Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiul, în topul județelor cu cele mai mari amenzi pentru lipsa de igienă din magazine și depozite

Sibiul, în topul județelor cu cele mai mari amenzi pentru lipsa de igienă din magazine și depozite

Județul Sibiu este depășit doar de Ilfov în ceea ce privește suma amenzilor pe care le-au luat, în luna aprilie, agenții economici care activează în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.

În cursul lunii aprilie 2019, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat 10.765 de controale în unităţile din industria agroalimentară din toată țara care desfășoară activități în domenii precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

Potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA, controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate și prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 214 amenzi în valoare de 1.119.820 de lei.

Cele mai multe amenzi s-au dat în Ilfov - 222.700 de lei - pentru etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, neconcordanţă între documentele de transport, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

În acest top negativ urmează firmele din Sibiu cu suma de 134.700 de lei. Amenzile au fost acordate pentru „lipsă igienă, manipulare, depozitare, etichetare, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor”.

Multe neconformităţi au fost constate și în județele Gorj (112.000 de lei – nu se monitorizează grafic temperaturile de păstrare a materiilor prime şi a produselor finite, nu sunt asigurate suficiente recipiente igienice de precolectare a deşeurilor nealimentare, manipulare necorespunzătoare etc.); Galaţi (66.000 de lei – igienizare spaţii şi utilaje, funcţionare în spaţii neautorizate, lipsă asigurare trasabilitate produse alimentare, întreţinere necorespunzătoare spaţii); Sălaj (55.000 de lei – neanunţarea transporturilor, lipsă document înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor) etc.

„În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate”, au mai transmis autoritățile.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1267

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus