X
mihai manea2

Un pensionar sibian s-a pomenit amendat de Tursib în timp ce era operat în spital

Un sibian de 70 de ani, Mihail Manea, susține că a fost amendat de un controlor al societății de transport local Tursib, deși cei doi nu s-ar fi văzut la față niciodată. Mai mult decât atât, procesul-verbal de constatare a contravenției a fost întocmit într-o zi în care pensionarul susține că se afla în spital, fiind operat. Deși pensionarii pot circula gratuit în transportul public din Sibiu, reprezentnații Tursib spun că acest lucru e posibil doar cu o condiție, iar în cazul lui Manea nu au ce să facă decât să-l oblige să achite amenda.

Mihail Manea este un sibian aflat la pensie. Are 71 de ani. Cu 2 săptămâni în urmă, s-a dus la Primărie să achite un impozit pe mașină. La ghișeu i s-a spus că o poate face doar după ce achită amenda pe care a primit-o în octombrie 2018. „Am întrebat – care amendă, eu?”, spune bărbatul. Ulterior, a solicitat o copie a procesului-verbal pe care a primit-o:

„Subsemnatul Chiș Ioan-Sorin, angajat la SC Tursib SA Sibiu (…), având funcția de inspector trafic, am constatat că Manea Mihai (…) a săvârșit la data de 11.10.18, ora 19:22, următoarele fapte: A călătorit fără titlu de călătorie valabil pe un mijloc de transport public local (…) Pentru fapta săvârșită i se aplică contravenientului următoarea amendă contravențională: 100 lei” – a citit pensionarul sibian în copia procesului-verbal, unde la punctul „alte mențiuni” era menționat „Refuz să semnez” – lucru care ar fi fost consemnat în prezența unui martor.

Cu această copie, precum și cu câteva extrase de la Spitalul Județean Sibiu, Mihail Manea a venit la redacția Turnul Sfatului ca să relateze despre situația în care s-a pomenit.

„Eu am fost să-mi plătesc impozitul pe mașină și acolo am aflat că am această amendă. Dar e absurd, pentru că eu în ziua aceea eram în spital (ne arată Biletul de ieșire din spital). Uitați-vă, aici scrie că în perioada 8-12 octombrie 2018 am fost spitalizat, am avut o intervenție. Cum era posibil să mă aflu în autobuz pe 11 octombrie? Uitați-vă și decontul privind cheltuielile pentru aceste zile [pe care le-a suportat spitalul]”, ne povestește bărbatul. Acesta spune că nici nu a avut vreodată un caz în care să fie amendat în autobuzul Tursib. „Dar sunt pensionar, am 70 de ani, cum a putut să mă amendeze?”, s-a întrebat Manea.

Acesta spune că vrea să dea în judecată societatea de transport.

Am solicitat companiei Tursib un comentariu cu privire la acest caz, însă răspunsul pe care l-am primit nu răspunde la toate întrebările.

Potrivit instituției, pensionarii domiciliați în Sibiu pot circula gratuit în autobuzele Tursib „NUMAI pe baza unui card personalizat”, conform unei hotărâri a Consiliului Local, adoptată în martie 2019 – adică jumătate de an mai târziu de la sancționarea lui Manea.

„Cu toate că legea îi oferă această posibilitate, domnul Mihai Manea nu apare în baza noastră de date ca fiind deținătorul unui abonament de transport gratuit. Ca atare, înțelegem că domnul Manea a ales să nu beneficieze de acest drept, și ca urmare nu avea dreptul de a circula pe rutele Tursib fără titlu de călătorie valabil”, se mai menționează în răspunsul Tursib.

Șefii Tursib nu ne-au răspuns cum a fost posibil ca amenda să fie aplicată în data în care bărbatul se afla în spital, conform actelor pe care ni le-a prezentat acesta, dar precizează următoarele, cu referire la procesul-verbal:

„Procesul-verbal poate fi întocmit EXCLUSIV pe baza unei cărți de identitate. Procesul-verbal sus-amintit prezintă datele de identificare ale domnului Manea, deci inspectorii noștri de trafic au avut acces la datele de identitate ale acestuia.
Procesul-verbal în cauză a fost trimis prin poștă, cu confirmare de primire, dar s-a întors înapoi neconfirmat. Ca urmare, procedurile noastre ne obligă să întocmim un proces-verbal de afișare (…) care a fost livrat de către inspectorii de trafic Tursib în cutia poștală a domnului Manea de la adresa de pe buletin”.

Reprezentanții societății de transport public local din Sibiu mai precizează că după aceasta sunt obligați să trimită procesul-verbal Primăriei care să efectueze demersurile necesare recuperării creanței. „Ca atare, situația de față excede la acest moment posibilitățile Tursib de a mai lua măsuri, ea fiind deja în faza de executare”, concluzionează Tursib în răspunsul trimis la solicitarea noastră.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dan

  deci pe scurt: oricare din noi ne putem trezi ca avem de platit amenzi fara ca cei de la tursib sa aiba vreo dovada ca am urcat in autobuz

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  City Zen

  Mai e o problemă: camerele video din autobuze nu sunt funcționale și au loc deseori furturi. Nu e firesc ca Tursib să rezolve odată pentru totdeauna această problemă ? Sau cei din conducerea Primăriei nu iau autobuzul niciodată și nu-i interesează ?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ..

  Mai sunt cazuri in care ti se face internare pentru anumite analize, iar seara ti se permite să mergi acasa… e clar ca inspectorii de trafic nu aveau cum să întocmească un proces verbal fara actul de identitate al călătorului….

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   dan

   Doar politia poate sa iti ceara sa ii arati actul de identitate si nu am vazut sa fie insotiti de politie. Ceea ce fac controlorii pe autobuz incalca constitutia. Iar daca refuzi sa le dai buletinul si ei pun mana pe tine si te baga intr-o duba se numeste sechestrare de persoane. La cate incalcari ale legii am enumerat, un proces verbal pe adresa mea doar pt ca cineva are ceva cu mine este o infractiune minora

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    ....

    Atunci cei de la banci nu au nici un drept sa il ceara?? Vedeti ca este o diferență in a arăta si in a retine cartea de identitate.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     dan

     nici angajatii bancilor nu au voie sa imi cera actele in autobuz :). Accesul la contul meu bancar e un lucru pe are eu il cer. Cauta pe google ‘cine are dretu; sa te legitimeze’. Vei vedea ca doar politia poate sa faca acest lucru, si inainte de de asta politistul trebuie sa se legitimizeze. La felul ilegal cum actioneaza acum controlorii e doar o problema de timp pana vin niste traficanti de persoane si iau fara probleme oameni din autobuz.

     • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      RaduRadu

      Daca nu iti convine sa iti arati cartea de identitate nu mai urca in autobuz. La fel si la banca, nu te obliga nimeni

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    ?

    Pai și dacă te găsește în autobuz fără bilet,nu e normal sa îți ceara buletinul,ca sa îți poată da amenda?Dacă nu,pe numele cui știu ei sa scrie amenda?

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     dan

     Sa ceara buletinul, dar trebuie cerut de cineva care are autoritatea necesara, adica conform legii, politia. Am vazut destui oameni luati pe sus de controlori care par scapati de la inchisoare. Si articolul de fata spune clar ca omul a fost operat si era in spital in acea perioada. Cum a avut acees acel controlor (care conform legii nu are autoritatea aceasta) la datele batranului pt a-i da amenda

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     dan

     si inca un lucru: voi chiar nu credeti ca acesti controlori nu ar trebui cumva supravegheati de politie sa nu faca abuzuri cand iau pe cineva pe sus?

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  miki maus

  Poate omu’ era internat in ambulatoriu si s-a plimbat cu autobuzul, cu toate ca avea masina personala. Poate s-a dus pana la Paltinis.. Asa-i ?

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact