Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

500 de lei lunar și achitarea transportului. Cum elevii sibieni sunt convinși să aleagă meseriile oferite de investitorii din Transilvania

500 de lei lunar și achitarea transportului. Cum elevii sibieni sunt convinși să aleagă meseriile oferite de investitorii din Transilvania

Zeci de elevi din Sibiu au venit împreună cu părinții acestora în Piața Mare, acolo unde într-un cort alb a fost amenajat Târgul Ofertelor Educaționale pentru învățământul profesional și dual. Companiile care au afaceri în Sibiu au încercat, la rândul lor, să atragă cât mai mulți tineri - care ulterior să devină angajați full-time ai firmelor.

Organizarea unui astfel de târg pentru absolvenții claselor a VIII-a are loc pentru prima dată în centrul Sibiului în astfel de proporții, iar acest lucru se datorează în primul rând dorinței companiilor de a finanța clase în sistem dual, dar și a disponibilității școlilor de a asigura astfel de locuri. Mai mult chiar, la organizarea evenimentului au contribuit firme care în mod normal sunt competitori pe piață. În total, 16 companii și-au amenajat standuri cu prezentarea ofertelor lor. În acest an vor fi constituite 16 clase în sistem dual.

targul ofertelor educationale 2

targul ofertelor educationale 3

Pentru a încerca să-i convingă pe tineri despre importanța învățământului profesionall în sistem dual, organizatorii, în persoana șefului Inspectoratului Școlar Județean, a primarului Astrid Fodor, dar și a directorilor de companii, au ținut discursuri.

Emilian Novac

„Suntem cu toții de acord că trebuie să reconsiderăm învățământul profesional și mai ales cel în formă duală. Acesta este viitorul. Sunt convins că în câțiva ani de zile veți fi foarte de acord cu aceste lucruri și cu aceste idei. Am o speranță, ca profesor, că tinerii noștri elevi vor găsi aici, în România, jobul perfect pentru ei și n-o să mai fie nevoiți să plece să-l caute în afara țării”, a spus șeful IȘJ Sibiu, Emilian Novac.
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a ținut să laude organizarea evenimentului ca fiind unul de „alt nivel” - „un nivel care corespunde Sibiului și industriei sibiene”.

astrid fodor

„Din punct de vedere economic, Sibiul se dezvoltă în continuare - apar companii noi, iar celelalte se extind. Dar aceste companii au nevoie de forță de muncă și au nevoie de tineri bine calificați în meseria pe care urmează s-o practice. Din păcate, în ultimele 2 decenii meseriile au fost marginalizate, atât de sistemul educațional, cât și de societate, prin reducerea importanței lor. Am mai spus-o și o spun și acum - că eu cred că trebuie să aducem înapoi respectul pentru meserii. Noi trebuie să însuflețim tinerei generații care are aptitudini practice încrederea în meserie. Ei trebuie să fie convinși că meseria este și va fi o brățară de aur, garanția unui loc de muncă decent” - Astrid Cora Fodor.
Târgul Ofertelor Educaționale a fost dominat de companiile germane, printre acestea găsindu-și loc Compa SA - singura firmă românească prezentă printre standuri, reprezentată de directorul general, Ioan Deac, dar și președintele Clubului Francofon de Afaceri din Sibiu, Patrick Moleins.

„Instruirea în sistemul dual are loc în două locații - în întreprindere și în școala profesională. Principalele sarcini ale învățământului școlar sunt împărtășirea cunoștințelor teoretice și aprofundarea învățământului general. Principalele sarcini în cadrul companiei sunt învățarea aptitudinilor, cunoștințelor și abilităților tehnice care să permită o primă experiență profesională”, a explicat Harald Friedrich, președintele Clubului Economic German Transilvania - asociație cu aproximativ 180 de membri.

targul ofertelor educationale 5

Una dintre companiile de la Târg, „thyssenkrupp Bilstein SA Sibiu”, se implică pentru prima dată în acest sistem de învățământ dual, datorită extinderii companiei, prin finanțarea a 13 locuri. „Suntem o firmă care se ocupă cu crearea amortizoarelor pentru mașini puternice și nu numai, genul de mașini Land Rover, Mercedes, Porsche, Jaguar. Noi suntem în parteneriat cu  Liceul „Avram Iancu”. Tinerii care se vor înscrie în program trebuie să urmeze un program de 3 ani de școală profesională și le asigurăm o bursă de 500 de lei pe lună, transportul, indiferent dacă locuiesc la sate sau la oraș, cheltuielile legate de rechizite. După acești 3 ani de studiu au prioritate pentru angajare și o diplomă pentru meserie calificată de operator CNC”, ne-a spus Mihaela Dobriță, inspector resurse umane. Firma are peste 900 de angajați.

targul ofertelor educationale 4

Târgul Ofertelor Eucaționale va fi deschis și mâine, 16 mai. Instituțiile de învățământ implicate în sistemul dual de învățământ sunt: Colegiul Tehnic „Independența” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz” Mediaș, Colegiul „Aurel Vijoli” Făgăraș, Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj și Liceul Tehnologic Alexandru Domșa” Alba Iulia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus