai evidente“, se arată în raportul referitor la situația Compa SA pe anul 2018. An în care, din cele peste 67 de milioane de lei investite, majoritatea sumelor au mers pe achiziția de echipamente noi.

Acțiunile celor de la Compa au loc în contextul în care conducerea caută să intre și pe piața mijloacelor de deplasare care nu folosesc motoare cu combustie internă (care, în Germania, de exemplu, nu vor mai fi produse din 2030). “Urmărim în special înlocuirea producţiei destinate motoarelor diesel, cu accent pe maşini electrice, de viitor“, arată reprezentanții conducerii Compa SA.

1.850 de CV-uri primite

În raportul publicat de Compa SA pe Bursa de valori București este descrisă și o parte din munca de recrutare derulată pe parcursul anului trecut, an în care cei de la Compa au primit nu mai puțin de 1.850 de oferte de angajare. “Au participat la interviuri (interviu, probe de lucru, teste psihologice) în vederea ocupării posturilor vacante 811 persoane. Dintre acestea, 640 au fost angajate. 42 de persoane au fost respinse din motive profesionale la interviu/ probele de lucru, 35 au fost respinse din alte motive (analfabetism, probleme de sănătate incompatibile cu condițiile de lucru) și un număr de 94 de persoane au renunţat la postul oferit din diferite motive (mediul de lucru, programul de lucru, salariu“, se arată în raportul celor de la Compa.

“În urma negocierilor, dintre conducerea COMPA şi sindicate, pe parcursul perioadei cuprinse între noiembrie 2018 și octombrie 2018 a fost acordată o indexare salarială de 8,2%. Odată cu indexarea grilei de salarizare s-au indexat şi beneficiile care decurg din aceasta (prima de Crăciun şi de Paşti, prima de vacanţă, diurna de deplasare etc.). De asemenea, pe toată perioada anului s-au acordat angajaţilor tichete de masă“, raport Compa SA

Compa SA produce diferite echipamente, piese și subansamble pentru industria auto: valve, pinioane de casete de direcție, componente ale sistemelor de injecție, ale turbosuflantelor, instalațiilor de climatizare și ale ștergătoarelor de parbriz, dar și piese ștanțate ambutisate, arcuri sau ansamble mecano-sudate, de exemplu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonymus

  de unde pana unde “cea mai mare angajator din Sibiu” in conditiile in care sunt firme mult mai mari in jedet? in alta ordine de idei, daca platesc prost angajatii normal ca nu se duce nimeni sa munceasca pe anii aia, prefera sa mearga in tarile din V Europei unde banul are valoare si un simplu muncitor poate sa traiasca singur si sa se descurce cu salariul primit. La noi nu ai nici o sansa de unul singur sa traiesti cu un salariu de mizeri cand o simpla chirie nu o gasesti sub 120 euro la care se adauga taxele, cosul de cumparaturi lunar si hainele fara sa vorbit de distractie sau vacante ori concedii…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Europeanul ne-ntrebat

  Nu e deloc in Vestul Europei mai bine. Cine zice ca e habar nu are ce vorbeste. Nu comparati banii facuti de romani in strainatate cu care vin accasa si isi cumpara apartament in White Residence ca sa-l inchirieze cu viata de zi cu zi de acolo. In vestul ala vestit 6% din populatie este proprietara de imobile, restul chiriasi. Care dupa ce platesc chiria fug repede la Mc sau KFC sa se umfle cu cartoane cu aspect de chifla si conduc masini luate in rate si merg in concedii prin Magaluf ( care e o budă de statiune unde allinclusive inseamna ligheane cu rosii acre si castraveti vechi si bere la dozator cu aspect si gust de pișat ) sau voi credeti ca un muncitor francez sau neamt sau ungur se duce in Dubai si f°°e 11000 € pe un concediu ?
  Iar criza de personal din fabricile astea se datoreaza faptului ca e nevoie de forta de munca calificata iar ast a e greu de gasit in numar asa mare pe unitate geografica . Nici Compa nici Conti nici MSR nu au de unde lua 1250 de tehnicieni care sa vorbeasca 2-3 limbi straine si care sa faca programare de masini unelte, plus urmarire de flux de productie, plus rapoarte in powepoint de 3ori pe zi , plus workshop cu celelalte departamente tot de 3ori pe zi si sa aiba daca se poate sub 30 de ani, domiciliu in Sibiu si fara obligatii familiale. Pur sisimplu nu se poate. Iar salarii nu pot oferi ( nici nu prea au cui in conditiile astea ) peste plafoanele alocate de patronat. Nu poate oferta pe cineva cu 12250 € pe luna doar ca e nevoie urgenta de un om cand alti 6 angajati anterior au lefuri de 500€ pe joburi similare. Asa arata criza .

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unoduo

  Anonymus, in V Europei chiriile se platesc cu bani multi si acolo nu sunt proprietari de imobile ca in Romania, termina cu prostiile. Oricum hai sa fim seriosi, romanii nu lucreaza in tara ca afara, deci astia sunt banii pe care ii merita cand muncesc acasa. Cat costa un apartament in V Europei ala de care pomenesti tu ? Care e chiria lunara pentru acelasi apartament ? Castiga romanul pe dracu mai mult in V Europei, face doar poze pe Facebook sa il vada satul de mandru ce e.
  Foarte buna initiativa cu robotii, asta este viitorul ! Sa stea toti acolo sa manance galustele alora din Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact